אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עשן לבן בווינה: מדינות אופ"ק הודיעו על קיצוץ בתפוקה צילום: איי אף פי

עשן לבן בווינה: מדינות אופ"ק הודיעו על קיצוץ בתפוקה

חברות קרטל הנפט הסכימו על קיצוץ של 1.2 מיליון חביות ליום - ל-32.5 מיליון חביות; הנפט מזנק בשווקים העולמיים

30.11.2016, 18:36 | אמיר רוזנבאום ושירות כלכליסט

קרטל יצרניות הנפט, אופ"ק הגיע להסכם לקיצוץ ייצור הנפט, לראשונה מזה שמונה שנים. על פי ההסכם, שהושג היום (ד') בווינה, באופ"ק הסכימו להפחית את הייצור ב-1.2 מיליון חביות ביום ל-32.5 מיליון חביות ביום.

קראו עוד בכלכליסט

ההסכם הושג לאחר ששלוש היצרניות הגדולות בקרטל סעודיה, עיראק ואיראן, הצליחו לפתור את חילוקי הדעות ביניהן בנוגע לאופן החלוקה של הקיצוץ. הסעודים הסכימו שאיראן תעלה את הייצור שלה לרמה של 3.9 מיליון חביות ביום. איראן דרשה תנאים מיוחדים בשל מאמציה להחזיר לעצמה נתח שוק שאיבדה בשל הסנקציות.

אופ"ק , צילום: בלומברג אופ"ק | צילום: בלומברג אופ"ק , צילום: בלומברג

ההסכם קרוב לוודאי יכלול גם קיצוץ של 600 אלף חביות ביום מצד יצרניות נפט שאינן חברות באופ"ק. ההסכם, והעלאת מחירי הנפט בעקבותיו, יעזרו לשפר את המצב הפיננסי של מדינות כמו ונצואלה ולוב וישיבו את האמון בקרטל, השולט על 40% מכלל הנפט העולמי. להסכם יהיו השלכות גם מחוץ לגוש המדינות באופ"ק, ויעניק דחיפה גם ליצרניות פצלי השמן בארה"ב ולענקיות הנפט הבינלאומיות כמו רויאל דאץ' של, שצמצמו בהוצאות בעקבות ההאטה המתמשכת בתעשייה.

בבנק ההשקעות האמריקאי מורגן סטנלי העריכו כי הסכם יעלה את מחירי נפט ביותר מ-5 דולר לחבית. עם זאת, הוא כנראה לא יספיק כדי לאזן את הביקוש וההיצע – לפי ההערכות של אופ"ק, עליה לשאוב 31.9 מיליון חביות ביום בין ינואר ליוני כדי לאזן את ההיצע.

 

"כל יצרניות הנפט ייהנו מהתרחיש, בעיקר אלה שמאזנן הכי נפגע בשנים האחרונות. ונצואלה, נגריה סעודיה, עיראק, רוסיה ונורבגיה", כך אומר יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס.

לדבריו, "הפחתה בכ-1.2 מיליון חביות ליום ולתקופה של 6 חודשים בלבד לא מהווה שינוי משמעותי הרי התפוקה של אופ"ק ורוסיה נמצאת היום ברמות שיא. כמו כן, יתכנו קיצוצים נוספים שרק יעלו עוד יותר את המחיר ואת רווחיהן של היצרניות הנפט המובילות בעולם".

חברון מציין שעלייה חדה במחרי הנפט מיד מנפחת את הציפיות לאינפלציה והתגובה המידית היא עלייה בתשואות האג"ח שגם ככה נהנות מעדנה מאז בחירתו של דולנד טראמפ לנשיאות ארה"ב.

בשנתיים האחרונות הירידה במחיר הנפט שיחקה תפקיד משמעותי בלחצים הדיפלציונים בכל העולם, שהובילו לירידת תשואות ואף לפעולות מרחיבות מבנקים מרכזים (הורדת ריבית) על מנת להשפיע על רמת המחירים. "עלייה נוספת במחירי האנרגיה עשויה בהחלט לתמוך בתהליך היציאה ממדיניות הריבית האפסית שהבנקים המרכזיים גם ככה היו מאוד רוצים לצאת ממנה", אומר הכלכלן של בית ההשקעות.

רוסיה, שלא חברה בקרטל הנפט, הודיעה כי בכוונתה לשתף פעולה ואף לקצץ בייצור שלה. חברון מציין שרוסיה נחשבת לאחת הנהנות העיקריות מההסכם ועלייה במחיר הנפט שמהווה כ-70% מההכנסות של המדינה, צפויה להטיב איתה. כמו כן, הוא מעריך שהרובל הרוסי, שבינתיים התייצב מעל רמה של 60, צפוי להתחזק משמעותית במידה והמגמה תימשך.

תגיות