אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבקר על אגף הרישוי: פחות בוחנים ויותר מחודשיים המתנה לטסט צילום: ישראפוטו

המבקר על אגף הרישוי: פחות בוחנים ויותר מחודשיים המתנה לטסט

דוח חריף של מבקר המדינה: מספר הבוחנים הצטמק, זמן ההמתנה בסניפים עולה - ופסולי נהיגה לא מפקידים את רשיונם ועולים על הכביש

01.11.2016, 16:11 | תומר הדר

שירות גרוע באגף הרישוי, פסולי נהיגה שנוסעים בכבישים והמתנה ארוכה לטסטים - אלה הם מקצת הליקויים שמצא מבקר המדינה בפעילותו של אגף הרישוי במשרד התחבורה. על פי דוח המבקר, מספר בוחני הנהיגה בישראל נמצא במגמת ירידה, מה שמאריך את זמן ההמתנה לטסט. במפתיע, בשנת 2003 היו רשומים בישראל 149 בוחני נהיגה. בינואר 2016 נרשמו בישראל 128 בוחני נהיגה.

קראו עוד בכלכליסט

אגף הרישוי, שנבחן מאוגוסט 2015 עד ינואר 2016 כמובן שאינו טומן ידו בצלחת: הנוהלים, לפי הגדרת דוח המבקר, "ישנים, חלקם מלפני עשרות שנים ולכן אינם מעודכנים". להכשרת עובדי הרישוי, קובע מבקר המדינה, אין כלל מדיניות ברורה לביצוע הכשרות. סניפי אגפי הרישוי אינם פרוסים ברחבי הארץ באופן שיאפשר שירות סביר לאזרח, זאת למרות שבינואר 2014 נקבעה תכנית אב לפריסתם. זמני ההמתנה ארוכים במיוחד, זאת למרות פריסת עמדות שירות אלקטרוניות לאזרחים. בבאר שבע לדוגמה ממתינים הלקוחות בסניף הרישוי 45 דקות. חלקם אף ממתינים 50 דקות.

נושא חמור לא פחות נוגע להכשרת נהגים, המתחילה עוד בגיל בית הספר התיכון. על פי מבקר המדינה, החינוך התעבורתי דווקא צומצם בשנים האחרונות, במדינה שבה בשנים האחרונות מספר ההרוגים בתאונות הדרכים רק עולה.

ל"טסטים", מבחני רישוי, צריך כמובן לחכות זמן רב במיוחד: שר התחבורה הנחה את עובדי משרדו, לפי הדוח, כי זמן ההמתנה הממוצע לטסטס יעמוד על חודש, פרק זמן סביר, אך בפועל בשנת 2015 עמד זמן ההמתנה לטסט על 65 ימים. הדבר מעלה חשש להקצאות טסטים למקורבים ולאפליה בהקצאת הטסטים.

הפגנה של בוחני נהיגה (ארכיון), צילום: עטא עוויסאת הפגנה של בוחני נהיגה (ארכיון) | צילום: עטא עוויסאת הפגנה של בוחני נהיגה (ארכיון), צילום: עטא עוויסאת

בנוסף, נהגים שאינם מורשים לנהוג - הן עקב עבריינות בכביש והן עקב מחלות - עולים על הכביש ואוחזים בהגה. הסיבה, על פי המבקר, היא קשיי התקשרות בין משרד התחבורה והמכון הרפואי לבטיחות בדרכים - אותו גוף שאחראי על תיעוד בעיות רפואיות של נהגים וקביעה מי אכן כשיר לנהוג.

מבקר המדינה חשף ליקויים בהעברת מידע שכזה גם בין הנהלת בתי המשפט ומשרד התחבורה. במפתיע, לא קיים קובץ משותף למשטרה, להנהלת בתי המשפט ולמשרד התחבורה, שבו מצוין אילו נהגים אינם מורשים לעלות על הכביש.

לפי הדוח, אפילו קטינים שמראש הורשעו בפעילות שמונעת מהם לנהוג, יכולים לגשת באין מפריע לטסט עקב חוסר התקשורת בין הגופים. פסולי הנהיגה עצמם, יש לציין, נוהגים באין מפריע. כך, על פי רישומי משרד התחבורה בשנים 2015-2013 מתוך 19,600 נהגים שרישיונם נפסל רק 10,200 הפקידו את רישיונם הלכה למעשה.

תגיות