אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תערוכתו של סוכן צילום: אוראל כהן

תערוכתו של סוכן

איש המוסד אבנר אברהם, שאצר אוספים מפרשת אייכמן ומבצע יונתן, מעלה תערוכה על זמר עברי ולא בוחל באמצעים: "אני משכנע אנשים לתת לי דברים"

07.11.2016, 08:48 | מאיה נחום שחל

לפני חמש שנים מצא איש המוסד לשעבר אבנר אברהם בארכיון הארגון חפצים הקשורים לפרשת אייכמן, אז הוא החליט לעשות מהם תערוכה, שכללה גם את הדרכון המזויף שלו ואת מפתחות הבית שנמצאו על גופו. בגרסה מצונזרת הגיעה התערוכה גם למסדרונות הכנסת ולבית התפוצות, ובימים אלה היא מוצגת בארצות הברית.

"זו היתה הכניסה שלי לעולם האמנות", מספר אברהם, שעסק בתחום התקשורת במוסד, ועוסק בו גם מאז פרש לפני כשנתיים. "עשיתי 30 תערוכות במסגרת המוסד ובהן כאלה שאסור לי לחשוף את הנושאים שלהן. כשהתערוכה של אייכמן הציגה במקומות נוספים, לא יכלו לציין את שמי כמובן, אז קראו לי Avner A, והפכתי את זה לשם המקצועי שלי. את התערוכה הבאה במוסד תכננתי ליום שבו ראש הממשלה הגיע להרים כוסית לראש השנה, משום שהיא עסקה במבצע יונתן".

מה אתה מביא איתך מעבודתך במוסד לעבודתך כאוצר תערוכות?

"בעיקר יצירתיות, נחישות ויכולת לפתח קשרים עם אנשים. כשאני עושה תערוכה, אני עובד בשיטות של המוסד ובכלים שיש לי. אני פוגש אנשים, משכנע אותם לתת לי דברים, שיטת 'חבר מביא חבר', מחלחל לכל המקומות כדי לאסוף את המידע. אני יודע לעשות הכל כי רכשתי המון ידע. אנשי מוסד, כשהם נמצאים בחו"ל, לא יכולים להיות תלויים בבעלי מקצוע. הם צריכים לדעת גם לפתוח סתימה בביוב אם אין ברירה. אני פונה לכל מי שרק אפשר. כך השגתי את האפוד של יוני נתניהו ז"ל מלשכתו של ראש הממשלה, וכך גם השגתי את היומן המקורי של החטופה שרה דוידזון, שהפך לספר.  

שלמה ארצי, בציור של דורון סולומון, ציור: דורון סולומון שלמה ארצי, בציור של דורון סולומון | ציור: דורון סולומון שלמה ארצי, בציור של דורון סולומון, ציור: דורון סולומון

"גם בעבודה על התערוכה של אייכמן פגשתי כל אדם שקשור לפרשה ועדיין בחיים. כשהיא הוצגה בקליבלנד, קיבלתי הודעה עם התמונה המפורסמת שלו בתא הזכוכית, ונאמר לי שבנו של השוטר שיושב לצדו בתמונה גר בקליבלנד. פגשתי אותו והוא הביא לי את החליפה המחויטת שאביו לבש בזמן ששמר על אייכמן. אני כל הזמן מקבל חומרים. מבחינתי קרדיט ופרסום עולמי הם הרווח, אני מכוון מטרה ולא כסף.

"ביום ההולדת ה־90 של שמעון פרס אירחתי אותו במוסד והצגתי בפניו את התערוכה. אפילו הכנו לו לוח שעליו המספר 90 מורכב מספרות מלוחיות הרישוי המזויפות בפרשת אייכמן. הוא אמר לי: ‘היה שווה להגיע לגיל 90 כדי לראות את מה שהראית לי היום’".

אברהם (51), גרוש ואב לשניים, הספיק לאצור ולהפיק כ־20 תערוכות מאז עזב את המוסד, ובהן מחווה לסיימון וגרפונקל בשיתוף המוזיקאי מוני ארנון. תערוכתו החדשה "קום והתהלך בארץ", הכוללת עבודות מחווה לזמר העברי של כ־70 אמנים, מוצגת בימים אלה בגלריית הבית הירוק באוניברסיטת תל אביב.

"התערוכה נולדה מחברות ביני לבין הזמר יהודה אליאס, ש'קום והתהלך בארץ' הוא השיר המזוהה איתו. אני מאמין בו מאוד וחושב שיש לו פוטנציאל אדיר. חשבנו מה אפשר לעשות יחד, וכך עלה הרעיון. כל אמן שהציע עצמו לפרויקט התבקש ליצור עבודה של נגינה, זמר או שיר, ומהיצירות אני מרכיב את הסיפור".

עם העבודות בתערוכה נמנים פורטרטים של שלמה ארצי ועידן רייכל, שעשה אמן הפופ־ארט דורון סלומון. עבודת פופ־ארט נוספת היא "המלכים" של ליקה רמתי, שבה מופיעים אריק איינשטיין ואלביס פרסלי. האמן טולי זיו יציג יצירה בעקבות "אפר ואבק" של יהודה פוליקר ויעקב גלעד; דבורה חצור תציג את הפסל "אדון שוקו"; יש גם יצירה של שני נורליאן, שפירקה את השיר "קום והתהלך בארץ"; ואפילו ג'וזי כץ תרמה את אחד מציוריה.

"אני מביא משהו שלא היה פה עד עכשיו", אומר אברהם. "אנשים עושים תערוכות ולא מצליחים למשוך קהל ולמכור, וזה מתסכל אותם. חשבתי איך אני יכול לאסוף מכל אמן 100 דולר תמורת ההשתתפות ולתת לו בתמורה אירוע שכולל הכל, גם פרסום".

אבנר אברהם על רקע התערוכה "קום והתהלך בארץ", צילום: אוראל כהן אבנר אברהם על רקע התערוכה "קום והתהלך בארץ" | צילום: אוראל כהן אבנר אברהם על רקע התערוכה "קום והתהלך בארץ", צילום: אוראל כהן

תגיות