אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המתמחים ברפואה עתרו לבג"ץ בדרישה לקצר את משך התורנויות צילום: ינאי יחיאל

המתמחים ברפואה עתרו לבג"ץ בדרישה לקצר את משך התורנויות

ארגון המתמחים לרפואה דורש לקצר את משך התורנויות מ-26 שעות ל-16 שעות רצופות לכל היותר. לדבריהם, הפתרון שהוצע על ידי המדינה בשנים האחרונות לאפשר להם שינה של שעתיים במהלך המשמרות אינו מתקיים בפועל

04.12.2016, 13:17 | ספי קרופסקי
ארגון המתמחים לרפואה (מרשם) עתר הבוקר (א') לבג"ץ נגד המדינה בדרישה לקצר את משך התורנויות שלהם. המתמחים טוענים למחדל מתמשך מצד המדינה שאינה מפקחת לדבריהם על העסקת המתמחים, ודורשים לקצר את משך התורנויות מ-26 שעות ל-16 שעות רצופות לכל היותר.

נכון להיום נמשכות התורניות של המתמחים בבתי החולים כ-26 שעות רצופות. לטענתם, הפתרון שהוצע על ידי המדינה בשנים האחרונות לאפשר להם שינה של שעתיים במהלך המשמרות אינו מתקיים בפועל, מכיוון שאינו ניתן ליישום תחת התקינה הקיימת. כלומר, המצב בשטח הוא שאין מספיק רופאים ומתמחים שיאיישו את העמדות הנדרשות בזמן שחבריהם נחים. לפי העתירה, קיים כיום חוסר של כ-2,400 תקני רופאים מתמחים בישראל רק על מנת לקיים את ההיתר הנדרש שיאפשר להם לנוח, וזאת גם על רקע העומסים הנרשמים מדי פעם בבתי החולים בישראל.

עוד טוענים המתמחים כי גם אם הייתה תקינה – השיטה מסוכנת לחולים כיוון שקשה להבטיח שמתמחה אכן ינוח כראוי במשך 26 שעות המשמרת. המתמחים מבקשים לשנות את המתכונת הקיימת למתכונת של משמרות באורך של כ-12 שעות ובכל מקרה שלא יעלו על 16 שעות רצופות.
חדר מיון בבית חולים (ארכיון), צילום: תומי הרפז חדר מיון בבית חולים (ארכיון) | צילום: תומי הרפז חדר מיון בבית חולים (ארכיון), צילום: תומי הרפז

יו"ר ארגון מרשם אראל בוצ'ינסקי מסר עם הגשת העתירה כי היא "באה לשים סוף להזנחה פושעת ורבת שנים של מערכת הבריאות הציבורית שנמצאת על סף קריסה. מדובר במצב חירום לאומי שנוגע לכל אחת ואחד מאזרחי ישראל. אנחנו, המתמחים, השכפ"ץ של מערכת הבריאות הציבורית. אנחנו אלו שפוגשים אותה ביום-יום וחווים על בשרנו ביחד עם הציבור הישראלי את התוצאות הרות האסון של ההזנחה הזאת. מישהו מעלה על דעתו שאפשר לתת טיפול רפואי טוב אחרי 26 שעות ערות? לכן החלטנו, מתוך אחריות לגורל הרפואה הציבורית ומתוך מחויבות לציבור הישראלי לקחת את גורלנו בידינו ולכפות על המדינה לתקן את המצב הזה לפני שיהיה מאוחר מדיי".

בעתירה, שהוגשה באמצעות משרד כבירי, נבו, קידר ושות', נכתב כי "אין, ולא יכול להיות חולק, כי לתנאי ההעסקה במתכונת חריגה ופוגענית זו יש השפעה הרסנית וישירה על בריאות ושלמות גופם של המתמחים כמו גם על יכולתם להעניק טיפול מיטבי לחולים המגיעים לפתחם של בתי החולים. כמו כן, אין להתעלם מהשפעת מתווה העסקה זה אף על פעולותיהם של המתמחים מחוץ לבתי החולים, לדוגמא כנהגים הנוהגים בחוסר שינה קיצוני אגב סיכון עצמם ויתר המשתמשים בדרך".

העתירה, יש לציין, הוגשה בסיוע גיוס המונים באמצעות הרשת, כשאזרחים ואזרחיות רבים תמכו כספית במהלך.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
לרופאה מתגובה 4
לתשומת ליבך, בארה"ב פרקי זמן ההתמחויות נמשכים פחות מישראל, ובהתמחויות השונות התורנויות נמשכות לא יותר מ-16 שעות, והנה.. הפלא ופלא.. גם שם יש רפואה לא רעה... ההיתממות שלך ושל רבים אחרים באיגודים המקצועיים ובהר"י הם עלה תאנה לצורך של המערכת בשימוש קל וזול בכוח האדם של המתמחים מבלי נכונות לחשוב לעומק על פתרון יעיל למצב הנוכחי.
רופא בכיר  |  05.12.16
4.
ומה עם ההתמחות ?
נראה לי שהמתמחים שכחו פרט חשוב בתוכנית קיצור שעות העבודה ושיפור איכות החיים , ובאיצטלה של דאגה לשלום ובריאות החולים, שמדובר בתקופה שמטרתה להכשיר את רופאי ומומחי המחר, והאופן שבו ילמדו ויוכשרו יכריע את עתיד הרפואה והחולים יותר מהסיכון לטעויות אנושיות של עייפות ועומס שתמיד יקרו. הייתי רוצה להבין כיצד המתמחים שעבודתם תתחיל אחר הצהריים ותסתיים בבוקר ילמדו מהמומחים, מהישיבות והדיונים המשותפים , מהטיפול ההמשכי בחולה ? או אולי הם מוכנים להאריך את התמחותם בשנה שנתיים כדי לפצות על איבוד הזמן הלימודי ?
רופאה  |  05.12.16