אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנאמנים מכרו את אורתם סהר, אבל שכחו את רשות ההגבלים

בלעדי לכלכליסט

הנאמנים מכרו את אורתם סהר, אבל שכחו את רשות ההגבלים

בית המשפט אישר את מכירת חברת הבנייה לקבוצת אסייג־אלוני, אך הצדדים לא פנו לקבל היתר מהממונה על הגבלים עסקיים. ברגע האחרון ובסיוע עורך דין יוצא הרשות, שנשכר לייצג את הנאמנים, הוסכם לקיים בדיקה רטרואקטיבית של המיזוג

11.12.2016, 06:49 | ענת רואה

נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב איתן אורנשטיין אישר ביום שלישי שעבר את מכירת חברת הבנייה אורתם סהר לקבוצת אסייג־אלוני, וקבע שהעברת הבעלות על החברה תיעשה היום. ואולם, הדבר נעשה מבלי שנאמניה פנו למיכל הלפרין, הממונה על הגבלים עסקיים, כדי לקבל את אישורה לעסקה.

קראו עוד בכלכליסט

 ל"כלכליסט" נודע שרק יממה לאחר אישור המכירה התברר לנאמנים, עו"ד שאול ברגרזון ורו"ח יזהר קנה, שהיו צריכים לקבל אישור מהממונה מאחר שמדובר במיזוג שמחויב בקבלת היתר כהגדרתו בחוק ההגבלים עסקיים. בעקבות כך נערכה פנייה ראשונית בהולה ולא רשמית לממונה ביום רביעי בערב, ונמסר כי בהקדם האפשרי תועבר בקשה מסודרת לאישור העסקה.

הממונה על ההגבלים העסקיים עו"ד מיכל הלפרין, צילום: צביקה טישלר הממונה על ההגבלים העסקיים עו"ד מיכל הלפרין | צילום: צביקה טישלר הממונה על ההגבלים העסקיים עו"ד מיכל הלפרין, צילום: צביקה טישלר

הבעיה היא שלפי לוח הזמנים שקצב אורנשטיין, אורתם סהר אמורה לעבור מהנאמנים לידי הרוכשים בתוך ימים בודדים, ואין אפשרות מעשית לקבל אישור מהממונה עד אז. זאת מאחר שהכנת מסמכי המיזוג אורכת כשבוע, וקבלת תשובה מהממונה אורכת שבועיים עד שלושה שבועות נוספים.

העברה של החברה לידי בעלים חדשים בפועל, מבלי שהתקבל אישור של הממונה, עלולה להיחשב כהפרה של חוק ההגבלים העסקיים. מדובר במצב מביך ביותר ששותפים לו רוב הצדדים המעורבים בתיק, ובראשם כמובן הנאמנים, שעליהם חלה האחריות לקבל את אישור הממונה לעסקה שקידמו. מפרוטוקול הדיון עולה כי נושא הממונה על הגבלים כלל לא הוזכר בדיון שנערך בבית המשפט.

גורם משפטי המעורב בתיק אמר ל"כלכליסט" כי "מדובר במצב מביך ביותר לנאמנים ולשופט. בפועל אי אפשר להעביר את החברה עד שמתקבל אישור. זה אומר שתהיה דחייה בלוח הזמנים והחברה לא תוכל לעבור לרוכשים בזמן. המשמעות היא שמישהו צריך לממן את תקופת ההפעלה הנוספת שתיווצר. מדובר בעלות של מיליוני שקלים ואולי עשרות מיליוני שקלים, תלוי בתקופת העיכוב".

משמעות הרסנית

פניית "כלכליסט" לגורמים השונים במטרה לברר כיצד אירעה התקלה נענתה בעיקר בהתנערות מצדם. לדברי עו"ד ברגרזון, "משהודיע הקונה כי עליו לקבל אישור של הממונה נעשתה פנייה לממונה כדין". עו"ד יעקב אמסטר, המייצג את הרוכשים, אמר: "תפנו לנאמנים. זה התפקיד שלהם והם צריכים לתת תשובות. הלקוחות שלי כרגע נשארים ללא תגובה עד אישור הממונה".

דוברת בתי המשפט מסרה בשמו של אורנשטיין כי "כל הסדר נושים שאושר אינו פותר את הצדדים מהשגת האישורים הנדרשים. ככל שגם להסדר הנושים של אורתם סהר נדרשים אישורים רגולטוריים, על הצדדים לדאוג להשגתם".

בפועל, במצב שבו אין אישור של הממונה, לא ניתן להעביר את הבעלות בין החברות. המשמעות עבור אורתם סהר עלולה להיות הרסנית, מאחר שעל הנאמנים להמשיך להפעיל את החברות והמימון כרוך בעלויות עצומות, שאין להן מקור כספי.

ואולם, בסופו של דבר הושג פתרון יצירתי לבעיה: הנאמנים שכרו את שירותיו של עו"ד בועז גולן, לשעבר היועץ המשפטי של רשות ההגבלים. גולן פנה לרשות בשם הנאמנים והצליח להגיע להסכמות יוצאות דופן, שלפיהן הרשות תימנע מצעדי אכיפה נגד אורתם סהר והמיזוג ייבחן בדיעבד ולא מראש.

נסיבות ייחודיות

ביום שישי הגישו הנאמנים הודעה דחופה לשופט אורנשטיין, וציינו כי פנו לרשות ההגבלים והציגו את הבהילות בהעברת האחריות על החברה לרוכשים לפי לוח הזמנים שנקבע. הרשות אישרה במכתב כי לנוכח הנסיבות הייחודיות היא תימנע מנקיטת צעדי אכיפה נגד החברות המתמזגות בטרם ניתנה הכרעה של הממונה בנוגע למיזוג. ההתחייבות להימנע מצעדי אכיפה כפופה לתנאים שונים שצוינו במכתב ולאמירה שכל ספק שייווצר יובא להכרעת הממונה.

מדובר בצעד לא נפוץ שבו מסכימה רשות ההגבלים לבחון מיזוג בדיעבד ולהימנע מצעדי אכיפה בשל אי־קבלת היתר בטרם הוא מתבצע. משום שהסיכום הושג בתוך פחות מ־24 שעות ובמעורבותו של יוצא הרשות מתעוררת שאלה מעניינת: האם גם עורך דין מן השורה שלא הועסק בעבר אצל הממונה על הגבלים היה מצליח להשיג הסכמות כאלו או הסכמות דומות?

מרשות ההגבלים העסקיים נמסר בתגובה: "הנושא טופל במקצועיות וההתייחסות היתה לפנייה עצמה ולא לזהות הפונה".

תגיות