אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צניחה בהשקעות בהייטק בעולם ברבעון השלישי של השנה צילום: עמית שעל

צניחה בהשקעות בהייטק בעולם ברבעון השלישי של השנה

ברבעון השלישי של 2016 השקיעו קרנות ההון סיכון בעולם 24.1 מיליארד דולר בסטארט־אפים, לעומת 39.6 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד. הסיבה: המשקיעים חוששים מבועת שווי

31.10.2016, 08:26 | מאיר אורבך

דו"ח של פירמת רואי החשבון הבינלאומית KPMG וחברת המחקר CBI מראה ירידה בסך ההשקעות של קרנות ההון סיכון בעולם בחברות הייטק. כך, ברבעון השלישי של 2016 (יולי־ספטמבר) נרשמו בעולם השקעות בהיקף של 24.1 מיליארד דולר לעומת 39.6 מיליארד דולר ברבעון השלישי של 2015 וכ־28.1 מיליארד דולר ברבעון השני של 2016. מדובר ברבעון החלש ביותר מבחינת פעילות השקעות מאז הרבעון השלישי של 2014.

בצפון אמריקה לבדה נרשמה ברבעון השלישי ירידה של 18% בהיקף ההשקעות, ל־14 מיליארד דולר, לעומת הרבעון השני של השנה.

אריק שפיר. "בפינטק ובסייבר נתקלים בקושי בגיוסים", צילום: עמית שעל אריק שפיר. "בפינטק ובסייבר נתקלים בקושי בגיוסים" | צילום: עמית שעל אריק שפיר. "בפינטק ובסייבר נתקלים בקושי בגיוסים", צילום: עמית שעל

סיכום שלושת הרבעונים הראשונים של השנה מעידים על כך ש־2016 לא צפויה להיות שנת שיא בהשקעות בהייטק. סך ההשקעות עד כה עומד על 70 מיליארד דולר וההערכות הן שהיקף ההשקעות יעמוד בסוף השנה על 110 מיליארד דולר, אולי פחות.

כלומר, השנה אמורה להיות שנה טובה להייטק, אך מדובר על ירידה משמעותית ביחס ל־2015 — שנת השיא — אז עמד היקף ההשקעות על 131 מיליארד דולר — זינוק חד בהשוואה ל־2014, אז עמד היקף ההשקעות על 91 מיליארד דולר.

"אנחנו רואים שיש ירידות גדולות בהשקעות בארה"ב ואירופה", אמר ל"כלכליסט" אריק שפיר, שותף ב־KPMG. "מספר חברות היוניקורן — חברות פרטיות השוות יותר ממיליארד דולר — יורד משמעותית, אבל מנגד הריבית נמוכה והנזילות מאוד גבוהה, אז יש עדיין צורך רב בטכנולוגיה כך שאיני רואה עצירה מוחלטת אלא בעיקר ירידה".

לפי הדו"ח של KPMG, גם השווי הממוצע של כל השקעה רשם ירידה. כך, בעוד ברבעון השלישי של 2015 נפח ההשקעה הממוצע עמד על 35 מיליון דולר — ברבעון השלישי של 2014 הוא עמד על 22.1 מיליון דולר. מדובר בירידה גם בהשוואה לרבעון השני של 2016, אז נפח ההשקעה הממוצע עמד על 25 מיליון דולר. "אני מעריך שעוצמת ההשקעות תימשך, והשוויים של חברות הטכנולוגיה בישראל ובעולם יהיו הרבה יותר הגיוניים ולא נראה כסף נשפך בלי הכרה", הוסיף שפיר. "אנחנו נמשיך לראות קצב של השקעות של 20 מיליארד דולר ברבעון ברמה העולמית, לא פחות".

הסיבות לירידה: חשש מבועה ומהבחירות בארה"ב

הירידות האחרונות בהשקעות העולמיות אינן נובעות ממחסור בכספים או באפיקי השקעה חדשים, אלא מחשש של משקיעים וחברות מפני בועה שגרמה לחברות רבות להגיע לשווי שוק גבוה ללא סיבה. לכן, הרבה חברות מעדיפות להיכנס בתקופה הזאת למצב של מגננה ולהשקיע פחות. בנוסף, משקיעים רבים חוששים להיכנס להרפתקאות חדשות ולסטארט־אפים חדשים, דבר שמעיד על חוסר הביטחון על גבי עתיד הטכנולוגיות השונות.

לדברי שפיר, תוצאות הבחירות בארה"ב צפויות להשפיע בגדול על תעשיית ההייטק העולמית. "אני חש שיש השפעה גדולה מאוד לתוצאות הבחירות בארה"ב על תעשיית ההייטק", אמר. "השוק מפחד מחוסר הוודאות שמביא דונלד טראמפ וחש שבחירה של הילארי קלינטון לא תביא לזעזועים".

בנוסף, לדברי שפיר צפויה ירידה בהשקעה בתחומי הפינטק והסייבר. "בועות דוגמת הפינטק והסייבר משכו הרבה כספים פעם, אך כיום חברות בתחומים אלה נתקלות בקשיים גדולים יותר בגיוסי כספים".

יחד עם זאת, הדו"ח מצביע על כך שהחברות הגדולות ממשיכות להגדיל את הנתח שלהן בשוק ההשקעות. ברבעון השלישי של 2016 היוו השקעותיהן של אינטל, קוולאקום, מיקרוסופט, גוגל וחברות ענק אחרות 28% מסך ההשקעות — עלייה בהשוואה לרבעון הקודם אז היוו השקעותיהן 26% מסך ההשקעות.

ירידה של 26% במספר העסקאות בישראל

בדו"ח אחר שהוציאה KPMG לאחרונה עם IVC עלו סימני האטה גם בשוק הישראלי. לפי הדו"ח, 142 עסקאות נסגרו ברבעון השלישי של 2016 בישראל.

מדובר בירידה של 26% בהשוואה ל־193 עסקאות ברבעון השני של השנה, ו־17% מתחת לממוצע הרבעוני בשלוש השנים האחרונות.

אמנם הסכום שאותו גייסו החברות עמד על 982 מיליון דולר והוא נחשב לגבוה בהשוואה לתקופה שקדמה ל־2014, אבל מיעוט מספר העסקאות והירידה שמסתמנת גם במספר ההשקעות בחברות חדשות מעידים על האטה מסוימת בפעילות המקומית.

תגיות