אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"כשהספינה מטלטלת כדאי לקחת את ההגה לידיים" צילום: גלעד קוולרציק

"כשהספינה מטלטלת כדאי לקחת את ההגה לידיים"

שנה ושלושה חודשים בלבד מאז נכנסה לתפקיד מנכ"לית גזית גלוב, רוחה לוין הודיעה על עזיבתה. דורי סגל, שותפו של חיים כצמן לשליטה, יתפוס את מקומה וינסה לייצב את חברת הנדל"ן המניב, שכבר שנים משתרכת מאחורי שאר מתחרותיה בבורסת ת"א

28.11.2016, 08:36 | אורן פרוינד

"רוחה לוין היא לא עושה דבריהם כמו מנכ"לים אחרים שהיו בגזית גלוב. בתקופה האחרונה, כשהמניה של החברה החלה לרדת, בעלי השליטה חיים כצמן ודורי סגל נהיו מעורבים מאוד. היא לא אהבה לקבל פקודות יומיות והם החליטו ביחד שמוטב יהיה להיפרד".

כך תיאר אחד ממקורבי החברה "לכלכליסט" את העזיבה הפתאומית של רחל (רוחה) לוין אתמול מתפקידה כמנכ"לית חברת הנדל"ן המניב. זאת שנה ושלושה חודשים בלבד לאחר שמונתה לתפקיד.  

קראו עוד בכלכליסט

לוין (50) תעזוב אתגזית גלובבתחילת פברואר 2017 ואת מקומה יתפוס סגל, שמכהן היום גם כסגנו של כצמן ביו"ר הדירקטוריון של גזית גלוב ויו"ר דירקטוריון פעיל של החברה־הבת הקנדית FCR. עם זאת, היא תמשיך לכהן כסגנית יו"ר אטריום וכדירקטורית בסיטיקון.

סגל הודיע אתמול כי הוא אינו מתכוון לחפש מנכ"ל אחר במקומו, אלא להמשיך לכהן בתפקיד לטווח ארוך. מקורב לחברה אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "עיתוי העזיבה של לוין הוא אינו מקרי. המצב של החברה כבר שנתיים אינו טוב בלשון המעטה וכשהספינה מטלטלת כדאי לך לקחת את ההגה לידיים. אני מניח שמעכשיו נראה את כצמן וסגל הרבה יותר מעורבים בניהול הקבוצה ממה שהיו בעבר".

לוין היא המנכ"לית השנייה שעוזבת את גזית גלוב בעשר השנים האחרונות בטרם סיום כהונה של שלוש שנים כמקובל בחברות ציבוריות. מיקי בר חיים, שכיהן כמנכ"ל החברה לפני רוני סופר ועזב בנובמבר 2009, סיים כהונה של שנה ותשעה חודשים בלבד.

המניה נפלה, אבל מינוף החברה ירד

מצבה של גזית גלוב אינו מסביר פנים לעומת חברות הנדל"ן המקבילות. מאז שמונתה לוין למנכ"לית בספטמבר 2015 ועד היום, איבדה החברה עשירית משוויה והיא נסחרת בשווי של 6.5 מיליארד שקל בבורסת ת"א. אך הנפילה של גזית גלוב היא חלק מתקופה ארוכה שהחברה אינה מצליחה לעמוד בציפיות המשקיעים.

בשלוש השנים האחרונות מניית גזית גלוב איבדה 20% מערכה והיא עשתה זאת באחת מהתקופות הטובות ביותר של חברות הנדל"ן המניב בעולם. חברות כמו מליסרון, אמות ועזריאלי רשמו עלויות שערים דו־ספרתיות בכל שנה בזמן שגזית גלוב צללה למטה. לצורך ההשוואה, מדד ת"א־100 עלה באותה תקופה ב־ 4.6% ומדד נדל"ן־15 זינק ב־20%.

לזכותה של לוין אפשר למנות מספר צעדים חיוביים שהובילה בתקופתה. היא דאגה למצב הנזילות של החברה כשמכרה אחזקות ציבוריות בהיקף 1.4 מיליארד שקל מהחברות־הבנות והורידה את שיעור המינוף של החברה – יחס החוב נטו לסך מאזן (LTV) ירד ב־60 נקודות בסיס והסתכם ב־50.7% בסוף בספטמבר 2016, לעומת 51.3% בסוף 2015. בנוסף, היא היתה שותפה למהלך המכירה של דורי קבוצה וביצעה בדצמבר 2015 הנפקת מניות בהיקף 600 מיליון שקל, שזכתה לביקושי יתר.

 

לא הצליחה להחזיר את אמון המשקיעים

קשה לייחס את הצלילה במנית גזית גלוב רק לתפקודה של לוין. מה שבעיקר הרחיק את המשקיעים ממניית גזית גלוב היה הפסד צורם של מיליארד שקל שרשמה על ההשקעה הכושלת בחברה־הבת דורי קבוצה, החשיפה לשוק הסקנדנבי ובעיקר למדינת פינלנד שפגע בתוצאות הכספיות של הקבוצה והפרשי המט"ח (בעיקר הדולר הקנדי והריאל הברזילאי) שהשפיעו על שווי האחזקות של גזית גלוב בישראל. ללוין לא היתה יד בדבר הסאגה בדורי קבוצה, היא גם לא זו שהחליטה להיכנס לשוק הנורדי ועל הפרשי המט"ח מובן שאין לבוא אליה בטענות.

מנגד, לוין לא הצליחה להחזיר את האמון של המשקיעים הישראליים במניית גזית גלוב למרות, שחלו גם לא מעט התפתחויות חיוביות שקשורות באסטרטגיה של כצמן וסגל במהלך השנתיים האחרונות.

הכניסה לברזיל התבררה כמוצלחת לאחר שגזית גלוב מכרה נתח נכבד ממניות החברה־הבת Br Malls ברווח של 40 מיליון שקל והפעילות הפרטית ממשיכה להניב רווחים. גם הכניסה לנורווגיה במאי 2015, באמצעות רכישת סקטור הנורבגית תמורת 1.5 מיליארד יורו, התבררה כהשקעה טובה. זאת לאחר שהביצועים מהקניונים בנורווגיה כיפרו על ההפסדים של אלו בפינלנד. את מה שכצמן וסגל הצליחו לשדר טוב למשקיעים המוסדיים, לוין לא הצליחה לעשות. אפשר היה לראות את זה בבירור בעת הביקור של כצמן בישראל במרץ 2015.

מימין: דורי סגל וחיים כצמן מימין: דורי סגל וחיים כצמן מימין: דורי סגל וחיים כצמן

כצמן הגיע לפגישה עם המוסדיים כשהמניה של גזית גלוב היתה בתקופת השפל שלה לאחר פרשת דורי קבוצה. כצמן מכר את השליטה בדורי קבוצה בינואר 2016 לעמוס לוזון והשאיר את גזית גלוב עם הפסד של מיליארד שקל וכתם גדול. זה לא היה ההפסד שהכעיס את המשקיעים אלא הטעויות המביכות שמצאו באומדני העלויות של החברה־הנכדה דורי בנייה, שאילצו אותם לתקן את הדו"חות הכספיים שנה וחצי לאחור.

על אף הנזק הגדול שגרמה הפרשה של דורי והקריסה במניה שלוותה לה, מייד לאחר סבב פגישות של שבוע עם המוסדיים בישראל, מניית גזית גלוב החלה לנסוק למעלה. כצמן הצליח לשדר למוסדיים עסקים כרגיל.

מניית גזית גלוב המשיכה בעלייה עד אוגוסט 2016 ולרגע היה נראה שגזית גלוב שוב עלתה על הגל והשאירה את ירידת הערך מאחוריה. אלא ששוב המניה החלה לאבד גובה בחודשיים האחרונים וכנראה שהפעם כצמן החליט שמוטב אם יהיה מישהו מטעמו שישב על ההגה.

גזית גלוב הודיעה לפני שנתיים על אסטרטגיה של התקרבות לנכסים, כלומר אחיזה ישירה בנדל"ן פרטי ולא דרך חברות ציבוריות. כנראה שכצמן החליט שחלק מהאסטרטגיה של ההתקרבות לנכסים זה גם לקרב את המנהלים שלו ואת עצמו לניהול הנכסים ועל פי הערכות, העזיבה של לוין היא עוד נדבך באסטרטגיה של ניהול חברה במשבר.

"העזיבה של לוין היתה צעד מתבקש"

אחד המוסדיים הגדולים שמחזיק במניית החברה אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "גזית גלוב היא חברת אחזקות עם מנכ"לים דומיננטים בחברות־הבנות שלה, ולכן אחד התפקידים העיקריים של המנכ"ל הוא לדאוג למצב הנזילות של החברה־האם ולדאוג לקשר מול שוק ההון. לוין דאגה היטב למצב הנזילות, אבל הקשר שלה מול שוק ההון היה בעייתי, ולא בגללה. אני חושב שבתקופה כזו אנחנו מעדיפים לשמוע תשובות ישירות מכצמן וסגל ולא דרך המנכ"לים, ולכן אני דווקא חושב שהעזיבה שלה היתה צעד מתבקש".

רחל לוין, צילום: צביקה טישלר רחל לוין | צילום: צביקה טישלר רחל לוין, צילום: צביקה טישלר

  7.3 מיליון שקל עבור שנה וחצי כמנכ"לית גזית

עלות שכרה של המנכל"ית רחל (רוחה) לוין בשל תפקידיה כמנכ"לית גזית גלוב ובעבור תפקידה כסגנית יו"ר אטריום ודירקטורית בחברה־הבת סיטיקון תעמוד על כ־9 מיליון שקל ב־2016.

עלות זו כוללת שכר בסיס של 3.5 מיליון שקל, אופציות בשווי של 2.75 מיליון שקל (בעת ההענקה) ומענק תלוי ביצועים של עד 2.7 מיליון שקל. עלות השכר של לוין היא גבוהה ב־22% מעלות שכרו של המנכ"ל הקודם רוני סופר, אולם היא כוללת גם שכר בעבור תפקידיה הנוספים בחברות־הבנות.

חלקה של גזית גלוב בעלות השכר הזו הסתכמה בכ־6.2 מיליון שקל והיתרה על חשבון בעלי המניות הנוספים של החברות הבנות. לוין תעזוב את כיסא המנכ"לית לאחר שנה וחצי, כך שהיא תעזוב את התפקיד עם שכר בסיס מצטבר של 5.25 מיליון שקל ומענק פרישה של 2 מיליון שקל — 7.25 מיליון שקל בסך הכל. בנוסף היא צפויה לקבל מענק על 2016 שהיקפו ייקבע במרץ 2017. נכון להיום האופציות שברשותה נמצאות מחוץ לכסף ועל כן שווים הוא אפס

תגיות