אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סטארט-אפ שפיתח אלגוריתם לניבוי תוחלת החיים גייס מעל ל-50 מיליון דולר צילום: Pixabay

סטארט-אפ שפיתח אלגוריתם לניבוי תוחלת החיים גייס מעל ל-50 מיליון דולר

חברת Aspire Health מתיימרת לחסוך לחברות הביטוח הרפואי מיליארדי דולרים על ידי איתור חולים שזמנם קצוב, אבל סופגת גם לא מעט ביקורת

04.12.2016, 17:07 | נמרוד צוק
לא מעט יוזמות טכנולוגיות מנסות לשפר את איכות הטיפול הרפואי ולהוזיל את עלותו, אבל הרעיון של סטארט-אפ חדש בשם Aspire Health הוא יוצא דופן ומעורר אי-נוחות במיוחד: החברה טוענת כי פיתחה אלגוריתם שמסוגל לנבא את תוחלת החיים שנותרה לסוגים מסוימים של חולים כרוניים וסופניים, וכך להציע להם טיפול חלופי בביתם שאמור לחסוך להם טיפולים רפואיים מיותרים ויקרים.

קראו עוד בכלכליסט

החברה מצטטת נתונים המראים כי רבע מהתקציב השנתי בן 150 מיליארד הדולרים של מדיקייר, תוכנית הביטוח הרפואי הממשלתית האמריקאית, הולך לטיפול באנשים בשנת חייהם האחרונה, טיפולים הכוללים ביקורים בחדרי מיון ואשפוזים יקרים בבתי חולים. על ידי זיהוי מוקדם של מועד המוות הצפוי של החולה, טוענים בחברה, הם יכולים לחסוך לחברת הביטוח הרפואי ולמבוטח סכום שנע בין 8,000 ל-12 אלף דולר.

החברה סורקת כמות גדולה של נתונים כדי לנבא את תוחלת החיים של חולים סופניים החברה סורקת כמות גדולה של נתונים כדי לנבא את תוחלת החיים של חולים סופניים החברה סורקת כמות גדולה של נתונים כדי לנבא את תוחלת החיים של חולים סופניים

"אנו יודעים אילו פציינטים ימותו תוך שבוע, ששה שבועות או שנה, ויכולים לעזור לחברות הביטוח לספק להם טיפול פחות יקר שגם ישביע את רצונם יותר", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" אחד ממייסדי החברה, המנתח והסנטור לשעבר, ווליאם פריסט. האלגוריתם של החברה סורק רשומות של תביעות ביטוח ומחפש חולים הסובלים ממקרים כמו סרטן בשלבים מתקדמים או מחלות לב חמורות, ובשילוב עם נתונים כמו תדירות הביקורים שלהם בבית החולים, מסוגל לטענת החברה לנבא את משך הזמן הצפוי שנותר להם לחיות.

החברה, שפועלת מנשוויל, גייסה באוקטובר האחרון 32 מיליון דולר מגוגל ונצ'רס (שנקראת כעת קרן GV) בסבב גיוס רביעי שמביא את ההשקעה בה לסכום של 53.5 מיליון דולר. עד כה היא טיפלה ב-20 אלף חולים המבוטחים במדיקייר במסגרת פיילוט שביצעה.

השירות מעורר כצפוי גם לא מעט ביקורת - ארתור קפלן, מומחה לאתיקה רפואית מאונ' ניו יורק, טוען כי אופן פעולתו נראה כפגיעה בפרטיות. "חברה פרטית שמפשפשת בנתוני החולים ומתייעצת עם רופאיהם מבלי לבקש את רשותם קודם לכן, זה נשמע לי כמו חדירה לפרטיות", הוא אמר. החברה טוענת כי פעולתה לגיטימית לפי תקנון תוכנית מדיקייר והודפת גם טענות על עצם הבעייתיות שבנסיון להגביל טיפול רפואי על סמך תחזית בנוגע למועד המוות הצפוי של החולה בהצהרה כי רוב החולים כבר מודעים למצבם, וכי ההשתתפות בשירות אינה מונעת מהם כל טיפול רפואי אם הם מתעקשים לקבל אותו.

תגיות