אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אנחנו לא יכולים לאפשר חיים ללא טכנולוגיות נגישות" צילום: בנק הפועלים

"אנחנו לא יכולים לאפשר חיים ללא טכנולוגיות נגישות"

מנכ"ל הפועלים: "לא משנה כמה דברי חשובים, על במה עם מדרגות אני לא יכול להגיד אותם" נשיא נגישות ישראל: "אנחנו הולכים להפוך את ישראל למדינה נגישה טכנולוגית מובילה בעולם"

21.11.2016, 20:59 | אסנת ניר

"אני רוצה לגלות לכם סוד, אני לא הייתי רוצה להיות אדם עם מוגבלות" אמר בפתח דבריו יובל וגנר, מייסד ונשיא עמותת נגישות ישראל בכנס "טכנולוגיה בשירות הנגישות" הערב (ב') בתל אביב, המתנייד באמצעות כיסא גלגלים. וגנר הדגיש כי מדובר במיעוט הגדול בעולם, 18% מהאנשים הם עם מוגבלות, וישנם כ-11% קשישים, אחוז שיגדל ככל שתוחלת החיים תגדל. "אף אחד לא היה רוצה להיות אדם עם מוגבלות, אך עדיין יש לא מעט אנשים שהגורל שלהם גורם להם להיות עם מוגבלות וכולם מזדקנים".

"נגישות מאפשרת להיות עצמאי - להגיע למקומות, לקבל שירות", אמר וגנר, "החיים שלנו עומדים להשתנות מהקצה לקצה בשנים הקרובות, תהיה לנו תלות מוחלטת בטכנולוגיה שבעתיד תהיה דרמטית יותר בכל תחומי החיים. האם 18% בעלי המוגבלות ו11% הקשישים יוכלו לחיות בעתיד? אם הטכנולוגיות הנגישות לא ייכנסו, התשובה היא לא" אמר וגנר. "אנחנו לא יכולים לאפשר את זה ולכן אנחנו כאן". "אנחנו בפתח של עידן נגיש" הדגיש וגנר. "צריך להבין את הפוטנציאל האדיר בנושא טכנולוגיות שמתפתחות יום יום וכל מה שצריך לעשות הוא לוודא שכל אלו יהיו נגישים. אנחנו הולכים להפוך את ישראל למדינה נגישה טכנולוגית מובילה בעולם". "אנחנו רוצים להביא למודעות מפתחי הטכנולוגיות והאפליקציות להנגיש מראש את המוצרים שמפתחים לאנשים עם מוגבלות", הוסיף.

"כשאני מגיע לאירוע בו יש במה עם מדרגות אני מתקשה לעלות ולהשתתף" אמר מנכ"ל בנק הפועלים, אריק פינטו, לו מוגבלות פיסית בעצמו, "לא משנה כמה דברי חשובים, העדר הנגישות מונע ממני להגיד אותם". בנק הפועלים רואה, לדבריו, בנגישות לאנשים עם מוגבלות חלק בלתי נפרד ומהותי מהשירות שלו: "עד כה הונגשו כ-230 סניפים, הותקנו מערכות עזר טכנולוגיות בסניפים המתריעים לעובדים על אנשים עם מוגבלויות בכניסה לסניף, הוכנסו מערכות דפוס נגיש ושירותים דיגיטליים שונים" אמר פינטו, "אנו רואים באמצעים הטכנולוגים אמצעי לשילוב ומשקיעים משאבים רבים בכך".

פינטו קרא לחברה העסקית לא לחכות לחקיקה ולהיות הגשר של אנשים עם מוגבלות בעולם ולפעול לתרומתם במשק: "חברה שתדע לשלבם באופן מלא תרוויח פעמיים, הן בצד הערכי והן בתרומתם למשק. יש כאן קבוצה עם פוטנציאל אדיר למשק וככל שיותר ישתלבו במעגל העבודה המדינה תצא נשכרת, ולהפך- כשהמדינה לא משלבת אותם היא הופכת אותם לנטל".

"בנק הפועלים מעסיק היום יותר מאלף מאתיים עובדים מאוכלוסיות בתת ייצוג, ופועל לשלב כמה שיותר אנשים עם מוגבלות פיסית ומנטלית", הוסיף פינטו, "יש לנו חובה כמדינה ואזרחים לפעול לשילוב, חוסנה החברתי של כל חברה נמדד ביכולתה לראות את השונה והחלש ולשלבם באופן שווה, זוהי מחויבות מוסרית ראשונה במעלה של כל אחד מאתנו".

גילה גמליאל, השרה לשוויון חברתי, שדיברה גם כן באירוע אמרה: "אנו מובילים היום לצערי בעולם בפערים בשוויון חברתי ומחויבים לפעול לצמצום הפערים" הוסיפה השרה גמליאל, "שוויון מגיע בצורות שונות ויש ממשקים בין הקבוצות שפועלים לשוויון אצלם. למשל, לצערנו באוכלוסייה הערבית יש קבוצה גדולה של בעלי מוגבלויות שצריכה לקבל את המענה והיכולת להשתלב בחברה בצורה מקסימאלית". "אני קוראת לעצמי לסדר על זה שאני שנה וחצי בתפקיד ולא עשיתי מספיק לקידום הנושא" הוסיפה. "אני מאמינה שיכולים לקדם שינוי משמעותי על מנת שנהיה חברה צודקת, שוויונית ופתוחה יותר".

גילה גמליאל. "אני קוראת לעצמי לסדר", צילום: דנה קופל גילה גמליאל. "אני קוראת לעצמי לסדר" | צילום: דנה קופל גילה גמליאל. "אני קוראת לעצמי לסדר", צילום: דנה קופל

"אמי כבדת שמיעה ואני גדלתי בשכונת העיוורים בחדרה, שכונה מדהימה בה ראיתי בכל בית אנשים עיוורים שהקימו בית לתפארת ישראל. למדתי מהם שמוגבלות אינה מגבלה ובייחוד בעידן הדיגיטאלי היום" סיפרה השרה גמליאל. "בעידן דיגיטאלי ניתן לצמצם בין 40 ל-50 אחוז מהפערים הקיימים - בפריפריה ובאקדמיה. אני פועלת לשילוב נגישות בפרויקט ישראל דיגיטאלית שבמשרדי". "חובתנו לדאוג לא להשאיר אף אחד מאחור, ככל שניתן לשילוב בעלי מוגבלויות מקום נוביל לשינוי האמיתי".

בכנס לקחו חלק מנכ"לים ובעלי עסקים רבים שמקדמים הנגשה והעסקה של אנשים עם מוגבלויות בחברתם, כמנכ"לי הביטוח לאומי, איקאה אפל ועוד והתקיים פאנל בהשתתפות מנכ"לים בכירים. עדי סופר תאני, מנכ"לית פייסבוק ישראל, ציינה כי ישראל היא כבר היום פורצת דרך בתחום נגישות טכנולוגית, אך קיימת עוד דרך ארוכה: "היכולת שלנו להצליח כמנכ"לים תלויה במגוון האוכלוסיות שאנו פונים אליהם, וזו תלויה במגוון העובדים שנעסיק" אמרה. כדגומה לכך מביאה סופר תאני מוצר שהושק באפריל בפייסבוק, שפותח ע"י עובד עיוור בחברה, ומאפשרת לעיוור להבין תמונות ע"י תיאור ורבלי שלהם וגם מאפשרת להבין כמה לייקים ושירים קיבלו. "יש היום 39 מיליון עיוורים בעולם, פייסבוק כוללת הרבה מאוד טקסט ותמונות, ולכן השימוש עבורם מוגבל. הנושא הבא יהיה פתרון לקשיים מוטורים- יכולת הבנה מהירה יותר של פעולות ע"י קיצורי דרך".

עדי סופר תאני, מנכ"לית פייסבוק ישראל עדי סופר תאני, מנכ"לית פייסבוק ישראל עדי סופר תאני, מנכ"לית פייסבוק ישראל

לדבריה, מימוש אמיתי של החזון של פייסבוק, להפוך את העולם לפתוח ומחובר יותר ולאפשר לכולם לשתף, יכולה להתממש רק אם הטכנולוגיה תהיה נגישה לכולם: "אם רוצים לבנות חברות שבאמת נוגעום בחלקים שונים של האוכלוסיה, רק שילוב אנשים מגוונים תספק מענה לכך. סופר תאני ציינה כי יש לפייסבוק צוותים בכל העולם שמשקיעים בפיתוחים כאלה, אך הדגישה כי הטכנולוגיות הגדולות ביותר בתחום עוד לא נמצאות בחברות הישראליות, וצריך לחשוב איך מקדמים סטארט אפים שמגיעים עם רעיונות לצמצום הפער.

אורן שגיא, מנכ"ל סיסקו, הוסיף כי כוח אדם מגוון יוצר יצירתיות מחשבתית ולחדש, וסיפר על פרויקט הנגב המזרחי בחברתו שמאפשר חיבור חולים מבתי חולים ואזורים מרוחקים באמצעים דיגיטאליים. "הטכנולוגיה מהווה מכפיל כוח בעולם ההנגשה, באמצעות צ'אט וטכנולוגיה מאפשרים גישה מרחוק ומהבית לאוכלוסיות רבות". בנוסף סיפר כי קיימת תכנית לשילוב עסקי של בעלי מוגבלות בחברה.

ריק קפלן, מנכ"ל IBM, תיאר את טכנולוגיית Text To Speech שפיתחה אחת ממנהלות החברה לעיוורים. קפלו סיפר כי בעל המוגבלות הראשון בחברה היה ב-1914. "כשחוקי ההנגשה יצאו, היינו כמה שלבים מעבר משום ששילוב ושוויון בין אנשים ומתן הזדמנות להתקדם היו בתרבות ובדי אן איי של החברה".

נתי אברהמי, מנכ"ל טלדור, ציין כי התחום הפרטי מתקדם יחסית בתחום הנגישות הטכנולוגית ומתח ביקורת על המשרדים הממשלתיים מפגרים מהבחינה הזאת לטענתו: "נכנסנו לתחום כחברה עסקית וציבורית כי אני מאמין שהדרך הנכונה היא שילוב עסקים עם פעילות שתורמת לקהילה, ולכן מעורבים במיזמים ופעילויות רבות בתחום".

יש לציין כי בימים אלו מקודם פרויקט gov.il על ידי רשות התקשוב שתחת משרד ראש הממשלה, אתר שירכז בצורה נגישה את כל השירותים לאזרח בממשק אחד.

ינקי מרגלית שהרצה על עתיד הנגישות הטכנולוגית סיפר כי רבים לא יודעים שטכנולוגיות רבות פותחו במקור עבור בעלי מוגבלות כמסך נגיעה, של גו פרו, של הקלדה, של תרגום מיידי וכו'. "אני לא מסכים עם זה של-18% מהאוכלוסייה יש מוגבלות, לכולנו יש מוגבלות וההתמודדות שלנו איתה היא זו שתביא לפיתוח, לא רק של המכונית אלא של המכונית ללא נהג פורצת הדרך".

תגיות