אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאחר מו"מ של 7 שנים: האיחוד האירופי וקנדה חתמו על הסכם סחר חופשי צילום: אי אף פי

לאחר מו"מ של 7 שנים: האיחוד האירופי וקנדה חתמו על הסכם סחר חופשי

טקס החתימה שהיה אמור להיערך בשבוע שעבר נדחה בעקבות וטו שהטיל פרלמנט מחוז ולוניה שבבלגיה, שבו מתגוררים 0.7% מתושבי האיחוד; בעקבות כך בוצעו שינויים בהסכם

30.10.2016, 23:38 | שירות כלכליסט

האיחוד והאירופי וקנדה חתמו היום על הסכם הסחר החופשי מעורר המחלוקת CETA, לאחר שבע שנים של משא ומתן מפרך.

חתימת ההסכם תוכננה ליום חמישי האחרון, אך סוכלה בידי המחוז האוטונומי הבלגי ולוניה. פול מנייט, השר הראשי של המחוז בן 3.6 מיליון התושבים, ניצל את הזכות שמקנה החוק הבלגי לפרלמנטים האזוריים להטיל וטו על כל הסכם שהאיחוד האירופי הוא צד בו. מנייט טען שההסכם, שעתיד לבטל 98% מהיטלי הסחר בין 28 מדינות האיחוד וקנדה, מעניק כוח מוגזם לתאגידים בינלאומיים. מנייט הסביר שבכך ההסכם יפגע בזכויות העובדים באיחוד האירופי ויאפשר לתאגידים הבינלאומיים להסב נזק סביבתי כבד.

קראו עוד בכלכליסט

לעמדה שנקט מנייט יש גם סיבות פוליטיות פנימיות. מנייט, שהוא חבר המפלגה הסוציאליסטית הבלגית, מנסה לרסן את התחזקות כוחה של "מפלגת העובדים הבלגית" בוולוניה, מה שעלול לערער את השליטה הסוציאליסטית בפרלמנט המקומי.

 , צילום: איי אף פי צילום: איי אף פי  , צילום: איי אף פי

בתגובה לווטו של הוולונים, שמהווים רק 0.7% מאוכלוסיית האיחוד האירופי, יזם ראש ממשלת בלגיה ז'אן מישל מרתון דיונים על שינויים בהסכם בהתאם לדרישותיו של מנייט. ביום שישי אישרו מדינות האיחוד האירופי את השינויים בהסכם, שהשיחות עליו, כאמור, החלו עוד ב־2009. ביטול הרוב המוחלט של היטלי הסחר צפוי לחסוך ליצואנים באיחוד 500 מיליון יורו בכל שנה. ראש ממשלת בלגיה ז'אן מישל אמר לסוכנות הידיעות אי.פי כי ההסכם המשודרג כולל סעיפים שמגנים על החקלאים באיחוד האירופי מפני יבוא תוצרת קנדית ושינויים במנגנון המשותף ליישוב מחלוקות בין תאגידים לאזרחים.

ראש ממשלת סלובקיה, שהיא הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, אמר לרשות השידור הבריטית בי.בי.סי כי CETA הוא "דוגמה להסכם מודרני ומתקדם שפותח אפשרויות חדשות אך בה בעת שומר על אינטרסים חשובים של שני הצדדים".

ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, שהגיע לבריסל כדי לחתום על ההסכם, כתב בחשבון הטוויטר שלו כי מדובר ב"חדשות מצוינות לשני הצדדים".

המחלוקות הפנים־אירופיות סביב הסכם הסחר החופשי עם קנדה מעניקות הצצה למכשולים שעלולים לעמוד בפני בריטניה במשא ומתן שלה עם האיחוד על הסכמי סחר חדשים לאחר הפרישה הצפויה של הממלכה ממנו. כל הסכם סחר שייחתם בין בריטניה לאיחוד האירופי יצטרך לעבור את אותו התהליך הקפדני של אישור לא רק בפרלמנטים של המדינות החברות באיחוד, אלא גם בפרלמנטים של המחוזות האוטונומיים.

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, שהודיעה כי המשא ומתן על הפרישה מהאיחוד יחל לכל המאוחר באפריל 2017, תיאלץ לקבל אישור גם מצד הפרלמנטים המחוזות האוטונומיים הבריטיים סקוטלנד וצפון אירלנד. תושבי המחוזות הללו הצביעו נגד פרישה מהאיחוד האירופי במשאל העם שנערך בממלכה ב־23 ביוני והפרלמנטים שלהם צפויים להתנגד לכל הסכם שיותיר אותם מחוץ לשוק האירופי המשותף.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
ורק תארו לעצמכם שממשלת ישראל היתה מזרימה מידע
ורק תארו לעצמכם שממשלת ישראל היתה מזרימה מידע וכסף לוולונים כדי שיתמידו בהתנגדותם להסכם. וכדי שהוולונים עצמם יוכלו להכחיש את הקשר הלא נוח הזה, היתה משתמשת בחברת קש. אולי באמת היה צריך לעשות זאת, ולאחר זמן ליזום הדלפה. רק כדי לחזות בזעם האירופי הקדוש על התערבות בעניניהם הפנימיים.
Tag  |  30.10.16
1.
האיחוד לא יוכל לשגשג אם לא ישים קץ
האיחוד לא יוכל לשגשג אם לא ישים קץ לבירוקראטיה הנוראית שמאפיינת אותו. קבלת החלטות מהירה ויעילה היא כורח המציאות בעולם שמשתנה מהר והסרבול בקבלת החלטות מצד האיחוד היא סיבה אחת מיני רבות לפרישה הבריטית. אין מקום להחלטות פה אחד באיחוד של כל כך הרבה מדינות. החלטות צריכות להתקבל ברוב, גם אם רוב מיוחס כמו 70% ולא 50%. 
Bullhorn  |  30.10.16