אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשורה לחברות הפינטק: רגולציה מקלה יוצאת לדרך בארה"ב צילום: בלומברג

בשורה לחברות הפינטק: רגולציה מקלה יוצאת לדרך בארה"ב

הרשויות בארה"ב שחררו טיוטה של מסמך הבנות שתאפשר לחברות פינטק לקבל רישיון מוגבל לפעול כבנק לאומי וכך להשתחרר מהתלות בבנקאות המסורתית

05.12.2016, 14:32 | הראל עילם
אחרי חודשים ארוכים של התדיינות, רשות ה-OCC האמריקאית (Office the Comptroller of the Currency – ה.ע) פרסמה במהלך סוף השבוע טיוטה של מסמך הבנות שיכול לחולל מהפכה של ממש בתחום הבנקאות ולסלול את הדרך לחברות פינטק שמעוניינות להתחיל לפעול בשוק הפיננסי הגדול בעולם.

קראו עוד בכלכליסט

ה-OCC – רשות עצמאית בתוך משרד האוצר האמריקאי – היא אחת הרשויות החשובות והחזקות בענף. היא המפקחת הישירה על 367 בנקים לאומיים (פדרליים) בארצות הברית – בנקים שרשאים לעבוד בכל מדינה. הרשות אחראית בין השאר על רגולוציה, פיקוח ואף אכיפה של מגוון חוקים פדרליים, כגון הלבנת הון וזיוף כסף.

במערכת הבנקאית לא אוהבים את השינויים, צילום: בלומברג במערכת הבנקאית לא אוהבים את השינויים | צילום: בלומברג במערכת הבנקאית לא אוהבים את השינויים, צילום: בלומברג

עד כה, חברות פינטק שביקשו לפעול בארצות הברית נתקלו בבעיה: כדי לקבל מעמד של בנק לאומי (National bank) הן נדרשו לעמוד ביעדים נוקשים של תשתיות מאובטחות, כוח אדם מיומן ובקיא ברגולוציה של כל מדינה, הון נזיל ועוד. ללא הרשיון לפעול כבנק לאומי החברות היו צריכות להסתפק בפתרונות חלופיים – כגון בקשת רשיון כבנק מקומי במדינה מסוימת בתוך בארצות הברית שבה הדרישות מקלות יותר, מה שדורש לרוב רק את האישור והפיקוח של הרשויות הפיננסיות בתוך אותה מדינה. אבל מעט מאוד חברות בחרו לפעול כך. בפועל החברות בחרו לשתף פעולה עם בנק לאומי גדול, ולהציע את שירותיהן דרכו. קומץ מהן, כגון פייפאל, נלחם במשך שנים על מנת לקבל מעמד פדרלי של בנק לאומי. אבל בסופו של דבר, רוב חברות הפינטק בחרו לדלג על פריסה רחבה בשוק האמריקאי, ופנו במקום זאת לשווקים נוחים יותר, כגון בריטניה, ומרכז הכובד של המחקר ופיתוח בתחום עברו למקומות כמו גרמניה, סין ואף ישראל.

מסמך ההבנות של הרשות מאפשר לחברות פינטק לפעול על מנת לקבל רישיון מוגבל כבנק לאומי, כך שהן יכולות לספק את שירותיהן לכל האמריקאים ובצורה עצמאית לחלוטין – בלי שיצטרכו להתחבר לבנקים קיימים. זהו צעד שנחשב למהפכני בענף, וכזה שבנקים מקומיים וארגונים אזרחיים מתנגדים לו בחריפות. "זה יסכן את הלקוחות" אמר בתגובה הדובר של ארגון הבנקים הלאומיים. הדובר גם מחה על כך שהרשות פועלת בעצם בווקום רגולטורי וללא הסכמה או גיבוי. אבל האמת היא שענף הבנקאות מתקשה להתחרות בחברות הפינטק הצעירות, ובנקים לאומיים פיטרו השנה אלפי עובדים.

לא רק הבנקים המקומיים מתנגדים למהלך אלא גם לא מעט מהמדינות עצמן, שרואות במהלך כעוד צעד שמבסס את כוח הממשלה הפדרלית על פני הממשל המקומי. מריה ואללו (vullo), ראש המחלקה לשירותים פינסיים בממשלת מדינת ניו יורק, אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס שהיא מתנגדת "לכל צעד של פדריזלציה למה שהמדינות כבר עושות היטב במאה למעלה ממאה שנה". ואללו הוסיפה שכל רשיון פדרלי לחברות פינטק יתעלם מהתפקיד "ההיסטורי" ו"הידע רב השנים" של המדינות ברגולוציה של הבנקים".

המשמעות של המהלך חשובה לא רק לחברות פינטק קטנות אלא גם לחברות ענק שפועלות בתחומים משיקים, כמו חברות התשלומים. סקוור, למשל, פיתחה דונגל קטן שניתן לחבר לסמארטפונים ומאפשר סליקת כרטיסי אשראי. סביב הדונגל היא יצרה כלכלה ענקית של אלפי עסקים זעירים שמתפקדים כך כחנות לכל דבר, כאשר כל מה שהם צריכים זה את הסמארטפון והאפליקציה שלהם. המהפך יכול לאפשר לסקוור להפוך לבנק ולספק לכל בתי העסק האלו שירותי בנקאות כגון חשבון בנק, העברות בנקאיות לספקים, מיקרו-הלוואות ועוד.

תומאס קרי, הקומפטרולר הראשי, נימק את ההחלטה בכך שהיא חשובה לבריאות הכללית של השוק הפיננסי ותועיל עם הלקוחות. קרי מקדם מזה שנים ארוכות מדיניות פתוחה יותר – בפברואר הוא העביר חקיקה שנועדה לעודד בנקים לאומיים לפתח שירותים פיננסיים חדשים בכך שהקל על הרגולציה סביב הפריסה שלהם. עד כה, המדיניות הזאת לא הובילה לשינוי משמעותי.

"זה יהיה טוב יותר לכולם אם החברות האלו יכנסו למערכת דרך השער הראשי המסומן היטב, במקום דרך כל מיני כניסות אחוריות" אמר קרי. הוא הוסיף שישנן קיום כ-4,000 חברות פינטק שפועלות בבריטניה ובארצות הברית בלבד, וכי היקף ההשקעה כיום בחברות האלו עומד על 24 מיליארד דולר – עליה של 1,200% בחמש השנים האחרונות.

קרי ציין כי היכולת של חברות הפינטק לפעול כבנקים לאומיים עדיין מוגבלת. החברות לא יוכלו להציע שירותי ביטוח, כגון ביטוחי משכנאות, או לקבל תשלומים פדרליים (כגון משכורות של עובדים פדרליים) בלי לקבל אישורים דומים מרשויות פדרליות אחרות, כגון ה-FDIC (Federal Deposit Insurance Corp). בפועל, עם זאת, מדובר במחווה בלבד לתעשיית הבנקאות המסורתית – רוב חברות הפינטק עדיין פועלות בתחומים האלו וגם לא מתעניינות בהם.

מסמך ההבנות עדיין לא נכנס לתוקף – ה-OCC פותחת אותו כעת לתגובות הקהל עד ל-15 לינואר – חמישה ימים לפני השבעתו של דונלד טראמפ. בעוד שקרי צפוי להמשיך בתפקידו עד סוף 2017 (מינוי הקומפטרולר הוא לחמש שנים), טראמפ אינו נחשב לידיד של עמק הסיליקון לאיש התעשייה הכבדה ותעשיית הבנקאות הוותיקה. אנליסטים מזהירים כי יתכן וטראמפ יוביל לשינוי בחקיקה ויתכן גם כי זאת הסיבה שקרי מוביל את המהלך כל עוד אובמה נמצא בתפקידו.

אנליסטים גם מעריכים כי יתכנו שינויים משמעותיים בלשון מסמך ההבנות כתוצאה מתגובות הקהל – במיוחד בשאלות כגון ההון הראשוני של כל חברת פינטק שיידרש כעירבון. נכון לרגע זה, הטיוטה כמעט וחפה מדרישות רגולטוריות ספציפיות, אבל היא מבהירה שחברות הפינטק יאלצו לעמוד באותם "סטנדרטים גבוהים", במיוחד בתחום של אבטחה והנגשה.

החברות גם יאלצו להשקיע לא מעט משאבים ולשכור כוח אדם מיומן שיאפשר להן לעמוד ברגולציה הנדרשת בכל אחת מהמדינות בארצות הברית. אבל ההזדמנות גדולה מכדי לוותר עליה – בהחלט יתכן שלחברות פינטק, ביניהן גם לא מעט חברות ישראליות, יהיה מאוד בקרוב שוק ענקי להכנס אליו.

תגיות