אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אם האיטלקים יצביעו 'לא', יציבות היא הדבר האחרון שיהיה באירופה" צילום: רויטרס

"אם האיטלקים יצביעו 'לא', יציבות היא הדבר האחרון שיהיה באירופה"

ביום ראשון הבא, יצאו האיטלקים להצביע במשאל העם בנושא הרפורמות במבנה הפרלמנט. אורי גרינפלד מפסגות: "משאל העם עשוי להיות אחד מהצמתים החשובים ביותר בעתידו של גוש היורו לשנים הקרובות"

27.11.2016, 11:19 | אמיר רוזנבאום

ביום ראשון הבא, מיד לאחר אספרסו הבוקר שלהם, יצאו האיטלקים להצביע במשאל העם בנושא הרפורמות במבנה הפרלמנט. לדברי אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות, "משאל העם עשוי להיות אחד מהצמתים החשובים ביותר בעתידו של גוש היורו לשנים הקרובות".

קראו עוד בכלכליסט

מטרת המשאל היא להוציא לפועל שלושה שינויים עיקריים בחוקה האיטלקית: הראשון יאפשר הלכה למעשה לבית הנבחרים להיות המחוקק הראשי בעוד, בניגוד למצב היום, אישור הסנאט לחוק יידרש רק בנושאים מסוימים. השינוי השני יצמצם באופן משמעותי את גודלו של הסנאט מ-320 חברים ל-100 חברים בלבד. השלישי יהפוך את בית הנבחרים לגוף היחיד שרשאי להצביע הצבעת אמון בממשלה.

מתיאו רנצי Matteo Renzi ראש ממשלת איטליה, צילום: איי אף פי מתיאו רנצי Matteo Renzi ראש ממשלת איטליה | צילום: איי אף פי מתיאו רנצי Matteo Renzi ראש ממשלת איטליה, צילום: איי אף פי

גרינפלד מסביר שמטרת הרפורמה היא להפוך את ממשלת איטליה מגוף מסורבל וחסר שיניים לכזה שיכול לקבל החלטות חשובות גם אם הן לא ממש פופולריות. לדבריו, "נכון להיום, הסקרים האחרונים מראים רוב די ברור למצביעי ה"לא" אבל כפי שלמדנו בחודשים האחרונים, הקשר בין סקרים לתוצאות בפועל הוא מקרי בלבד".

למה מדובר בהצבעה כל כך חשובה?

"אם העם האיטלקי יחליט, בניגוד לסקרים, שהוא מקבל את הרפורמות, הממשל הנוכחי יזכה לכוח פוליטי ויכולת משילות שלא היו באיטליה כבר שנים. כוח זה יאפשר לממשל ליישם רפורמות חשובות בשוק העבודה, במערכת הפנסיה ובמערכת הבנקאות, רפורמות שיכולות להוציא את המשק האיטלקי לדרך חדשה. מעבר לכך, רפורמות אלו יאפשרו להשיג שתי מטרות לא פחות חשובות מצמיחה מהירה יותר".

 

ליציאה של איטליה מהאיחוד עלולות להיות השלכות הרסניות

 

גרינפלד מציין שלבנקים האיטלקים יש שיעור הלוואות בעייתיות של למעלה מ-20% ולטענתו אין ספק שהם זקוקים לסיוע, ויישום הרפורמות יאפשר לממשל האיטלקי לקבל את הסיוע הנדרש מהאיחוד האירופי ומהבנק המרכזי (ECB). "הצבעה של "כן" תהווה חידוש מרענן לאחר משאל העם בבריטניה ותוצאות הבחירות בארה"ב ותשדר יציבות בתקופה כל כך עמוסה מבחינה פוליטית באירופה", הוסיף.

אורי גרינפלד אורי גרינפלד אורי גרינפלד

במידה והעם האיטלקי יחליט להצביע "לא", הכלכלן של בית ההשקעות מעריך כי יציבות היא הדבר האחרון שניתן להניח שיהיה באיטליה. לדבריו, "הצבעה של "לא" במשאל העם תהווה קודם כל סוג של הצבעת אי אמון בממשל הנוכחי, מה שיוביל כנראה לכינון ממשלה טכנוקרטית בארץ המגף עד לבחירות הבאות במאי 2018. בתרחיש פחות חיובי, יתכן גם שהצבעת "לא" תוביל לבחירות מוקדמות באיטליה כבר במחצית הראשונה של 2017, בחירות בהן עשוי הממשל הנוכחי להפסיד את השלטון למפלגות היורו-סקפטיות ובראשן מפלגת חמשת הכוכבים".

 

גרינפלד מעריך ששלטון כזה לא יחכה ליישום הרפורמות כדי לבקש סיוע לבנקים האיטלקיים ויבחר כנראה להציב לאיחוד האירופי אולטימטום: או שתסייעו בלי להציב תנאים או שנלך למשאל עם על חברות באיחוד. מכיוון שליציאה של איטליה מהאיחוד עלולות להיות השלכות הרסניות, מנהיגי האיחוד יצטרכו לקפל את הזנב בין הרגליים ולוותר לאיטליה. בדרך הם יצטרכו כמובן גם לוותר למדינות נוספות שזקוקות או שהיו זקוקות לסיוע (ספרד, פורטוגל, יוון) על הצעדים שהן נדרשו ליישם בשנים האחרונות, צעדים שתרמו לא מעט לצמיחה האיטית בגוש היורו בשנים האחרונות.

 

"ההסתברות לתרחיש זה (ובוודאי תרחיש בו המנהיגים באירופה מאפשרים לאיטליה לצאת מהאיחוד) היא עדיין נמוכה אך העלות שלו כל כך גבוהה שאין ספק שמדובר על אחד הסיכונים המשמעותיים שיש כיום בשווקים הפיננסיים", סיכם.

בנק איטלקי, צילום: רויטרס בנק איטלקי | צילום: רויטרס בנק איטלקי, צילום: רויטרס

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
ל-5
חשוב להבחין בין צפון איטליה לבין דרומה. הדרום הוא החלק ה"עצל יותר" והמפותח פחות, בדומה למקבילותיו בספרד, פורטוגל ויוון. (כל אלה, אגב, בסדר גמור בעיניי; לתושבים יש סולם ערכים שונה מזה של התומכים בסיסמת ה"צמיחה-צמיחה-צמיחה"). לעומת זאת הצפון הוא החלק המתועש והמפותח באמת. הצפון הוא זה שסוחב את כל כלכלת איטליה - בדומה למקרה הספרדי בו מחוזות המיעוטים הצפוניים (קטלוניה, חבל הבאסקיים) הם אלה שסוחבים על גבם את יתר ספרד. אלה הסיבות מדוע גם אלה (בדמות ה"ליגה הצפונית") וגם אלה קוראים לעצמאות מיתר המדינה.
מרקו  |  27.11.16
לכל התגובות