אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תשואות האג"ח הממשלתיות בעלייה לא רק בגלל העלאת הריבית הצפויה צילום: איי פי

תשואות האג"ח הממשלתיות בעלייה לא רק בגלל העלאת הריבית הצפויה

העלאת הריבית החזויה בדצמבר, העלייה באינפלציה העולמית וחשש המשקיעים משחיקת כספם לוחצים על האג"ח הממשלתיות

07.11.2016, 11:12 | זיו שמש ודרור גילאון
בשבוע שעבר פרסמו 370 כלכלנים מכתב שהציג חזית אחידה: דונלד טראמפ, המועמד הרפובליקני לנשיאות ארה"ב, מעדיף נסים ותיאוריות קונספירציה על פני אופציות כלכליות מפוכחות ובנות־ביצוע. מדד ה־VIX, המכונה "מדד הפחד", הגיב בעלייה של יותר מ־40% להתחזקותו של טראמפ בסקרים.

מבחינת ההשפעה על הבורסה, רבים משווים את האפשרות לבחירתו של טראמפ לברקזיט בבריטניה. המשקיעים לא ציפו לברקזיט, אלא שהדרמה שהוא יצר בשווקים נמשכה יומיים בלבד. לאחר מכן חזרו השווקים לשגרה ולא ברור אם ומתי הברקזיט ייצא לפועל. כך, תגובה נוסח ברקזיט לניצחון של טראמפ עשויה לייצר לא מעט הזדמנויות, והניסיון מלמד שלרוב קיים פער גדול בין הצהרות המועמדים טרום הבחירות למדיניות בפועל. זו גם הסיבה שההשפעה על השווקים נמשכת לרוב לטווח קצר יחסית.

ג ג'נט ילן יו"ר הפדרל ריזרב | צילום: אי פי איי ג

לקראת העלאת ריבית

בשבוע שעבר קרה אירוע נוסף שהשפיע על השווקים: חברי הוועדה המוניטרית של הפדרל ריזרב החליטו להשאיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי. הם אמנם לא העלו אותה הפעם, אולם מהודעת הריבית עולה כי הם בהחלט מתכוונים לעשות זאת בדיון הבא, בדצמבר. בין הרמזים שמופיעים בהודעה: ההתייחסות לשיפור המתמשך בשוק העבודה, בקצב הצמיחה ובהוצאות של משקי הבית; והערכות הוועדה שהבסיס להעלאת ריבית ממשיך להתחזק. בשלב זה ממתינים בוועדה לעדויות נוספות להשגת המטרות. האינפלציה, ציינו בוועדה, צפויה לחזור לכיוון ה־2% בטווח הבינוני.

מבחינת הנתונים הכלכליים בעולם, חלק מהחששות הגדולים שליוו את השווקים מתחילת השנה מתחיל להתפוגג. הצמיחה בארה"ב מתאוששת, החברות האמריקאיות חזרו למגמת עלייה ברווחים וסין מצליחה לשמור על קצב צמיחה יציב יחסית. אפילו אירופה מגלה סימני התאוששות, עם עלייה במדדי מנהלי הרכש במגזר היצרני לשיא של כשנתיים.

ללא שינוי מהותי העלאת הריבית בארה"ב אכן צפויה בדצמבר. אולם, המבחן האמיתי יהיה לאחר העלאת הריבית: האם חברי הפד ישמרו על יעד ריבית של 1.125% בסוף 2017 — שמשמעותו צפי לשתי העלאות ריבית נוספות באותה שנה — או שמא ינמיכו תחזיות, כפי שעשו ברבעונים האחרונים?

למרות סימני ההתאוששות בחלק מהמדינות המשק העולמי ממשיך לצמוח באטיות. לראיה, קרן המטבע הבינלאומית עדכנה כלפי מטה את התחזית לצמיחת הסחר. להערכתנו, כל עוד הבנקים המרכזיים ביפן ובאירופה שומרים על מדיניות מוניטרית מרחיבה במיוחד, קשה להניח שהפד בראשות ג'נט ילן יעלה את הריבית בחדות. זאת משום שפער ריביות גבוה מדי עלול להוביל להתחזקות עזה של הדולר ובכך לפגוע בצמיחה האמריקאית. אם לשפוט על פי התשואות הנוכחיות באג"ח האמריקאיות, גם המשקיעים לא ממש "קונים" את תחזיות הפד, ויש פער של כ־40 נקודות בסיס בין ציפיות הפד לתשואות לציפיות השוק.

למרות תיקון מסוים שהגיע בסוף השבוע ברקע הפחד שמביאות עמן הבחירות, קשה להתעלם מעליית התשואות המתמשכת באג"ח לעשר שנים. מאז יוני עלו התשואות ביותר מ־30 נקודות בסיס, והסבו למשקיעים הפסד הוני של 2.8%. לכך יש שתי סיבות חשובות.

ראשית, העלייה באינפלציה והסיכויים להמשך המגמה לאור השיפור בצמיחה וההתייצבות במחירי הסחורות והאנרגיה. בשווקים העיקריים בעולם ניכרת עלייה משמעותית בקצב האינפלציה: כך, לפני חצי שנה האינפלציה השנתית בארה"ב היתה 0.9%, והיום היא כבר 1.5% ונראה שהיא שועטת לכיוון 2%. חריגה בתמונה היא יפן, שחרף מאמצי הבנק המרכזי עדיין מצויה בקיפאון.

שנית, עליית התשואות באג"ח קשורה לזמירות החדשות שמשמיעים הבנקים המרכזיים של יפן ואירופה. בעוד עד אוגוסט נגידי הבנקים שידרו שהם מוכנים לעשות כל שנדרש כדי לייצר אינפלציה ולהחזיר את הצמיחה — היום האמירות מותנו והם מדגישים את הצורך בהרחבות פיסקאליות שיתמכו בהמשך הצמיחה. זאת מתוך הבנה של חוסר האיזון בין התחמושת הרבה העומדת לרשות הבנקים המרכזיים בהינתן התחממות יתר של הכלכלה, לבין מצב שבו הכלכלה חוזרת למיתון — אז עומד לרשותם ארגז כלים ריק.

ההתערבות כבר מתומחרת

להערכתנו הסיכוי להתערבות פיסקאלית גדל, ואף שסביר שהיא לא תצא לפועל לפני 2018, המשקיעים כבר מתחילים לתמחר אותה בשערי האג"ח הממשלתיות.

עליית התשואות באג"ח הממשלתיות נובעת מהתפתחויות חיוביות בכלכלה העולמית, ולכן ירידת תשואות חדה בעקבות תוצאות הבחירות בארה"ב עשויה להיות הזדמנות טובה לקצר את מח"מ תיק ההשקעות. בחירה בהילארי קלינטון אמורה להחזיר את המשקיעים להלך רוח של עסקים כרגיל; אז שילוב של מניות ואג"ח קונצרניות עשוי לשפר את ביצועי התיק.

השורה התחתונה

ירידת תשואות חדה באג"ח בעקבות תוצאות הבחירות בארה"ב תיצור הזדמנות טובה לקיצור המח"מ בתיק ההשקעות

זיו שמש הוא מנכ"ל קרנות הנאמנות והפיננסים במנורה מבטחים. דרור גילאון הוא סמנכ"ל השקעות במנורה מבטחים קרנות נאמנות

תגיות