אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חודש לתום הניסוי, דרעי שוקל לשנות את המאגר צילום: אוהד צויגנברג

חודש לתום הניסוי, דרעי שוקל לשנות את המאגר

לכלכליסט נודע ששר הפנים, שצריך להחליט אם המאגר יהפוך לקבוע ומחייב, יקדם לפני כן שינוי בחוק וייתכן שיוותר על טביעות האצבע

28.11.2016, 08:14 | עומר כביר

שר הפנים אריה דרעי יקבל בימים הקרובים החלטה לגבי עתיד המאגר הביומטרי, כאשר יישום ההחלטה ידרוש שינוי בחוק שמסדיר את פעילותו - כך לפי תגובה שהעביר משרד הפנים במענה לשאילתה של "כלכליסט". שינוי חקיקה הוא מהלך משמעותי, שעשוי לנבוע מרצונו של דרעי לשנות את מודל הפעילות, ולעבור ממאגר שמחזיק שתי טביעות אצבע ותמונות פנים למאגר של תמונות פנים בלבד.

קראו עוד בכלכליסט

שילוב טביעות אצבע במאגר עורר התנגדות מיוחדת בשל החשש שדליפה של טביעות האצבע יכולה לשמש לגניבת זהות והפללת אזרחים חפים מפשע באמצעות הטמנת טביעות האצבע שלהם בזירת פשע. חששות דומים רלבנטיים גם לתמונות פנים אך אותן ממילא ניתן להשיג ממאגר גדול, פומבי ולא מאובטח — פייסבוק. בקרב גורמי מקצוע בממשלה יש תמיכה רחבה בהוצאת טביעות האצבע מהמאגר, כדי להקשות על מי שמבקש להגיע אליהן.

אריה דרעי שר הפנים, צילום: אלכס קולומויסקי אריה דרעי שר הפנים | צילום: אלכס קולומויסקי אריה דרעי שר הפנים, צילום: אלכס קולומויסקי

בסוף דצמבר עתידה להסתיים תקופה ההארכה השנייה של פיילוט המאגר הביומטרי. המועד המקורי לסיום הפיילוט היה יוני 2015, אולם הוא הוארך תחילה על ידי שר הפנים הקודם סילבן שלום ופעם נוספת על ידי מחליפו דרעי, כל פעם לתשעה חודשים בנימוק שעליהם ללמוד את הנושא המורכב.

חרף הסבר זה, דרעי ואנשיו כבר הצהירו כמה פעמים שהשר גמר אומר בדעתו להפוך את המאגר לקבוע ומחייב, כאשר הסוגיה שלגביה הוא צריך להכריע היא האם המאגר ימשיך לכלול טביעות אצבע, כפי שהמליץ ראש הרשות לניהול המאגר הביומטרי לשעבר, גון קמני, או שיחזיק תמונות פנים בלבד כפי שהמליץ הממונה על יישומים ביומטריים במשרד ראש הממשלה, רם ולצר. לפי החוק, 90 יום לפני סיום תקופת הניסוי שר הפנים צריך לדווח לכנסת על תוצאות הניסוי והמלצותיו, אולם דרעי טרם קיבל החלטה סופית ולניסוי נותר כחודש. "השר לא הגיש מסמכים כאלה עד כה, מה שאומר שהכנסת לא תוכל לאשר את המאגר בינואר", הסביר היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, עו"ד יהונתן קלינגר.

האופציה החלופית הסבירה במצב זה היא הארכה נוספת של הפיילוט, ואולם יו"ר ועדת הכנסת שמפקחת על פעילות המאגר הביומטרי, ח"כ ניסן סלומינסקי, הצהיר כמה פעמים שלא ייתן יד להארכה שלישית.

אם הפעילות לא תוארך, החוק מחייב שפעילות המאגר תיפסק מייד בתום תקופת הפיילוט, מה שייצור חוסר ודאות בקרב הרשויות שמפעילות את המאגר והאזרחים שהצטרפו אליו.

במשרד הפנים סירבו לומר מה יהיה השינוי בחוק ומה יעשו בתום תקופת הניסוי, אך נמסר כי "בימים הקרובים יקבל השר החלטה סופית ביחס לעתיד המאגר הביומטרי. החלטה זו תגובה בתזכיר חוק, שיועבר לאישור הכנסת בהליך חקיקה". שינוי החקיקה עשוי לשנות את מבנה המאגר, או שיקבע שהמאגר יהפוך לקבוע בלי דיווח לכנסת. נראה שמשרד הפנים יתקשה להעביר בתוך חודש חקיקה מזורזת שתהפוך את המאגר לקבוע. כבר בהליך הקיים נתקלו תומכי המאגר בהתנגדות נרחבת מצד האופוזיציה והקואליציה. "היעדר ההתייחסות של שר הפנים להמלצות גורמי המקצוע והסירוב שלו להחליט בנושא המאגר הם גרירת רגליים. אנחנו מצפים שהשר יחליט כבר אם המאגר נחוץ", הוסיף קלינגר.

תגיות