אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכאוס שמאחורי ההכרזות על פיצוי מהיר

הכאוס שמאחורי ההכרזות על פיצוי מהיר

השריפה נגמרה, הסיוט הבירוקרטי התחיל: כחלון הבטיח שהמדינה תפצה על הנזקים אבל חברות הביטוח התבשרו שעליהן להתחיל להעביר כסף והפעילו לחץ כדי לגלגל אחריות למדינה. באגף תקציבים טוענים שמדובר בנטל כבד מדי, ולרוב הניזוקים בכלל עדיף להפעיל את הביטוח הפרטי

28.11.2016, 06:47 | רחלי בינדמן

להבות השריפה כבו אתמול ואיתן הגיע הבלאגן הבירוקרטי ביחס לפיצוי הנפגעים. שרי הממשלה, ובעיקר שר אוצר משה כחלון, אמרו לאורך כל הימים האחרונים כי המדינה היא זו שתישא בעלויות הפיצוי. אולם על מנת שהמדינה תוכל להפעיל את קרן מס רכוש, צריכה להתקבל קודם לכן החלטה מדויקת ביחס לשאלה האם אכן מדובר באירוע על רקע לאומני. כרגע, לפי הערכות המשטרה, רק בשליש עד חצי ממוקדי השריפות מדובר בהצתות מכוונות, מה שיקשה על מתן פיצוי רחב וכולל לכל הנפגעים כפי שהבטיח שר האוצר.

קראו עוד בכלכליסט

במקביל, נשמעים קולות בתוך משרד האוצר, בעיקר מקרב אנשי אגף תקציבים, לפיהם ההצהרות של כחלון על פיצוי כולל לכל הניזוקים היה מוקדם מדי ועשוי להוביל לעלויות תקציביות מעבר למשוער.

במקביל לפריסתם המהירה של אנשי רשות המסים במוקדי השריפה בכל הארץ אתמול ותחילת עבודות אומדן הנזק שררה חוסר וודאות גם בתקשורת שבין הפיקוח על הביטוח לחברות הביטוח. המפקחת על הביטוח דורית סלינגר הורתה לחברות הביטוח להעביר תשלומים לניזוקים בשעה שבחברות הביטוח המתינו על הגדר להכרזה כי מדובר באירוע טרור שפותרת אותן לחלוטין מהתשלום לניזוקים. במקרה כזה אמנם קיימת לחברות אפשרות לשלם פיצויים ואחר כך לתבוע את המדינה, אולם שם היו מעדיפים שלא לפצות כלל את הניזוקים.

מימין דרעי, כחלון, נתניהו, ארדן ויונה יהב בחיפה בעקבות גל השריפות, צילום: אלעד גרשגורן מימין דרעי, כחלון, נתניהו, ארדן ויונה יהב בחיפה בעקבות גל השריפות | צילום: אלעד גרשגורן מימין דרעי, כחלון, נתניהו, ארדן ויונה יהב בחיפה בעקבות גל השריפות, צילום: אלעד גרשגורן

על רקע זה הפעילו חברות הביטוח לחצים על הממשלה כדי לקדם הכרזה על כלל השריפות כאירוע טרור, אולם הכרזה רשמית כזו לא יצאה אתמול, גם לא מישיבת הממשלה שנערכה בחיפה.

ומה לגבי אנשים שניזוקו? לאנשים שהחזיקו ביטוח פרטי לתכולת הבית עדיף שהאירוע לא יוגדר כאירוע טרור ושקרן מס רכוש לא תופעל, כיוון שהפיצוי שהיו אמורים לקבל מחברות הביטוח גבוה מהפיצוי המקסימלי שתעמיד להם המדינה.

למי שיש ביטוח תכולה עדיף לקבל פיצוי מהביטוח

 

לתושבים שבתיהם נפגעו בשריפה ושיש ברשותם ביטוח תכולה (כ־30% מבעלי הדירות), עדיף שהמדינה לא תכיר בגל השריפות כאירוע טרור משום שהפיצוי שיקבלו יהיה נמוך יותר. הסיבה לכך היא שאם המדינה תכיר בשריפות כאירוע טרור, הפיצוי לתושבים יינתן על ידי קרן מס רכוש. לפי תקנות מס רכוש, ההחזר נקבע לפי שווי השוק של הרכוש בניכוי הפחת שצבר עם השנים, בעוד לפי פוליסות הביטוח, ההחזר הוא לפי ערכו של הרכוש ביום שבו הוערך על ידי חברת הביטוח. בנוסף, לפי תקנות מס רכוש, ישנה תקרת פיצוי שלא קיימת בחברות הביטוח. עם זאת, במשרד האוצר כבר הורו לפקידי מס רכוש להקל בנושא ולהעריך, למשל, את שוויים של מוצרי חשמל שניזוקו כחדשים ולא כמשומשים.

גורמים בענף הביטוח אמרו ל"כלכליסט" כי "חברות הביטוח לא ישלמו שקל עד שלא תהיה הכרעה אם מדובר באירוע טרור", זאת אף שלפי החוק, על חברות הביטוח לשלם פיצוי למבוטח בתוך 30 יום מהיום שבו המבוטח הציג את המסמכים שדרושים לשם קבלת הפיצוי. לכאורה, לפי פרשנות מרחיבה של החוק, חברות הביטוח יוכלו לדחות את מתן הפיצוי עד שהמדינה תכריע אם מדובר באירוע טרור, אלא שהמפקחת על הביטוח דורית סלינגר ומנהל רשות המסים משה אשר שלחו אתמול מכתב לחברות הביטוח שבו הבהירו כי כל עוד השריפות לא הוכרו כאירוע טרור — הכרזה שמפעילה את החריג בפוליסה — על החברות להתנהל לפי לוח הזמנים שבחוק ולא לעכב את תשלומי הפיצויים. אף על פי כן, ל"כלכליסט נודע" כי חלק מחברות הביטוח מפנות מבוטחים שפונים אליהןם לנציגי מס רכושף ורק אם המבוטחים דורשים זאת, הן שולחות נציג מטעמן.

חברות הביטוח הפעילו אתמול לוביסטים ויחצנים במטרה ללחוץ על המדינה להכיר בשריפות כאירוע טרור, מהלך שיחסוך להן הרבה כסף. ל"כלכליסט" נודע כי החברות פנו לגורמים בכנסת כדי להעביר להם את המסר שלפיו העובדה שרבים בציבור אינם מבוטחים יכולה להביא לכך שייווצרו מחוסרי דיור חדשים וזועמים.

בפניקס מבקשים מסוכנים לגלות זהירות

בתוך כך, כלל ביטוח והפניקס חידשו אתמול את האפשרות של סוכני הביטוח לרכוש עבור לקוחותיהם ביטוח דירה אוטומטי דרך מערכת המחשוב שאותה חסמו ביום חמישי האחרון כדי להימנע ממצבים שבהם סוכנים ממהרים לרכוש ביטוח למבוטחים שלא השכילו לרוכשו ונמצאים בקו האש.

אלא שלידי "כלכליסט" הגיע מייל שהפיצה המשנה למנכ"ל כלל עלית כספי לסוכני הביטוח שבו היא מבקשת מהם לא למכור ביטוחים דרך המערכת האוטומטית ללקוחות שנמצאים בקו האש על רקע החשש של כלל כי מבוטחים שביתם נשרף ימהרו לרכוש ביטוח בלי שכלל תוכל לברר אם הביטוח נרכש לפני או אחרי השריפה.

תגיות