אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלף לילה ולילה: המפיקה שמחיה את חיי הלילה בערבית צילום: עלאא זעאתרה

אלף לילה ולילה: המפיקה שמחיה את חיי הלילה בערבית

קאהרה עינין, סוכנת ביטוח שנהפכה למפיקת מסיבות, עומדת מאחורי פריחת המוזיקה הערבית בחיפה, ויודעת גם איך להשתמש בה כדי למשוך יהודים לסצינה המקומית

07.12.2016, 09:04 | אלעד בילו

עד לא מזמן, כשקאהרה עינין רצתה לרקוד קצת זה היה עניין מסובך. "כמו כולם פשוט רציתי לצאת לבלות במועדון", היא אומרת. "אבל בחיפה, בנצרת, בשום מקום בארץ לא היו מועדונים שהשמיעו את המוזיקה שאני אוהבת, מוזיקה ערבית עכשווית, רקידה, לא רק כמוזיקת רקע, כמו בפאבים, אלא ממש במסיבות אל תוך הלילה. הייתי יוצאת למסיבות ברמאללה ובבית לחם, אבל זה היה לא פשוט בגלל הסגר, לפעמים אי אפשר היה להיכנס או לצאת".

שאר הבילויים, היא אומרת, הסתכמו ב"לשבת באיזה פאב או מסעדה וזהו". לחיי הלילה בחיפה לא היה שום דבר נוסף להציע לה. אז היא החליטה לדאוג לעצמה, ולפני ארבע שנים ייסדה את ערבנג'י — ליין של מסיבות עם מוזיקה ערבית לבני 30 ומעלה. הם מתקיימות פעם בשבוע, ביום חמישי, במועדון המרתף בחיפה, ומלאות לגמרי, כולל לא מעט מבלים שנשארים בחוץ. הקהל מורכב מערבים מחיפה ומכל אזור הגליל, וגם מקצת יהודים מחיפה ותל אביב שמחוברים לפופ הערבי העכשווי, זה ששינה את המסלול של עינין עצמה.  

 

הזמרת קאהרה עינין, צילום: עלאא זעאתרה הזמרת קאהרה עינין | צילום: עלאא זעאתרה הזמרת קאהרה עינין, צילום: עלאא זעאתרה

 

להרים את העיר

היא בת 39, מוסלמית, שגדלה בכפר מזרעה ליד נהריה וחיה בחיפה כבר עשר שנים. אחרי שלמדה רפואה אלטרנטיבית וטיפלה בשיאצו, נהפכה לסוכנת ביטוח. את המסיבות התחילה להפיק כעיסוק צדדי, אבל עם הזמן ההפקה נהפכה לביזנס העיקרי שלה. "בשני התחומים שלמדתי עסקתי כמה שנים, עד שנמאס לי וחיפשתי משהו שאני יותר 'מרגישה אותו', ואני מחוברת מאוד למוזיקה", היא מסבירה. בתחילה הפיקה אירועי מוזיקה ערבית באזורים שונים בארץ, הביאה לכאן אמנים מחו"ל (הרכב הטריו ג'ובראן והזמר התוניסאי זאפר יוסף מצרפת למשל), אבל מאז שייסדה את ערבנג'י היא מתמקדת בעיקר בו. מדי פעם מפיקה אירועים מזדמנים גדולים יותר, לצד צוות הדיג'איים הקבוע שלה.

למסיבות חסרות התקדים שהפיקה היתה תרומה משמעותית להתרחבות סצינת המוזיקה הערבית בחיפה ולהתבססות חיי הלילה בעיר בכלל. "יש היום בעיר התחתית מספיק מקומות שמנגנים מוזיקה ערבית עכשוויות, אבל אצלנו זו עדיין אווירה אחרת, אווירה אינטימית של מועדון, של אנשים שיוצאים ומתפרקים ואחר כך יכולים להתחיל את השבוע שלהם בשקט". במקביל, היא מספרת, "פעם היו שניים או שלושה פאבים בעיר, היום יש כבר 10 או 15 ויותר". 

קובה משוויה שתוגש במסעדת שמלי קבב במסגרת פסטיבל א-שם, צילום: אסף אמברם קובה משוויה שתוגש במסעדת שמלי קבב במסגרת פסטיבל א-שם | צילום: אסף אמברם קובה משוויה שתוגש במסעדת שמלי קבב במסגרת פסטיבל א-שם, צילום: אסף אמברם

 

לחבר דרך המוזיקה

כחלק מהפריחה של חיי התרבות מסביב, עינין אחראית עכשיו על הפסקול של פסטיבל "א־שאם: טעמים וסיפורים מהמטבח הערבי", שיתקיים בחיפה מהיום ועד שישי. את הפסטיבל, שנועד ליצור מפגשים תרבותיים סביב האוכל הערבי, מנהלת ד"ר נוף עתאמנה איסמעיל, שניצחה באחת העונות של "מאסטר שף", והוא כולל שפים, חנויות פופ־אפ, מזון אורגני, סדנאות בישול, מפגשים עם מומחים ועוד.

להקת מיזמאר. יופיעו בפסטיבל א-שאם שיפתח היום, צילום: אסף אמברם להקת מיזמאר. יופיעו בפסטיבל א-שאם שיפתח היום | צילום: אסף אמברם להקת מיזמאר. יופיעו בפסטיבל א-שאם שיפתח היום, צילום: אסף אמברם

עינין בחרה ללוות את כל זה בהופעות של להקות ערביות מכל הארץ ובדיג'ייז שילוו את האירועים במוזיקה ערבית. "בחרתי מוזיקה שתתאים לכל אוזן", היא אומרת, "אפילו אם לא תבין את הנאמר, לא חשוב אם אתה בן 50 או 20 ולא חשוב מאיפה באת, כולם יתחברו דרך המוזיקה". אירועים כאלה יכולים לחשוף עוד קהל יהודי לסצינה שעינין מובילה. "כל הרעיון של הפסטיבל מתבסס על דו־קיום, על אוכל ומוזיקה לצד דו־שיח", היא אומרת ומוסיפה שהיא יודעת שלמסיבות שלה קשה לעתים לשלב את האוכלוסיות, כי "לצערי לכל אחד באופן טבעי יש חששות ודאגות משלו".

הערב יופיעו, בין השאר, להקת ע'ג'ר, שמשלבת מוזיקה ערבית וספרדית, ולהקתו של בסאם בירומי שמנגנת אינדי רוק ערבי. מחר יופיע אמן העוד סלים חליל ומחרתיים להקת מיזמאר. 

 

די ג די ג'יי רביע גמאל | צילום: אסף אמברם די ג

 

רווקות מאוחרת

בשנותיה הראשונות בחיי הלילה עינין היתה רווקה, "והחיים כרווקה בעולם הזה היו טובים מאוד, יכולתי לחשוב רק על עצמי ועל הקריירה". הוריה, היא מספרת, לא לחצו יותר מדי, "כבר נמאס להם להגיד לי 'מה יהיה?'. כל ההורים, לא רק במגזר הערבי, רוצים שהבן או הבת יהיו נשואים, אבל למזלי לא היה קשה איתם, אני באה ממשפחה פתוחה, הם תומכים מאוד". בשלוש השנים האחרונות היא בזוגיות. "זה לא מובן מאליו שהשותף לחיים יקבל חיים כאלה, עם שעות עבודה לא כל כך נורמליות. לקח לי הרבה זמן למצוא בן אדם שמתחבר לחיי הלילה".

תגיות