אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פוליטיזציה מסוכנת במינוי שופטים לביהמ"ש העליון צילום: אתר בתי המשפט

דעה

פוליטיזציה מסוכנת במינוי שופטים לביהמ"ש העליון

כוונתה של שרת המשפטים להסתפק ברוב רגיל נועדה להגדיל את כוחה של הנציגות הפוליטית בוועדת הבחירה, ולמנות לבית המשפט העליון שופטים "שיהיו בראש שלנו", ובכך תיגרם פגיעה אנושה בעצמאות המערכת

03.11.2016, 12:05 | דוד בר-אופיר

הרוחות המנשבות מלשכת שרת המשפטים צריכות להדאיג כל אדם שעצמאות הרשות השיפוטית חשובה בעיניו. השרה הנכבדה מבקשת לשנות את החוק ולמנות שופטים לבית המשפט העליון ברוב רגיל (של חמישה מחברי הוועדה) לעומת רוב של שבעה המקובל כיום ובכך לפגוע ביכולתם של שופטי בית המשפט העליון להתנגד למינויים שאינם ראויים בעיניהם. ובמילים אחרות: כוונתה של שרת המשפטים נועדה להגדיל את כוחה של הנציגות הפוליטית בוועדת הבחירה, ולמנות לבית המשפט העליון שופטים "שיהיו בראש שלנו", ובכך תיגרם פגיעה אנושה בעצמאות המערכת.

איילת שקד, צילום: דור מנואל איילת שקד | צילום: דור מנואל איילת שקד, צילום: דור מנואל

קשה יהיה לשמור על עצמאותם של שופטים שיהיו חייבים את המינוי שלהם לפוליטיקאים, אבל זו ככל הנראה כוונתה של השרה. שיטת המינויים באמצעות ועדת בחירה נוהגת בישראל במשך שנים רבות, והיא נועדה למנוע פוליטיזציה של מינויי שופטים וביחוד של שופטי בית המשפט העליון. אולם קיימים היום כוחות פוליטיים בכנסת ובממשלה המבקשים לפגוע בסמכויות בג"ץ ולהפחית מכוחו כדי למנוע ביקורת בג"צית על פעולותיהם. כנראה שניתן, לדעתה של שרת המשפטים, להשיג מטרה זו על ידי בחירת שופטים מתאימים "שיבינו" את מה שנדרש מהם, ולא יפריעו לפעולות הממשל הפוליטי. ובזה ייסתם הגולל על ביקורת שיפוטית שבלעדיה רשויות המנהל יעשו ככל העולה על דעתן ללא זיקה לשמירה של זכויות חוקתיות ועל האיזונים הנדרשים בניהול מדינה.

קיימת חשיבות רבה לכך שלשופטי בית המשפט העליון יהיה משקל יתר בבחירת שופטים, בכל הערכאות, מכיוון שיש להם ניסיון שיפוטי רב ויכולת מקצועית להעריך יכולות שיפוטיות של המועמדים בכל הערכאות. בדיוניה של ועדת הבחירה לא נפל פגם כלשהו, לאורך שנים רבות, שמצדיק רפורמה מרחיקה לכת לעומת המצב הקיים. אני מדגיש כי אין בדברי אלה כוונה להטיל דופי במועמדותם של שני השופטים הנכבדים שמועמדותם לבית המשפט העליון עומדת על הפרק.

הכותב הוא שופט מחוזי (בדימוס) דוד בר-אופיר

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
אתה תמים. בנימין שפנתניהו ,יקבור כדרכו בקודש כל
אתה תמים. בנימין שפנתניהו ,יקבור כדרכו בקודש כל יוזמה שמטרתה להחזיר את השפיות ביחסי בית המשפט העליון,בית הנבחרים והממשלה. הוא פחדן עם שלדים בארון ועד שיוחלף,אין סיכוי שהימין ישפר את המצב ההזוי,שהחמיר ע"י תגובת זו שמונתה לתפקידה בעליון רק בגלל "ותיקותה" במשרה. העליון עושה את הצעד המכריע בפוטש' כנגד נבחרי העם,הוא מנכס לעצמו גם את הזכות להתערב בחקיקת חוקים. סדום ועמורה מבחינת הפרדת הרשויות  במדינה דמוקרטית.
Strawberry  |  04.11.16
4.
העובדה שלשופטי העליון יש דה פקטו זכות וטו
העובדה שלשופטי העליון יש דה פקטו זכות וטו על מינוי שופטים (בכל ערכאה שהיא), בגלל הדרישה לרוב מיוחד, היא התקלה. בגלל זה רוב שופטי ישראל, ודאי בבית המשפט העליון, מחזיקים בדעות מאוד דומות - שמאל או מרכז שמאל. שופט ימני הוא כינוי גנאי כמעט, ולכל היותר ימונה באיזו עסקת חבילה כעלה תאנה על כל 10 שופטים מהדעות "הנכונות". שקד מתקנת את התקלה, וטוב שכך.
Teepee  |  04.11.16
2.
אין הגמל רואה את דבשתו. אף מילה כמובן
אין הגמל רואה את דבשתו. אף מילה כמובן על המעשה הנלוז של נשיאת העליון,שמתערבת ברגל גסה בקודש הקודשים של בית המחוקקים,חקיקת חוקים. שופטי העליון בהובלת הפירט המשפטי אהרון ברק ומשובטיו בעליון,רמסו ברגל גסה את העיקרון הבסיסי של משטר דמוקרטי,הפרדת רשויות. באשר לשיטת בחירת השופטים: אין מדינה אחת בעולם שאמצה את השיטה הישראלית הקלוקלת,של שופטים שבוחרים את חבריהם לדעה. להפך,במרבית מדינות העולם הנאור לנבחרי הציבור,(המכונים בארץ "פוליטיקאים" כגנאי),יש השפעה גדולה בהרבה על בחירת השופטים. באנגליה,חבר פרלמנט ממפלגת השלטון הוא היועץ המשפטי לממשלה. בארה"ב,התובע הראשי הוא שר המשפטים. רק בארץ,פקידים ממונים עם השכלה משפטית, חושבים שהשמש זורחת מהחלק האחורי של גופם וכל המערכת הפוליטית צריכה לרקוד לפי החליל שלהם. פירטים משפטיים,אין מונח קל יותר להתנהלותם.
Chilli  |  03.11.16
לכל התגובות