אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההחלטה על העלאת גיל הפרישה לנשים תידחה בשישה חודשים צילום: אלעד גרשגורן

ההחלטה על העלאת גיל הפרישה לנשים תידחה בשישה חודשים

גיל הפרישה לנשים היה אמור לעלות מ־62 ל־64 בסוף השנה, אבל מאז שהוגשו המלצות הוועדה שעסקה בעניין בספטמבר, באוצר לא החליטו אם לקבל או לדחות אותן ולא נערכו פגישות בנושא

04.12.2016, 21:32 | עמרי מילמן

אף על פי שהחוק קבע כי ללא שינוי חקיקה גיל הפרישה לנשים יעלה בסוף השנה מ־62 ל־64, הסוגיה לא קרובה לסיום, וכרגע הדדליין לקבלת ההחלטה יידחה בחצי שנה.

לאחר שהגשת מסקנות הוועדה שדנה בנושא נדחתה והתבצעה רק בסוף ספטמבר (ביום ההלווייה של הנשיא לשעבר שמעון פרס) במקום בסוף יוני, נדרש שר האוצר משה כחלון לקבל את ההמלצות או לדחות אותן — אולם זה עדיין לא קרה. זאת מאחר שכחלון רצה להגיע להסכמה רחבה יותר, או במילים פשוטות לנטרל את ההתנגדות של חברות הכנסת מהאופוזיציה, בעיקר של שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני), זהבה גלאון (מרצ) ואורלי לוי־אבוקסיס.

קראו עוד בכלכליסט

אלא, שבינתיים לא התקיימו כל פגישות בנושא מאז הגישה הוועדה לבחינת העלאת גיל הפרישה לנשים את המלצותיה, ובמקביל יו"ר ועדת הכספים משה גפני מסרב לקיים דיון על כך בוועדה שבראשותו, כל עוד שר האוצר לא מגיש לה את המלצותיו — כפי שקובע החוק. כך שבפועל הנושא תקוע ולאף אחד אין עניין להתמודד איתו, בעוד הקואליציה עסוקה בצליחת מכשולים הקשורים לאישור התקציב וחוק ההסדרים.

לאור הסיכום לדחיית הדדליין בחצי שנה, צריך בינתיים כחלון להשיג הסכמה רחבה, משימה שלא הולכת להיות פשוטה לאור העובדה שיחימוביץ' אפילו לא הסכימה לקבל את עיקרי ההמלצות שהוגשו לוועדת הכספים בשבוע שעבר, אף שהיתה מעורבת בבחירת חלק מנציגיה.

לדברי יחימוביץ', הוועדה לבחינת הנושא אינה מתמודדת ואינה נותנת מענה לשלוש קבוצות מרכזיות — נשים שנפלטו משוק העבודה, נשים במקצועות שוחקים ונשים עם שכר נמוך מאוד. ככל הנראה יצטרך כחלון להרחיב את תוכנית הפיצוי לנשים שייפגעו מהמהלך, שעלותה מוערכת במיליארד שקל.

עיקרי המלצות הוועדה מונים העלאה הדרגתית של גיל הפרישה לאורך שמונה שנים ובחינת הצמדתו לתוחלת החיים; הסף לקבלת מענק עבודה ירד משכר של 2,060 שקל בחודש ל־1,250 שקל בחודש ברוטו; תקופת הזכאות לדמי אבטלה לנשים מעל גיל 60 תוארך משבעה חודשים לעשרה; והממשלה תשקיע מאות מיליוני שקלים בתוכנית השמה לנשים מגיל 55.

המלצות הוועדה מתבססות על השוואה למדינות ה־OECD. לפי הוועדה, גיל הפרישה הממוצע לגברים במדינות ה־OECD נמוך בשנה וחצי מזה שבישראל (65.5), ואילו גיל הפרישה הממוצע לנשים גבוה ב־2.9 מבישראל (64.9). הוועדה ציינה גם כי המלצת ה־OECD היא להצמיד את גיל הפרישה לתוחלת החיים, מה שכיום לא מתרחש בישראל.

אמנם הארגון ממליץ על כך, אך אין ודאות שהממשלה תיישם את ההמלצה — אף שזו גם דעת הוועדה — כפי שלא יישמה המלצות אחרות של הארגון בעבר, כמו העלאת קצבאות זקנה וחיוב לימודי ליבה.

תגיות