אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדען הראשי דחה עשרות בקשות תמיכה של סטארט־אפים צילום: אלכס קולומויסקי

בלעדי לכלכליסט

המדען הראשי דחה עשרות בקשות תמיכה של סטארט־אפים

תקציב רשות החדשנות הצטמק משמעותית ב־2016, וגם התוספת הקבועה צומצמה מ־250 מיליון שקל ל־70 מיליון שקל בלבד. בנוסף, 80 מיליון שקל מתקציבה הוסטו לטובת המשרד לפיתוח הנגב והגליל. ובינתיים ברשות מחפשים מחליף ליו"ר

07.12.2016, 06:53 | מאיר אורבך

עשרות חברות טכנולוגיה יקבלו תשובה שלילית מרשות החדשנות לטכנולוגיה (לשעבר המדען הראשי) של משרד הכלכלה לבקשתן למענקי תמיכה. תקוות החברות שהקפאת מתן המענקים הינה זמנית, וכי תקציב הרשות יגדל, נגוזה. השבוע התקיימה ישיבה ברשות שבה נדחו פניות רבות של חברות, שבעבר היו זכאיות לקבל את המענקים.

קראו עוד בכלכליסט

כבר באוגוסט עצר המדען הראשי את מתן המענקים. הסיבה לכך היא שתקציב הרשות קטן בצורה משמעותית השנה. ב־2015 גובה התקציב עמד על 1.67 מיליארד שקל ובכל שנה העבירה הממשלה תוספת של כ־250 מיליון שקל למדען הראשי, שהפכה לחלק אינטגרלי מהתקציב, ואפשרה לשמור על כמות מענקים סבירה. השנה עומד התקציב על 1.5 מיליארד שקל בלבד, והרשות קיבלה תוספת תקציב של 70 מיליון שקל בשונה משנים שעברו. בנוסף לכך, נגרעו כ־80 מיליון שקל מתקציב הרשות לטובת המשרד לפיתוח הנגב והגליל שבראשו עמד השר אריה דרעי, היום שר הפנים. באותה תקופה הובטח לו כי 300 מיליון שקל מתקציב משרד הכלכלה יועברו למשרד.

אבי חסון המדען הראשי של משרד התמת, צילום: עמית שעל אבי חסון המדען הראשי של משרד התמת | צילום: עמית שעל אבי חסון המדען הראשי של משרד התמת, צילום: עמית שעל

תקציב המדען הראשי עומד זה כמה שנים סביב 1.5 מיליארד שקל, אך למרות השמירה על רמת ההשקעה בחברות הסטארט־אפ הישראליות, הסכום נשחק משמעותית משנה לשנה כתוצאה מעלייה בעלויות הפיתוח, עלייה בשכר העובדים ועוד.

משרד הכלכלה מחפש מחליף למדען הראשי

2016 היתה השנה הראשונה לפעילות הרשות שנכנסה לנעלי המדען הראשי. בימים האחרונים מסיימת ועדה שהוקמה לשם כך ברשות את בחירת המנכ"ל, שישמש כסמכות הביצועית. על פי הערכות, הרשות צפויה להמליץ על מועמד ראוי עד סוף החודש. במקביל, משרד הכלכלה עתיד לחפש מחליף למדען הראשי ויו"ר הרשות אבי חסון, שאמור לסיים את הקדנציה שלו בסוף השנה. ככל הנראה, חסון ימשיך לכהן בתפקידו עד למציאת מחליפים.

הקמתה של הרשות אושרה ב־2014 במטרה להחליף את פעילות המדען הראשי ולהעמיד כלים נרחבים יותר להשקעה בחברות טכנולוגיות ישראליות. בכוונתה היה להגביר באופן משמעותי את מעורבותה, לא רק בחברות טכנולוגיה אלא בקידום חדשנות גם לתעשייה המסורתית.

כיום רשות החדשנות לטכנולוגיה מעבירה מענקים בגובה של מיליוני שקלים לחברות טכנולוגיה צעירות ובוגרות, וכן לחברות תעשייה מסורתיות המעוניינות להעמיק את המחקר הטכנולוגי שלהן. הכספים ניתנים בשיטת המאצ'ינג, כשעל כל שקל שהרשות מעבירה לחברות, הן צריכות להעמיד סכום שווה.

אי־קבלת מענקי הרשות פוגעת בתעשיית ההייטק

מענקי הרשות הם כמעט הדרך היחידה של חברות הייטק ישראליות לקבל מימון שאינו תלוי במכירת אחוזים מהחברה. באמצעות המימון שמגיע מהרשות, רבות מהן מצליחות להגיע לשלבים מתקדמים בהליכי הפיתוח, ולגייס בשווי גבוה. אי־קבלת כספים פוגעת קשות בחברות אלו ורבות מהן נאלצות לפנות למסלולי גיוס אחרים או לצמצם פעילות עד הגעת הכספים.

רשות החדשנות לטכנולוגיה מאפשרת לפתח תוכניות מחקר ופיתוח חדשות, גמישות, הקמה של גופי השקעות, מיזמים משותפים עם גופים מסחריים, מינוף הון ועוד. אחת מהמטרות העיקריות להקמתה, במקום המדען הראשי, היתה הצורך בהתמודדות עם מדינות רבות, שמיישמות את מודל ההשקעה הישראלי. אלו הקימו על בסיס מודל המדען הראשי רשויות ממשלתיות דומות שמשקיעות מיליארדי דולרים בתחום הטכנולוגי.

מרשות החדשנות לטכנולוגיה לא נמסרה תגובה.

תגיות

80 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

78.
הייטק ישראלי
קודם כל שיפטרו חצי מהעובדים המיותרים שם. ויקדמו דברים בצורה סבירה! תנופה - 200K ש"ח לעזרה לחברות מתחילות לפני גיוס... שנים לוקח להם לתת כסף. נותנים 100K ואז מחכים ובודקים ונותנים עוןד 100K. בקיצור 1-3 שנים לקבל 200K יושבים שם אנשים שאין להם כל סיבה לזוז מהר. חממות - מי יכול לפתח משהו בתקציב כל כך נמוך לשנתים? רוב התקציבים הולכים לחברות גדולות שלא צריך אותם וסטארטפים נמחקים מהמפה. תחום הסמיקונדקטור יעלם מישראל. ואחכ" התוכנה. מישהו במדען צריך להתעורר !!!!
גיל  |  12.12.16
לכל התגובות