אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דמי הפיתוח קפצו ב־150% והמכרז בהר חומה שוב נכשל צילום: אלכס קולומויסקי

דמי הפיתוח קפצו ב־150% והמכרז בהר חומה שוב נכשל

רשות מקרקעי ישראל ניסתה למכור קרקע לדיור מוגן עם אפשרות להסבה למגורים, אך אף הצעה לא הוגשה

01.12.2016, 08:11 | אביב גוטר

מכרז לקרקע לדיור מוגן בשכונת הר חומה בירושלים שכבר נכשל ב־2011 ושווק בחודשים האחרונים בשנית — שב ונכשל, בין השאר משום שעלויות הפיתוח שדרשו משרד הבינוי והשיכון ורשות מקרקעי ישראל זינקו מ־11 מיליון שקל במכרז הקודם ל־28 מיליון שקל במכרז הנוכחי. לדברי יזמים, זו דוגמה שממחישה מדוע נראה לעתים שדמי הפיתוח נקבעים באופן שרירותי, אולי כניסיון למלא את קופת המדינה.

שכונת הר חומה (ארכיון), צילום: אלכס קולומויסקי שכונת הר חומה (ארכיון) | צילום: אלכס קולומויסקי שכונת הר חומה (ארכיון), צילום: אלכס קולומויסקי

המכרז לבניית 130 יחידות בדיור מוגן פורסם בסוף 2011 ונסגר לאחר שלושה חודשים בלי שהוגשה אף הצעה, וזאת כשבאותה שכונה שווקו בהצלחה קרקעות ליותר מ־1,000 דירות. במשרד הבינוי וברמ"י הבינו כי דיור מוגן מציב סיכון ליזמים, וכדי להפוך את המכרז למושך הוסיפו בחוברת המכרז הערה, שלא יתנגדו אם הזוכה ישנה את ייעוד הקרקע למגורים. אלא שגם הפעם אף יזם לא ניגש.

"עם כזה זינוק בעלויות הפיתוח, לא מפתיע שאף יזם לא ניגש", אומרת סמנכ"לית יורו ישראל עפרה חדד. "גם אם נוסיף ריבית והצמדה למחיר שדרשו לפני ארבע שנים, לא נגיע לפער של 17 מיליון שקל. מה עוד שהקרקע נמצאת במרכז השכונה שכבר פותח".

לפי תחשיב של חדד, גם אם ייעוד הקרקע ישתנה למגורים, המכרז לא יהיה כדאי. "להערכתנו, יאשרו כאן 60 דירות לכל היותר, וכשדירת 4 חדרים חדשה בשכונה עולה 1.36 מיליון שקל לפני מע"מ, הרווח היזמי שלילי: עלות הפיתוח היא כ־470 אלף שקל ליחידת דיור, אך ההיטלים, האגרות וההמתנה עד הבנייה יביאו את העלות ל־800 אלף שקל". עלויות הבנייה צפויות לעלות בשל הטופוגרפיה בשכונה והדרישה לבנות חניון תת־קרקעי.

ממשרד הבינוי נמסר בתגובה: "בהר חומה נבנית שכונה של 6,000 דירות. מאז המכרז הראשון ב־2011 עודכנו נתוני הוצאות הפיתוח, והסכום הנקוב מגלם את עבודות הפיתוח שהושקעו ויושקעו עד להחכרת הקרקע".

תגיות