אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק הפועלים יקצץ 1,500 משרות בארבע השנים הקרובות צילום: ענר גרין

בנק הפועלים יקצץ 1,500 משרות בארבע השנים הקרובות

בהתאם לסיכום עם הפיקוח על הבנקים הודיע בנק הפועלים על קיצוץ של 13% ממצבת כוח האדם, בעלות של 1.2 מיליארד שקל. משנת 2013 עד ל־2020 יקוצצו 5,483 משרות בשלושת הבנקים הגדולים

30.10.2016, 08:45 | רעות שפיגלמן ומיקי גרינפלד

בנק הפועלים פרסם מתווה חדש של תוכנית פרישה מרצון בהתאם לסיכומים שאליהם הגיע עם הפיקוח על הבנקים. על פי הסיכומים, כ־13% מכוח העבודה בבנק צפויים לצאת לפרישה מוקדמת בשנים הקרובות. בהתאם למכתב שהוציאה המפקחת על הבנקים חדוה בר בינואר השנה נדרשו הבנקים לראשונה באופן מפורש להציג תוכניות התייעלות רב־שנתיות. תוכנית ההתייעלות של בנק הפועלים מצטרפת לתוכניות של בנק לאומי ובנק דיסקונט שכבר פירסמו מוקדם יותר השנה את עיקרי התוכניות שלהם. משנת 2013 עד ל־2020 יקוצצו 5,483 משרות בשלושת הבנקים הגדולים.

קראו עוד בכלכליסט

על פי תוכנית הפרישה מרצון של בנק הפועלים בין השנים 2017—2020 יפרשו כ־1,500 עובדים. עלות התוכנית היא 1.2 מיליארד שקל, והיא מציעה שני מסלולי פרישה. לעובדים הצעירים יותר מוצע לפרוש תמורת פיצויים מוגדלים בהיקף של 275% ואילו לעובדים בגילאי ה־50 ומעלה מוצע לפרוש תמורת פנסיית גישור עד להגעה לגיל היציאה לפנסיה על פי חוק. לאחר כמה שנים בהם הבנק הציע רק לעובדים בשכבת הגילאים המבוגרת יותר לפרוש הרי שהפעם גם עובדים משכבות הגילאים הצעירות יותר יוכלו לפרוש.

מכיוון שנתח משמעותי מכוח העבודה בבנק צפוי לפרוש, המהלך יגרור גם שינוי באופן הפעילות של הבנק. הבנק מתכנן בשנים הקרובות לפתח את הפעילות בארה"ב, לנייד עובדים נוספים למרכזי בק־אופיס ולשנות תהליכים רוחביים בבנק בכדי לפשט ולייעל תהליכים. כך הבנק מתכנן לקצר את תהליך העמדת האשראי לבעלי עסקים קטנים לעשותו יותר דיגיטלי. 

 

התוכנית הכי יקרה בדיסקונט

בניגוד לתוכניות הפרישה של לאומי ודיסקונט הכוללות פרישה מוקדמת עוד בשנה זו, תוכנית ההתייעלות בבנק הפועלים לא מתייחסת לשנה הנוכחית. בבנק עוד משלימים השנה את תוכנית הפרישה מרצון שהחלה ב־2015 במסגרתה צפויים לפרוש מרצון עד סוף השנה כ־300 עובדים, ללא קשר לתוכנית ההתייעלות החדשה.

אריק פינטו מנכ"ל פועלים
אריק פינטו מנכ"ל פועלים צילום: אוראל כהן מיכאל קרמר

בניגוד ללאומי ודיסקונט שמציעים לעובדים פיצויים בטווח של עד 270% (לאומי 270% ודיסקונט עד 265%) הרי שבבנק הפועלים מציעים לעובדים את היקף הפיצויים הגבוה יותר באופן יחסי. חשוב לזכור שזוהי השוואה גסה בין התוכניות שכן חלק מהתוכניות גם כוללות הטבות ומענקים נוספים לעובדים שיפרשו. כך למשל בבנק לאומי עובדים שהצטרפו לתוכנית עד ספטמבר קיבלו גם מענק הירתמות מיוחד בגובה אלפי שקלים, שעלותו הכוללת לבנק עמדה על 150 מיליון שקל.

השוואה של עלות התוכניות לכמות העובדים הפורשים מראה כי תוכנית הפרישה מרצון בבנק דיסקונט היא היקרה מכולן — מעל למיליון שקל לעובד בממוצע ואילו התוכנית של בנק לאומי היא בעלות הנמוכה ביותר — כ־786 אלף שקל לעובד בממוצע. בבנק הפועלים מדובר בעלות של 800 אלף שקל לעובד בממוצע. לכאורה מכיוון שבבנק לאומי ובבנק דיסקונט ישנו רובד רחב יחסית של עובדי פנסיה תקציבית הזכאים לפיצויים או לפנסיה מאוד גבוהים הרי שהיינו מצפים כי עלות התוכנית בבנק הפועלים בממוצע לכל עובד תהיה הזולה ביותר, אולם מכיוון שבפועלים כל עובד שיפרוש מקבל את היקף הפיצויים הגבוה ביותר הרי שזה משפיע על עלות התוכנית כלפי מעלה.

הקלות בחישוב הלימות ההון

תוכניות ההתייעלות של דיסקונט ושל הפועלים מיועדות לכלל עובדי הקבוצה בישראל ואילו בנק לאומי הוא היחיד שהתוכנית בו מיועדת אך ורק לעובדי הבנק עצמו בישראל. ולכן נגזר מכך שעובדי ישראכרט שבבעלות של בנק הפועלים גם יוכלו להצטרף לתוכנית אך עובדי לאומי קארד שבשליטת בנק לאומי (80%) לא יוכלו להצטרף.

בנק מזרחי טפחות והבנק הבינלאומי עוד לא פרסמו תוכניות התייעלות. לבנקים יש עד סוף שנה זו להשלים את התהליך מול הפיקוח על מנת לזכות בהקלות על חישוב יחס הלימות ההון. זאת מכיוון שהתוכנית משיתה הוצאות כבדות חד פעמיות על המערכת הבנקאית. 

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
הבנקים מרוויחים מיליארדים והמפקחת מבקשת להתייעל.  כמובן יפטרו
הבנקים מרוויחים מיליארדים והמפקחת מבקשת להתייעל.  כמובן יפטרו את הפקידים הזוטרים ונותני שרות כי הכי קל לפטר אותם ולתת ללקוחות להתייבש שעות בסניפים. מצד שני, בטוח שיש כמה קודקודים שישמחו לפרוש עם פיצוי כזה נדיב. זה מריח כמו קומבינה בין הקודקודים למפקחת על הבנקים
Controller  |  30.10.16
לכל התגובות