אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

Mobile 2017

מחשוב לביש, רחפנים, מציאות רבודה או בינה ממוחשבת: לאן מועדות פני המשקיעים?

נציגי הקרנות הבולטות בתחום ההון סיכון הישראלי דנו בפאנל בוועידת "כלכליסט" על המגמות הצפויות בתחום המובייל וחשפו מהם התחומים בהם יהיו מעוניינים להשקיע

31.10.2016, 18:43 | רפאל קאהאן

פאנל המשקיעים של ועידת המובייל 2017 איחד על במה אחת כמה מנציגי הקרנות הבולטות ביותר בתחום ההון סיכון בישראל. לאחר שסקר KPMG-IVC האחרון הפנה זרקור על ניצנים של האטה בתחום ההשקעות בהייטק הישראלי, מגמה זו זכתה לחיזוק מנתונים עולמיים שהראו שזו אינה רק מגמה מקומית – אלא אחת שעשויה לפגוע בשוק ההייטק הגלובלי.

קראו עוד בכלכליסט

בהתייחסו לירידה בהשקעות בהייטק, מסביר עו"ד ליאור אבירם משבלת ושות' שהירידות קיימות אבל שגם הון חדש מגיע לשוק. "סעודיה למשל השקיעה לאחרונה כשלושה וחצי מיליארד דולר באובר, והמדינה החליטה באופן אסטרטגי להקטין את ההסתמכות של הכלכלה שלה על נפט. הסעודים נתנו התחייבות לסופטבנק (ענקית הטלקום היפנית – ר"ק) ל-45 מיליארד דולר לטובת קרן של כ-100 מיליארד דולר שהחברה מקימה. גם קטאר מתכננת להשקיע בקרן כ-35 מיליארד דולר שיצטרפו להשקעה הראשונית של סופטבנק בהיקף של 25 מיליארד דולר. יש מדינות מפרץ נוספות ששוקלות להצטרף. בשביל לסבר את האוזן מדובר בסכום שמהווה כרבע מכלל ההשקעות הגלובליות כיום".

רונה שגב-גל, שותפה מייסדת ב-TLV Partners, סבורה שהמובייל צריך להתחבר לתחומי המציאות הווירטואלית והמציאות הרבודה. "אנחנו מסתובבים עם מחשב-על בכיס. המציאות הווירטואלית של עולם הגיימרים פחות מעניינת אותנו. אבל לעומת זאת התחומים שכן מעניינים אותנו יוצאים היום מסמסונג וגוגל והם כוללים משקפיים זולים עם שימושים אחרים. אתן לכם שתי דוגמאות, הראשונה, בבתי ספר בארה"ב התחילו לעשות סיורים וירטואליים במוזיאונים בהדרכת מורים. שימוש אחר שנראה לנו מדליק הוא בתחום שיתוף הפעולה. אנשים יושבים יחד בחדר ישיבות וירטואלי ומשוחחים ביניהם תוך שימוש במשקפי תלת ממד".

אבל מה שבאמת מעניין אותנו זה תחום המציאות המוגברת (רבודה). ב-VR הבעיה היא שהחוויה משתלטת לנו על החושים. ב-AR לעומת זאת אתה יכול ללכת ולבחור לך ריהוט חדש לסלון או לראות כיצד ייראה המטבח החדש והשמלה החדשה. אבל לא רק, זו טכנולוגיה שיש לה שימוש גם בעולמות הרפואה. שם לדעתנו נראה את החידושים המעניינים ביותר".

משתתפי הפאנל. מימין: אייל ניב, עופר סלע, שמיל לוי, רונה שגב-גל, מירב וינרב, עו"ד ליאור אבירם , צילום: עמית שעל משתתפי הפאנל. מימין: אייל ניב, עופר סלע, שמיל לוי, רונה שגב-גל, מירב וינרב, עו"ד ליאור אבירם | צילום: עמית שעל משתתפי הפאנל. מימין: אייל ניב, עופר סלע, שמיל לוי, רונה שגב-גל, מירב וינרב, עו"ד ליאור אבירם , צילום: עמית שעל

עופר סלע מ-KPMG סומך חייקין, דווקא רואה את חזרתו של תחום החומרה. "עבור מי שנמצא מספיק זמן בתעשייה אפשר לראות מחזוריות מסוימת במגמות. מי שזוכר, בשנות ה-90 דיברו על הדור השלישי וסיבים אופטיים, מה שהוביל לגל של השקעות בתחום. מה שקרה מאז זה שהעלויות של המכשירים התכווצו מאז וכיום העלות לצרכן היא כ-200 דולר, מה שהופך את ההשקעה בחומרה ללא כלכלית. הבשורה כיום היא בתחום הרכבים האוטונומיים. במקום מכשיר של 200 דולר, יש לנו מכשיר שעלותו 20 אלף דולר שכולל שלל רכיבים מתחומים כגון אופטיקה, חיישנים ושבבים. חברות הענק שהגיעו אז לישראל כגון ברודקום, TI (טקסס אינסטרומנטס) ואפל גרמו לגידול בכוח האדם ההנדסי בתחום ועד עכשיו לא הייתה אפשרות לתרגם את הכוח הזה לחברות חדשות. כיום אני מאמין שהתחום הזה חוזר לעניין את עולם ההון סיכון".

מירב וינרב מקוואלקום ונצ'רס ישראל, זרוע ההשקעות של ענקית השבבים האמריקאית, מסכימה עם סומך ושגב-גל. "הרכישה האחרונה שלנו (NXP – ר"ק) מוכיחה שגם אנחנו מתעניינים בתחומים האלה. תחום מכשירי המובייל הגיע לאיזושהי רוויה. מבחינתנו המובייל הולך לעולמות ה-VR ו-AR, אינטרנט הדברים, תחבורה ומחשוב לביש. כמשקיע תאגידי, אנחנו מתחילים להסתכל על הדברים קצת קודם. למשל בתחום הרחפנים. אנחנו גם מתעניינים מאוד בדור החמישי שמאפשר העברה של וידאו באיכות גבוהה במובייל. מה שמאפשר להפעיל תכנים וירטואליים באיכות גבוהה".

עבור שמיל לוי מקרן סקויה, הליבה של ההשקעה היא הבעיה והפיתרון שלה. "אנחנו לאו דווקא נמנעים מחומרה או הולכים לכיוון כזה או אחר. לדעתי אנחנו רואים היום המון יצירה של באזז, רוב חברות אינטרנט הדברים ייסגרו וכך גם רוב חברות הסייבר. מה שכן אנחנו רואים שתחומי ה-IoT והסייבר נפגשים בצומת בו כיום נדרשת אבטחה של מכשירי אינטרנט הדברים. ההמלצה שלי לאנשים היא ללכת לצמתים האלה. צומת אחר שנוצר הוא בין המובייל לתשלומים. אני משתוקק ליום שבו הסמארטפון יחליף את הארנק ולא אזדקק יותר לכסף. הילדים שלכם לא יבינו למה שימש כסף מזומן. עוד יתרון הוא שזה יקשה על ההון השחור. פה גם נכנס נושא הבינה המלאכותית. כל מכשירי המובייל, איטנרנט הדברים והחיישנים מייצרים כמות אדירה של מידע שאי אפשר לעשות איתו שום דבר ללא טכנולוגיות לימוד מכונה ובינה מלאכותית. הרעיון של כל הטכנולוגיות האלה הוא להוציא את האדם מהלופ. המובייל בקושי בן עשר והוא נמצא רק בתחילת הדרך. דבר אחרון, תחום זיהוי הקול וההתאמה האישית יהווה את העתיד. למשל במקום לבקש מסירי את מזג האוויר בתל אביב היום, אני אבקש ממנה לתכנן את הטיול שלי לאיטליה בשבוע הבא. זה עוד צומת שמשלב בין מחשוב ענן, אינטרנט הדברים ובינה מלאכותית".

גם עבור אייל ניב מקרן פיטנגו, הבינה הממוחשבת "ולא המלאכותית", הוא מטעים, מהווה את עתיד ההשקעות. "אנחנו נכנסים לדור חדש של אינטליגנציה מלאכותית. אני חושב שהצומת בין בינה מלאכותית ומובייל ישנו את כל מה שראינו עד עכשיו. אני מאמין שהתחום הזה יהווה מהפכה יותר גדולה מהמובייל, מהמדיה חברתית או מהאינטרנט".

תגיות