אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסרון חלקלק

מאקרו טכנולוגי

מסרון חלקלק

המעקב הגובר אחר שירותי מסרים מיידיים מזכיר שהמאבק על הזכות לפרטיות רחוק מסיום

19.11.2016, 08:22 | ליאור באקאלו
1. סכנה. הגישה למידע שהביא האינטרנט נתפסת כזכות בסיסית, אבל הדו"ח השנתי שפרסם השבוע ארגון Freedom House מזכיר שוב עד כמה הזכות שבמערב לוקחים כמובנת מאליה נמצאת בסכנה. לפי הדו"ח, ב־2016 67% מאוכלוסיית העולם עדיין נמצאים תחת הגבלות בגישה לרשת. אך מעבר להגברת הצנזורה על גישה לאינטרנט ולרשתות חברתיות, הטרנד המרכזי של 2016 היה הטלת הגבלות על גישה לשירותי מסרים מיידיים.

2. שליטה. טרנד הגבלת התקשורת על ווטסאפ ודומותיה, כפי שנעשה בשנה האחרונה בברזיל ובטורקיה, מעיד על החשיבות הגוברת והולכת של העברה בטוחה של מידע. בעוד התקשורת בפייסבוק או טוויטר היא פומבית ולכן קלה למעקב, התקשורת בשירותי מסרים מיידיים היא פרטית ולכן למשתמשים קל יותר לשלוט על זליגת מידע.

יאן קום, מנכ"ל וואטסאפ, צילום: Asa Mathat, All Things Digital יאן קום, מנכ"ל וואטסאפ | צילום: Asa Mathat, All Things Digital יאן קום, מנכ"ל וואטסאפ, צילום: Asa Mathat, All Things Digital

3. הצפנה. עיקר ההגבלות על תקשורת מקוונת מתקיימות במדינות שקל לקשר אותן עם פגיעה בזכויות הפרט כסין ואיראן. אך עתה, לאחר בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב והאיום על הגברת גישת הממשל לתקשורת פרטית, נרשם גם שם זינוק במספר המשתמשים בשירותים מוצפנים. מייסד אפליקציית ההודעות האנונימיות הידועה לשמצה סיקרט כבר מיהר לנצל את החשש הציבורי כדי לרמוז לחזרתה הצפויה.

משחק המחשב אורוול משחק המחשב אורוול משחק המחשב אורוול

4. חירות. התשובה המקובלת לביקורות על מעקבים היא שאם אין מה להסתיר — אין מה לחשוש. אלא שאנחנו רוצים להאמין שכל אחד זכאי לפרטיות, ודאי במדינות ליברליות מתקדמות כארה"ב וישראל. החיים בתרבות של שיתוף מתמיד בעידן פייסבוק לא אמורים לפגוע בחירות הזו. גם אם פייסבוק וגוגל מרוויחות מעודף האינפורמציה של משתמשיהן, לפחות הן משאירות בידיהם את החופש לבחור מה הם רוצים לשתף, עם מי ומתי.

5. הרסנות. משחק המחשב החדש אורוול מאפשר למשתמש להתנסות בחוויית "האח הגדול" ומהווה תזכורת צורמת לעד כמה חלקלק המדרון בין מציצנות למעקב ובין ביטחון למשטרת מחשבות. ההתנסות מתוך נעליו של אנליסט בסוכנות מעקב מבהירה עד כמה פירוש שגוי של תקשורת בין־אישית עשוי להיות הרסני. בחברה דמוקרטית וחופשית ראוי שדעת הקהל לבדה תהיה הכוח שמגביל אמירות קיצוניות. אחרת, חקיקת הגבלות וציטוט לתקשורת עלולים לחשוף בפנינו שהמרחק בין המערב לסין קטן משסברנו.

תגיות