אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנפחים שווי: היקף הרכישות העצמיות בארה"ב יזנק ב-30% ב-2017 צילום: שאטרסטוק

מנפחים שווי: היקף הרכישות העצמיות בארה"ב יזנק ב-30% ב-2017

בגודלמן זאקס מעריכים כי בשנה הבאה יוציאו החברות על רכישת מניות סכום של 780 מיליארד דולר – בין היתר בזכות המזומן שיעבירו לארה"ב במסגרת תוכנית המס של טראמפ

22.11.2016, 18:34 | מיקי גרינפלד

החברות האמריקאיות הנמנות על מדד S&P 500 צפויות להוציא בשנת 2017 סכום עתק של 780 מיליארד דולר על תוכניות רכישה עצמית של מניות – זינוק של 30% בהשוואה לשנת 2016. כך על פי התחזית שפרסם אתמול גולדמן זאקס.  

קראו עוד בכלכליסט

על פי הסקירה שהוציאה מחלקת המחקר של הבנק, החברות יוציאו בסך הכול בשנה הבאה מזומנים בהיקף של 2.6 טריליון דולר, כאשר 52% מהסכום יושקע במנועי צמיחה - בכלל זה (בין היתר) השקעות במו"פ, מיזוגים ורכישות. יתר הסכום, שיעור של 48%, יופנה לטובת השאת ערך לבעלי המניות, באמצעות דיבידנדים ורכישה עצמית של מניות.

"אנו מצפים שרפורמת משטר המיסוי שיוביל ממשל טראמפ תעודד את החברות להעביר 200 מיליארד דולר מקופות המזומנים שלהן בחו"ל חזרה לארה"ב בשנה הבאה. חלק ניכר מהסכום יופנה לרכישה עצמית של מניות, בדומה למה שהתרחש באירוע 'חופשת המס' (tax holiday) של שנת 2004", כתב אנליסט גולדמן זאקס דוויד קוסטין (David Kostin).

חופשת המס האמורה מלפני 12 שנה איפשרה לחברות להעביר מזומנים לתוך ארה"ב ולשלם עליהם מס בשיעור של 5% בלבד, בשעה שמס החברות הרגיל עמד על 35%. במסגרת היתר הזמני דאז העבירו 843 חברות אמריקאיות סכום של 312 מיליארד דולר לתוך ארה"ב, הגדולות שבהן היו פייזר, מרק, ג'ונסון אנד ג'ונסון, HP ו-IBM.

הנשיא הנבחר דונלד טראמפ הודיע על כוונתו להציע גם כן חופשת מס חד פעמית, ברוח הצעד של 2004. ההערכה בשוק היא שנכון לסוף 2016, הסכום המזומן המוחזק על ידי חברות אמריקאיות מעבר לים עומד על 1.8 טריליון דולר.

תוכנית רכישה עצמית היא אחת הדרכים הפשוטות להשאת ערך לבעלי המניות, שכן צמצום במספר המניות הסחירות בשוק מעלה את ערכן של כל המניות הנותרות (ההון מחולק על פחות מניות). המהלך נעשה פופולארי מאד בשנים האחרונות, בין היתר על רקע העובדה שריבית נמוכה מאפשרת לחברות לגייס כסף בזול, ולהפנות אותו לצורך הרכישות.

הביקורת העיקרית על מדיניות הרכישות היא התמונה המעוותת שהיא יוצרת לעתים בשוק, במקרים של העלאת ערך מניה, על אף שמצבה הפיננסי אינו מצדיק זאת. במקביל, אחת הביקורות הרווחות על מדיניות הריבית הנמוכה של הפד היתה כי במקום שהאשראי שזורם לשוק יושקע בשידרוג הציוד, השקעה במו"פ וושיפור התפוקה, החברות משקיעות את חלקו הגדול ברכישת מניותיהן.

הבורסה של ניו יורק, צילום: בלומברג הבורסה של ניו יורק | צילום: בלומברג הבורסה של ניו יורק, צילום: בלומברג

תגיות