אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בג"ץ יכריע הבוקר אם מי שאינו רופא יכול לנהל בית חולים צילום: איציק בינייונסקי

בג"ץ יכריע הבוקר אם מי שאינו רופא יכול לנהל בית חולים

את העתירה הגישה איריס לוונשטיין לוי, מנהלת קרן המחקרים בוולפסון, המעוניינת להתמודד על ניהול ביה"ח וולפסון, בעוד המדינה וההסתדרות הרפואית מתנגדים בטענה כי רק מי שיש לו הכשרה רפואית יכול לנהל בי"ח

10.11.2016, 08:17 | סופי שולמן
האם מי שאינו רופא יכול לנהל בית חולים? השאלה העקרונית הזו תונח הבוקר (ה') בפני הרכב של שלושה שופטי העליון יצחק עמית, מני מזוז וצבי זילברטל. את העתירה לבג"ץ הגישה איריס לוונשטיין לוי, מנהלת קרן המחקרים בוולפסון, המעוניינת להתמודד על ניהול בית החולים בחולון, כשהמדינה וההסתדרות הרפואית מתנגדים לאפשרות בטענה כי רק מי שיש לו הכשרה רפואית יכול לנהל בית חולים.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר ברגע השיא בדרמה לא קטנה שהתחוללה בחודשים האחרונים סביב מאבקה של לוונשטיין לוי, לא רק במסדרונות בית החולים וולפסון, אלא גם בנציבות המדינה, בהסתדרות הרפואית ובמשרד הבריאות ובכלל בברנז'ה הרפואית. לוונשטיין לוי, שמועמדתה להשתתף במכרז לתפקיד נפסלה למרות שזכתה לתמיכה רבה בוולפסון, נשענת בבקשתה על סעיף בחוק פקודת בריאות העם שאינו אוסר על מינוי מנהל בית חולים שאינו רופא, כל עוד ימונה לצדו "מנהל רפואי שהוא רופא בעל רישיון, שייעץ בנושאים הרפואיים".

אולם בפועל רק רופאים מורשים להתמודד לתפקידי מנהלי בתי חולים ממשלתיים, ועמדת המדינה וההסתדרות הרפואית היא שכך המצב צריך להישאר."המדיניות לפיה מנהל בית חולים ממשלתי צריך להיות בעל רישיון רופא היא מדיניות ראויה ורבת-שנים אשר לא מקימה עילה להתערבות של בית המשפט הנכבד", נכתב בתשובת המדינה לקראת הדיון הבוקר, "מדיניות זו נקבעה בהתאם לתפיסה של המדינה את מהות התפקיד של מנהל בית חולים ולפיה ההיבט הרפואי של התפקיד הוא בעל חשיבות גבוהה, וקיים קושי להקנות אותו למועמד שאיננו רופא".  

מני מזוז, שופט בית המשפט העליון, צילום: שאול גולן מני מזוז, שופט בית המשפט העליון | צילום: שאול גולן מני מזוז, שופט בית המשפט העליון, צילום: שאול גולן

בהסתדרות הרפואית חוששים מפני תרחיש שבו ימונה בעתיד הקרוב או הרחוק מנהל בית חולים שאינו רופא. כל זאת לאחר שחומה מסוימת כבר הובקעה מבחינת הר"י בשנה שעברה, עם מינויו לראשונה של מנכ"ל משרד בריאות שאינו רופא, משה בר סימן טוב. אז הר"י היו אלה שהגישו עתירה נגד המינוי – ונדחו. "העתירה יכולה להביא, כעניין שבהגדרה, לפגיעה בציבור הרופאים במישור התעסוקתי", כתבו באי כוחם של הרופאים בנוגע לעתירה שהוגשה לבג"ץ.

כלומר, נציגי ההסתדרות הרפואית מודים כי האפשרות שבעתיד יהיה מלאי מועמדים גדול יותר לתפקידי ניהול במערכת הבריאות הוא דבר בעייתי מבחינתם, בעייתי מאוד. כל זאת בתקופה שבה מכרזים לתפקידים ניהוליים בכירים במערכת הבריאות אינם מתמלאים במועמדים, בלשון המעטה. כך למשל במכרז האחרון לתפקיד מנהל בית החולים שיבא, המרכז הרפואי הגדול ביותר בישראל (וגם המאוזן ביותר

תקציבית), לכאורה תפקיד אטרקטיבי במיוחד לדרגים הניהוליים הבכירים, התמודד אדם אחד שלבסוף, הפלא ופלא – גם זכה בתפקיד: פרופ' יצחק קרייס.

ועדיין, חשוב לציין כי להסתדרות הרפואית כמו גם למדינה ישנם גם טיעונים עקרוניים ומבוססים שקשה להתעלם מהם בנוגע לאפשרות שימונה מנהל בית חולים שאינו רופא. הרופאים טוענים בעצם כי לתפקיד סבוך ומורכב של מנהל בית חולים דרוש אדם עם רקע מקצועי, מישהו שידע לאשר תרופה או טיפול נכון ויקר בשעת חירום. קשה להתעלם מהטיעון הזה, כשלמעשה גם הסעיף שעליו נשענת לוונשטיין לוי בחוק פקודת בריאות העם אמנם אינו אוסר על מינוי מנהל ביתחולים שאינו רופא– אך זאת כל עוד ימונה לצדו "מנהל רפואי שהוא רופא בעל רישיון, שייעץ בנושאים הרפואיים".

בינתיים בוולפסון, כהונתו של המנהל הנוכחי ד"ר יצחק ברלוביץ' שהייתה אמורה להסתיים בסוף החודש שעבר הוארכה עד לסוף השנה. שני המועמדים המובילים לרשת אותו בשלב זה הם סגן מנהל בית החולים וולפסון ד"ר יובל לוי ופרופ' יהודה אדלר משיבא.

תגיות