אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל בצמרת העולמית של פערי השכר בין המנכ"לים לממוצע במשק צילום: שאטרסטוק

ישראל בצמרת העולמית של פערי השכר בין המנכ"לים לממוצע במשק

דירוג חדש מציב את ישראל במקום העשירי בעולם בפערים בין הכנסת מנהלי החברות הציבוריות לבין ההכנסה הממוצעת במדינה. בראש הדירוג דרום אפריקה, הודו וארה"ב

17.11.2016, 13:54 | מעין מנלה

פערי השכר בין המנכ"לים בישראל לבין העובדים האחרים הם מהגדולים בעולם. דירוג חדש של בלומברג מציב את ישראל במקום העשירי בעולם בפערים בין הכנסת מנהלי החברות הציבוריות הנסחרות במדד תל אביב 25 לבין ההכנסה הממוצעת במשק.

ההכנסה השנתית הממוצעת של מנכ"לים בחברות המובילות במשק היא 4.11 מיליון דולר לעומת הכנסה ממוצעת של 34,444 דולר לעובדים האחרים בישראל. בראש טבלת פערי השכר בין המנכ"לים לשאר האוכלוסיה נמצאות דרום אפריקה ומיד אחריה הודו. במקום השלישי נמצאת ארה"ב, בה שכר המנהלים בחברות הנסחרות ב- S&P 500 הוא הגבוה בעולם ועומד על 16.95 מיליון דולר בשנה בממוצע.

במקום הרביעי בפערי השכר מדורגת בריטניה עם שכר ממוצע של 9.61 מיליון דולר בשנה למנכ"לים לעומת 42 אלף דולר בשנה לעובדים אחרים. אחריה מדורגות קנדה, שוויץ וגרמניה. בספרד, שמדורגת במקום השמיני משתכרים המנכ"לים 6.15 מיליון דולר בממוצע לעומת 35,656 דולר בממוצע לשאר העובדים. במקום התשיעי, לפני ישראל, נמצאת הולנד עם שכר ממוצע של 8.66 מיליון דולר למנכ"לים לעומת 50,235 דולר לשאר העובדים.

פערי השכר בין מנכ"לים לשאר העובדים במשק עוררו דיון ציבורי במדינות רבות בעולם, צילום: shutterstock פערי השכר בין מנכ"לים לשאר העובדים במשק עוררו דיון ציבורי במדינות רבות בעולם | צילום: shutterstock פערי השכר בין מנכ"לים לשאר העובדים במשק עוררו דיון ציבורי במדינות רבות בעולם, צילום: shutterstock

הדירוג נעשה באמצעות השוואה בין שכר המנכ"לים בחברות הנסחרות במדדים המובילים בבורסות המקומיות להכנסה הממוצעת לאדם בהתבסס על התל"ג ובהתאמה לכח הקניה במדינה. השכר של המנהלים כולל בנוסף למשכורת השנתית גם בונוסים, אופציות וכו'.

שכר המנכ"לים הגבוה במדינות רבות בעולם עורר דיון ציבורי לגבי פערי השכר ואף עודד את הרגולטורים לפעולה. בישראל מחוייבות חברות ציבוריות לדווח על שכר הבכירים, ובמרץ אישרה הכנסת את הגבלת שכר הבכירים בחברות ביטוח ובבנקים. בשנה שעברה צומצמו הפערים, מגמה שנמשכה מאז 2011. בשנה שעברה היחס בין עלות שכר המנהלים ב-107 המעסיקות הגדולות במשק שגם נסחרות בבורסה בתל אביב לבין העלות הממוצעת של שכר העובדים עמד על פי 25. לשם השוואה, ב-2011 מנכ"לים השתכר פי 31 מהעובדים האחרים, כך לפי בדיקה שערך "כלכליסט" בארבע השנים האחרונות.

הדיון הציבורי במדינות רבות בעולם לגבי פערי השכר הוביל מדינות כמו ארה"ב וספרד לחייב את בעלי המניות לאשר את שכר המנכ"לים בכל שלוש שנים. ב-2013 הגבילו באיחוד האירופי את הבונוסים מבוססי הביצועים בבנקים. בארה"ב יידרשו החברות לפרסם את הפער בין שכר המנכ"ל לבין שכר העובד הממוצע החל מהשנה הבאה.

כאשר לא מתייחסים לשכר שאר האוכלוסיה אלא רק לזה של המנכ"לים ישראל נמצאת במקום ה-13 מבין 25 מדינות. במקום הראשון בשכר המנכ"לים בחברות הציבוריות נמצאת ארה"ב, אחריה שוויץ עם שכר ממוצע של 10.58 מיליון דולר למנכ"לים ואחריה בריטניה. במקום הרביעי מדורגת קנדה עם שכר ממוצע של 9.32 מיליון דולר בשנה למנכ"ל, אחריה הולנד, גרמניה עם שכר מנכ"לים של 8.32 מיליון דולר בשנה ודרום אפריקה, שם משתכרים מנכ"לים 7.14 מיליון דולר. את העשירייה הראשונה סוגרות נורבגיה עם שכר מנכ"לים של 6.96 מיליון דולר, ספרד (6.15 מילון דולר) וסינגפור (5.6 מיליון דולר).

תגיות