אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראש ה-CIA החדש רוצה לעקוב אחרי כולם צילום: Praxis Films

דו"ח טכנולוגי

ראש ה-CIA החדש רוצה לעקוב אחרי כולם

מה חושב האיש שיעמוד בראש שירות הביון האמריקאי על אדוארד סנודן והצפנה, אובמה וגרמניה נגד הידיעות המפוברקות של צוקרברג, ומולדת החירות מעבירה חוק ריגול דרקוני

20.11.2016, 15:07 | יוסי גורביץ

מועמד כלבבם

במדינת המעקב האמריקאית עוקבים בעניין אחרי הליכי מינוי הממשל החדש של טראמפ, ויש להניח שעד כה הם די מרוצים. איש המודיעין גנרל מייקל פלין צפוי לקבל את תפקיד היועץ לביטחון לאומי, ולתפקיד ראש ה-CIA מונה חבר הקונגרס מייק פומפאו.

כיצד יראה ה-CIA החדש, צילום: בלומברג כיצד יראה ה-CIA החדש | צילום: בלומברג כיצד יראה ה-CIA החדש, צילום: בלומברג

אין לי מושג מה פומפאו יודע על מודיעין מודרני, אבל הציטוטים שהוא מספק מעידים על כיוון מעניין. הוא קרא להוציא להורג את סנודן אחרי משפט מהיר וצודק, והוא חושב שאם אתה משתמש בהצפנה, זו כבר עילה טובה לעקוב אחריך. אחרי הכל, יש לך משהו להסתיר או לפחות משהו שאתה לא רוצה שהממשלה תראה.

עם זאת, הוא ככל הנראה לא אידיוט מושלם, כי הוא התנגד לרעיון של דלתות אחוריות כפויות בתוכנות הצפנה: הוא ציין שהן לא יועילו, כי הטרוריסטים – אלה שלכאורה מדינת המעקב עוקבת אחריהם – פשוט יעברו להשתמש בתוכנות הצפנה זרות או תוצרת בית.

מצד שני, הוא מאמין גדול באיסוף המוני של מידע וטען שההגבלות עליו הפכו את ארה"ב ל"בטוחה פחות" – אף שתכנית המעקב ההמוני לא הצליחה לזהות בזמן אף פיגוע טרור. למה שהעובדות יפריעו לרטוריקה.

לקראת עוד נסיגה צרפתית

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, תקף בסוף השבוע בחריפות את המגמה של ידיעות שקריות בפייסבוק, כשהוא מציין שהיכולת לפרסם הונאות כאלה פוגעת בתפקוד הדמוקרטיה. "אם אנחנו לא רציניים ביחס לעובדות ולשאלה מה נכון ומה לא, אם אנחנו לא מסוגלים להבחין בין טיעונים רציניים ותעמולה, אז יש לנו בעיות", אמר אובמה בגרמניה. זו הפעם השנייה שבה אובמה התייחס במישרין לעובדה שפייסבוק מטפישה את הבוחר האמריקאי.

ברק אובמה. מתקשים להבדיל בין אמת לבדיה, צילום: איי פי ברק אובמה. מתקשים להבדיל בין אמת לבדיה | צילום: איי פי ברק אובמה. מתקשים להבדיל בין אמת לבדיה, צילום: איי פי

במקביל, אמר שר המשפטים הגרמני, האייקו מאס, שיש להתייחס לפייסבוק כאל חברת תקשורת ולא כאל "פלטפורמת טכנולוגיה" כפי שהיא אוהבת לכנות את עצמה. מאס נמצא במסלול עימות מול פייסבוק מזה מספר חודשים, לאור העובדה שלמרות דרישות חוזרות ונשנות של הממשלה הגרמנית, פייסבוק ממשיכה לספק במה לקבוצות שנאה. מאס קרא לאיחוד האירופי לקבל החלטה בנושא, שתטיל אחריות על חברות כמו פייסבוק לתוכן שמתפרסם בהן.

זה הדבר האחרון שמארק צוקרברג היה צריך. לא רק שהוא על הכוונת של המפלגה הדמוקרטית והנשיא המכהן, עכשיו באירופה – שבה מתנהלת נגד פייסבוק שורה של חקירות – מתחילים לשים לב שלא מדובר בחברה נייטרלית שכותבת קוד שאף אחד לא מבין, אלא בכלי התקשורת המשפיע בעולם. זה קורה קרוב מדי לשערורייה שבה פייסבוק מחקה סטטוס של ראש ממשלת נורווגיה.

כתגובה הודיע צוקרברג בפוסט שפרסם אתמול, ש"אנחנו לוקחים מיס-אינפורמציה ברצינות. אנחנו יודעים שאנשים רוצים מידע מדויק. אנחנו עובדים על הבעיה הזו במשך זמן רב ולוקחים את האחריות הזו ברצינות".

צוקרברג רוצה שתחשבו שהוא מתייחס לבעיה ברצינות ומקווה שתשכחו שלפני שבוע הוא אמר שאין בכלל בעיה, שהרעיון שפייסבוק הטתה את הבחירות "מטורף" ושלכל היותר המשתמשים נחשפו לאחוז אחד של סיפורים מפוברקים. אז או שלפני שבוע לא היתה שום בעיה, או שהיתה בעיה וצוקרברג העדיף לשקר ולא כל כך הצליח.

נעדכן.

זה לא עובד אבל נעשה את זה בכל זאת

חוק סמכויות החקירה – השם האורווליאני למה שכונה בשם מדויק יותר "צ'רטר המרגלים" – עבר את אישורי שני בתי הפרלמנט בבריטניה וכעת הוא ממתין לחתימתה של המלכה אליזבת' השנייה, צעד טקסי במהותו. יש מקרים נדירים שבהם המלכה מודיעה שהיא מסרבת לחתום על חוק, אבל קשה מאד להאמין שזה יהיה אחד מהם.

תרזה מיי. פעלה לקידום החוק , צילום: גטי אימג תרזה מיי. פעלה לקידום החוק | צילום: גטי אימג'ס תרזה מיי. פעלה לקידום החוק , צילום: גטי אימג

החוק, בבת עינה של ראש הממשלה מיי עוד מהימים שבהם היתה שרת החוץ, ידרוש מחברות הרשת לשמור מידע על גלישה של המשתמשים במשך שנה (הסעיף הזה עשוי להביא להתנגשות עם האיחוד האירופי), ומאפשר לרשויות לפרוץ למחשבים של משתמשים לצרכי חקירה – אמנם באמצעות צו של שופט, אבל מי יוכל לדעת, אחרי שפרצת למחשב, אם החומר שהוצאת ממנו היה שם קודם או שאתה הכנסת אותו? כמו כן יאפשר החוק לרשויות לדרוש מחברות למסור להן מידע מוצפן בצורתו הגלויה.

ארגוני זכויות אדם כבר עתרו כנגד החוק לבית המשפט האירופי לצדק, כשהם מציינים שהחוק מקים מדינת מעקב ושמדובר "במערכת החודרנית ביותר במדינה דמוקרטית".

קצרצרים

1. זה לא לקח הרבה זמן: הממשל הסיני, שתמיד להוט אחר תירוצים חדשים לצנזר את הרשת, מודיע עכשיו שהוא מודאג מאוד מעלייתן של הידיעות המפוברקות ועל כן הוא מתכוון לצנזר את הרשת עוד יותר. הסיבה האחרת שלו לצנזורת רשת היא טרור – שטיק שעשוי להיות מוכר לישראלים שקוראים מדי פעם על שרים שמביעים זעם כלפי פייסבוק. התירוץ השלישי הקבוע פה הוא פורנו ילדים. כנראה שבסין הגיעו למסקנה שהשבוע שווה לדבר יותר על הידיעה שמארק צוקרברג הצטרף לדאעש (נשבע לכם, היתה ידיעה כזו בפיד שלי, אז היא בטח נכונה.)

2. בעקבות ליל הגרזנים הארוכים בטוויטר, שבו חוסלו חשבונות של עשרות אנשי אלט-רייט, פצחו הגזענים בהתמרמרות הקבועה של "פגעו בחופש הביטוי שלנו לפגוע בחופש הביטוי של אנשים אחרים", ובקמפיין של הצפת טוויטר בפרופילים מזויפים של משתמשים שחורים. ההתקפה מאורגנת על ידי האתר הניאו נאצי הדיילי שטורמר, שמייסדו מסנף את עצמו עכשיו למפלגה הרפובליקנית.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

 

3. ואם אתם רוצים חשבון מאומת בטוויטר, כזה עם הווי הכחול, יש תנאי צנוע שאתם צריכים לענות עליו: תהיו זכרים. סקר שערך אתר Mashable מצא שבקרב המשתמשים האוסטרלים שזכו לעיטור הנחשק, 83.3% הם גברים ורק 16.7% נשים; בארה"ב, הפער מצומצם משמעותית יותר – 56.6% לעומת 43.4% – אבל הכיוון ברור.

4. הקנצלרית הגרמנית, אנגלה מרקל, קראה לקשישי ארצה לא להתבייש ולבקש עזרה מהצעירים בכל מה שקשור לטכנולוגיה. הממשלה הגרמנית עורכת מאמצים שאפתניים לדיגיטליזציה של כל תחומי החיים – והבעיה, כרגיל, היא האנשים שנולדו מוקדם מדי (הם, כמובן, יתרעמו בצדק על התפיסה הזו). אם אתה מעל גיל 50 אתה בסוג של בעיה, ורוב האנשים לא מוכנים לבקש עזרה. התוצאה היא עומס נרחב על בני משפחה צעירים, וזה לא תמיד עובד. מורים, ציינה מרקל, ימצאו את עצמם במצב בלתי מוכר שבו התלמידים שלהם מבינים בנושא יותר מהם – וזה בסדר, מותר וצריך לבקש עזרה.

אנגלה מרקל קנצלרית גרמניה, צילום: רויטרס אנגלה מרקל קנצלרית גרמניה | צילום: רויטרס אנגלה מרקל קנצלרית גרמניה, צילום: רויטרס

 

5. בית משפט בדנמרק הרשיע נהג של אובר וקנס אותו בשווה ערך של כ-850 דולרים בשל נהיגה ללא רישיון נהג מונית, ללא הכשרה של נהג מונית, וללא רישיון רכב שישמש כמונית. במהלך המשפט שהחל ביולי, טען הצעיר שהוא לא פעל כנהג מונית אלא כנהג ב-carpool. לפני זמן לא רב, בית משפט בפינלנד הורה לכל נהגי אובר במדינה להעביר את כל ההכנסות שלהם למדינה משום שהם נהגו ללא רישיון. אובר, בינתיים, מנסה לשנות את החוק – ועד שזה יקרה, ממשיכה לעבור עליו.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
איזה מין כתב טכנולוגי אתה?
"כי הטרוריסטים – אלה שלכאורה מדינת המעקב עוקבת אחריהם – פשוט יעברו להשתמש בתוכנות הצפנה זרות או תוצרת בית." אם זה קורה, ב-NSA פותחים שמפנייה! זאת תהיה אחת המתנות הכי גדולות שהם קיבלו אי פעם. מתרת סוכנויות הריגול היא לייצר רושם שיש דלת אחורית בתוכנה הרגילה, כך שאלא שלא ממש מבינים (ובעיקר משתמש בהרבה נייר אלומיניום יעברו לתוכנות לא ידועות, או עוד יותר טוב תוכנות שהם בעצמם כתבו.
אחד  |  21.11.16
2.
בחייך, קצת אינטגריטי
בסקר שאתה הבאת מצויין בברור שטוויטר לא מבקשת בשום מקום ממשתמשים לציין את המין שלהם וההחלטה של הסוקרים לשייך חשבון למין נעשתה ע"י "פילטר של תחומי עניין" שבכלל לא ברור מה האמינות שלו. חוץ מזה גם לא מצויין גודל המדגם (בוא נראה, באוסטרליה כ-20 מליון איש, מתוכם כמה בטוויטר? מאלה, כמה עם חשבון מאומת שצייצו בין אוגוסט לספטמבר?). העיקר "שהכיוון ברור".
יוז'ק בן קיפוד  |  21.11.16