אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ריאל מדריד נגד ברצלונה: הסופרבול של הכדורגל צילום: גטי אימג'

ריאל מדריד נגד ברצלונה: הסופרבול של הכדורגל

משחקי הליגה בין שתי הענקיות המקצועיות והפיננסיות הללו נהפכו ממשחקי ליגה רגילים למשחקים שבעצם קובעים את זהות האלופה

30.11.2016, 17:40 | אוריאל דסקל

הכול התחיל בברצלונה. ב-22 באוקטובר 1899, בהודעת דרושים בת 63 מילים בעיתון הקטלוני לוס דפורטס, הוזמנו אנשים שמעוניינים לשחק כדורגל - לא ענף הספורט הכי פופולרי בזמנו - להגיע למשרדי העיתון כדי להקים קבוצה. 11 איש הגיעו והם הקימו את Foot-Ball Club Barcelona. כשלוש שנים לאחר מכן, לפגישה הראשונה של מועדון הכדורגל של מדריד הגיעו שישה אנשים. זה קרה במרץ 1902. יוצאי מועדון הכדורגל שהוקם על ידי סטודנטים, Football Club Sky, הקימו מועדון כדורגל חדש בהיפודורמו, מסלול מרוצי הסוסים, כמה מאות מטרים דרומה לאיפה שהסנטיאגו ברנבאו כיום. המשחקים הראשונים של מדריד שוחקו בפארק רטירו, שבעה על שבעה או שישה על שישה. תלוי מי הגיע. זה לא שהגיעו יותר מדי אנשים.

קראו עוד בכלכליסט

ריאל מדריד - ברצלונה. היסטוריה בת 114 שנה, צילום: גטי אימג ריאל מדריד - ברצלונה. היסטוריה בת 114 שנה | צילום: גטי אימג' ריאל מדריד - ברצלונה. היסטוריה בת 114 שנה, צילום: גטי אימג

"בזבזנו הרבה זמן בעישון ובשתייה", אמר אחד מהמשתתפים בשחזור היסטורי שנעשה לפני מספר שנים במדריד. הספורט, כאמור, לא היה הכי פופולרי. חלק ראו בו כלא מוסרי ושייך ל"צעירים חסרי בושה שרצים ברחובות עם התחתונים שלהם וכנראה שהם חולי נפש". אלו דברים שנכתבו על כדורגל בספרד בתחילת המאה ה-20.

במאי 1902 התקיים המשחק הראשון בין ריאל מדריד לברצלונה בהיפודורמו. למשחק הגיעו 2,000 איש שישבו על כיסאות ששכרו מסוחר בשוק ראסטרו וראו את ברצלונה מנצחת 3-1. אודו שטיינברג, גרמני-כנראה יהודי, כבש צמד לזכות האורחת מקטלוניה. האנס גאמפר, השווייצרי שפרסם את המודעה בעיתון שהובילה לפתיחת המועדון, כבש את השלישי. למדריד כבש ארתור ג'ונסון האנגלי. זה היה המשחק הרשמי הראשון של ריאל מדריד. ג'ונסון נהיה אחד מהמאמנים המשפיעים ביותר בהיסטוריה של ריאל מדריד והוביל אותה על הקווים במשך עשר שנים. הוא גם שכנע את המועדון לשחק במדים הלבנים - כהומאז' לקבוצתו האהודה מאנגליה, קורינת'יאן קאז'ואלס.

שחקני ברצלונה. לפי דלויט, ריאל וברצלונה היו שני המועדונים המרוויחים ביותר בעולם ב-2015, לאחר שהכניסו 577 ו-560 מיליון יורו, בהתאמה. עם זאת, העסק הרבה יותר מורכב מההכנסות שדלויט סופרת (הכנסות מימי משחק, זכויות שידור וחסויות). , צילום: גטי אימג שחקני ברצלונה. לפי דלויט, ריאל וברצלונה היו שני המועדונים המרוויחים ביותר בעולם ב-2015, לאחר שהכניסו 577 ו-560 מיליון יורו, בהתאמה. עם זאת, העסק הרבה יותר מורכב מההכנסות שדלויט סופרת (הכנסות מימי משחק, זכויות שידור וחסויות). | צילום: גטי אימג'ס שחקני ברצלונה. לפי דלויט, ריאל וברצלונה היו שני המועדונים המרוויחים ביותר בעולם ב-2015, לאחר שהכניסו 577 ו-560 מיליון יורו, בהתאמה. עם זאת, העסק הרבה יותר מורכב מההכנסות שדלויט סופרת (הכנסות מימי משחק, זכויות שידור וחסויות). , צילום: גטי אימג

חצי דרך למיליארד הראשון

מאז התקיימו מאות משחקים בין ריאל מדריד וברצלונה. המועדונים יצרו היסטוריה אדירה, שצריך ספרים על גבי ספרים כדי לכסותה. במקביל, במיוחד בשני העשורים האחרונים, שני המועדונים נהפכו לחברות שמייצרות כסף בכל פינה בעולם.

לפי דלויט, ריאל וברצלונה היו שני המועדונים המרוויחים ביותר בעולם ב-2015, לאחר שהכניסו 577 ו-560 מיליון יורו, בהתאמה. עם זאת, העסק הרבה יותר מורכב מההכנסות שדלויט סופרת (הכנסות מימי משחק, זכויות שידור וחסויות).

נכון לדו"חות האחרונים של העונה שעברה, ריאל מדריד רשמה הכנסות של 620 מיליון יורו בעונת 2015/16 - מדובר בעלייה של 7.4% בהכנסות מהעונה שלפני (557.7 מיליון יורו). אלו גם הכנסות שיא עבור המועדון, שרשם רווח לפני מס של 43.3 מיליון יורו, 22% פחות מהעונה שלפני. הירידה ברווח נובעת מהפסדים בשוק העברות השחקנים. עתודות המזומנים של ריאל הגיעו ל-212 מיליון יורו וחוב של 95.8 מיליון יורו נמחק.

בעבר נמתחה ביקורת על הדו"חות הכספיים של ריאל מדריד על ידי פרופסורים לכלכלה ורואי חשבון שטענו כי המשחקים הפיננסיים של המועדון לא מספרים את הסיפור האמיתי של החובות או ההכנסות. בכל מקרה, 620 מיליון יורו זו הכנסה מכובדת - אך לא מכובדת כמו של ברצלונה, שרשמה הכנסות של 679 מיליון יורו על פי הדו"חות האחרונים שלה.

ביחד עם הכנסות השיא, ברצלונה הכריזה גם על רווח של 29 מיליון יורו לעונת 2015/16 (מדובר על רווח נקי לאחר מס). ולפי מנהליה, היא "בדרך הבטוחה" להכנסות של 1 מיליארד יורו בשנה עד 2021. "מדובר על עלייה משמעותית מהצפי ההתחלתי של ההכנסות", נמסר מברצלונה.

פרויקט "אספאי בארסה", פרויקט החידוש והשיפוץ של קאמפ נואו והאזור סביבו, הוא חלק מחזון ההכנסה השנתית של 1 מיליארד יורו. גם ריאל מדריד מכוונת להכנסות של 1 מיליארד יורו לפחות בשנת 2021 והלאה. כחלק מהחזון הזה אמטדיון הסנטיאגו ברנבאו יעבור שיפוץ בעלות של 400 מיליון דולר וישנה את שמו ל-IPIC ברנבאו או CEPSA ברנבאו, כחלק מהסכם חסות שם ענק שחתמה ריאל מדריד עם חברת השקעות הנפט הבינלאומית של אבו דאבי.

ריאל מדריד מתכננת להגדיל את הכנסותיה מחסויות (הסכמים בשווי 1 מיליארד יורו לעשור עם אדידס ואמירייטס איירליינס או חברה אחרת שתסכים לשלם סכום אדיר ב-2018, אז מסתיים החוזה עם חברת התעופה של האמירויות).

ברצלונה, מצדה, כבר יותר מחצי דרך להכנסה של מיליארד יורו ובונה על הסכמי חסות מיוחדים עם החברות החזקות בעולם כדי להתקרב ליעד. בין השאר חתמה על הסכמי חסות ענקיים עם נסטלה וג'ילט. בשני המקרים מדובר הסכמי חסות ראשונים של החברות עם קבוצת כדורגל, כששתי החברות מבינות את המיוחדות של ברצלונה וסגנון הכדורגל שלה.

את הסכם החסות הראשי, בשווי 55 מיליון יורו (הכי גדול בעולם ביחד עם ההסכם של מנצ'סטר יונייטד עם שברולט), ברצלונה חתמה עם Rakuten, ענקית הקמעונאות היפנית, כשהבעלים והמייסד של Rakuten מצביע על הערצתו לסגנון המשחק של ברצלונה בעת החתימה. "אני מעריץ את ברצלונה שנים רבות ואני מעריץ את סגנון המשחק הייחודי שלה והמקצוענות", אמר הירושי מיקיטאני. נייקי, אגב, תשלם 155 מיליון יורו בעונה לברצלונה. בין השאר בזכות העובדה שבארסה מוכרת בין 1.6 מיליון ל-2 מיליון חולצות רפליקה מקוריות בשנה. גם ריאל מדריד מוכרת מספר דומה של חולצות. מלבד שתי הענקיות מספרד, רק מנצ'סטר יונייטד מוכרת במספרים דומים.  

ריאל מדריד. יותר מ-400 מיליון איש יצפו במשחק נגד ברצלונה, צילום: איי אף פי ריאל מדריד. יותר מ-400 מיליון איש יצפו במשחק נגד ברצלונה | צילום: איי אף פי ריאל מדריד. יותר מ-400 מיליון איש יצפו במשחק נגד ברצלונה, צילום: איי אף פי

אולם, כמו כל החברות הגדולות, גם ריאל מדריד וברצלונה לא תמיד עושות הכול על פי החוק. לאחרונה נודע כי האיחוד האירופי ייאלץ את ריאל מדריד וברצלונה להחזיר סיוע ממשלתי לא חוקי שממנו נהנו במשך רבע מאה. המועדונים קיבלו הטבות בדמות הלוואות מבנקים שחיים על סיוע מכספי האזרחים האירופים, הקלות מס על חשבון אזרחי אירופה והנחות בחוזי נדל"ן. במקביל, רשות המסים של ספרד דורשת כספים חזרה מבארסה (12 מיליון יורו) וריאל (11 מיליון יורו) על העברת תשלום ישירות לסוכנים, ללא מע"מ. כמו כן, לאורך השנים, שני המועדונים נהנו מהסכם זכויות שידור שמבטיח להם 50% מההכנסות מזכויות השידור של הליגה הספרדית. הסכם שהעניק להם יתרון ענק על פני היריבות מאיטליה, אנגליה וגרמניה, שהסכמי הטלוויזיה המקומיים שלהם חולקו בצורה שוויונית יותר בין קבוצות הליגות.

אגב, שני המועדונים גם נענשו על ידי פיפ"א על החתמות צעירים בצורה לא חוקית.

כל הדברים הללו נעשו כדי לשמר את ההגמוניה של בארסה וריאל בליגה הספרדית, אך גם מול היריבות מבחוץ. המהלכים נעשו, לא על ידי הכדורגלנים המופלאים, המאמנים או המנהלים הספורטיביים, אלא על ידי המנהלים של החברות - חלקם בכירים בחברות ענק.

המשחק בין שתי הענקיות האלה הוא אחד משיאי השנה - בעולם הכדורגל וכאן בישראל. בעולם, יותר מ-400 מיליון איש יצפו בו בטלוויזיה. עשרות אלפים יגיעו למשחק במיוחד וישלמו מאות עד אלפי יורו לכרטיס. על פי סוכנויות הנסיעות הישראליות, בין 2,000 ל-3,000 ישראלים יהיו במשחק בקאמפ נואו. על פי איסתא, יותר מ-60 אלף ישראלים טסו לצפות במשחקי הקלאסיקו בעשור האחרון.

משחקי הליגה בין שתי הענקיות המקצועיות והפיננסיות הללו, ריאל מדריד וברצלונה, נהפכו ממשחקי ליגה רגילים למשחקים שבעצם קובעים את זהות האלופה. כפועל יוצא, הם נהפכו לענקיים מבחינה מסחרית, תיירותית, מקצועית ובכלל. בהרבה מובנים, המשחק הפרוע הזה בין גברים צעירים בתחתונים, נהפך לסופרבול של הכדורגל.

תגיות