אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכל נשאר במשפחה: באבחת אחיין אחד מאותתת הראל לשוק שהיא אינה על המדף

הכל נשאר במשפחה: באבחת אחיין אחד מאותתת הראל לשוק שהיא אינה על המדף

בזמן שחברות הביטוח המשפחתיות לא השכילו לסמן יורש יחיד והאחרות שבשליטת חברת אחזקה מתייבשות על המדף, חזרתו להראל של בן המבורגר, אחיינו של יו"ר החברה, מבהירה כי הוא זה שייקח מכאן את המושכות

12.12.2016, 07:48 | רחלי בינדמן

החלטת בן המבורגר ממשפחת המבורגר השולטת (49%) בהראל לחזור לעסק המשפחתי טורפת את הקלפים במפת חברות הביטוח הגדולות בישראל.

בשנים האחרונות נחלקו חברות הביטוח בין הראל, מנורה, מגדל ואיילון שבבעלות משפחתית, לבין כלל ביטוח והפניקס שבשליטת חברות אחזקה פיננסיות (אי.די.בי פתוח וקבוצת דלק בהתאמה) אשר פועלות למכור אותן למרבה במחיר. החברות המשפחתיות טענו כי הן, בניגוד לאלו המוחזקות על ידי תאגידים פיננסיים, פועלות לטווח ארוך, עם חשיבה אסטרטגית ולא טקטית, כזו שמיטיבה יותר עם בעלי המניות, המבוטחים והחוסכים. אלא שגם החברות המשפחתיות מתמודדות בשנים אלו עם שאלת היורש, שהפכה את אלו מהן שלא סימנו כזה לחברות על המדף בפוטנציה. כזו היתה גם הראל.

קראו עוד בכלכליסט

יציבות חדשה בהראל

 

בדצמבר 2010 כשבן המבורגר (41), בנו של גדעון המבורגר, נשיא הראל ואחיו של יו"ר הראל הדומיננטי יאיר המבורגר (70), הודיע כי הוא עוזב את החברה לטובת עסקי הנדל"ן של המשפחה בלונדון, נוצר ערפל כבד סביב השאלה אם המבורגר הצעיר ישוב לארץ וייקח על כתפיו את העסק. אף על פי שמשפחת המבורגר שמרה על פנים חתומות, היה זה ברור שאם משפחץ המבורגר לא תמצא איש אמון שייקח על עצמו את ניהול החברה, מכירתה יכולה לעלות על הפרק.

 , צילומים: עמית שעל, אוראל כהן, נמרוד גליקמן, דורון גלעד צילומים: עמית שעל, אוראל כהן, נמרוד גליקמן, דורון גלעד  , צילומים: עמית שעל, אוראל כהן, נמרוד גליקמן, דורון גלעד

בן המבורגר, שערב עזיבתו את הקבוצה כיהן כמנכ"ל חברת האחזקות של הראל, צמח מלמטה ונדרש לעבור את כל שרשרת המזון בדרך לפסגה. לפני שהצטרף להראל ב־2007 כיהן כמנהל השקעות בקרן סקיי הפרטית ועבד כמנהל פרויקטים במשרד רואי החשבון סוארי יוכמן.

נראה כי בן המבורגר לא שב לישראל דווקא כי היה להוט לחזור לעסקי הביטוח. שוק הנדל"ן בלונדון אחרי הברקזיט קפא על שמריו (כחודשיים לאחר הברקזיט דיווחו הברוקרים על ירידה של 50% בעסקאות הנדל"ן בלונדון), מה שפגע באטרקטיביות שוק זה עבור עסקי המשפחה. בצד השני, הלחץ על המבורגר הצעיר היה גדול — כיורש היחיד של העסק המשפחתי העיניים היו נשואות אליו.

חזרתו של המבורגר הצעיר ומינויו לתפקיד סגנו של יאיר המבורגר מייצרת אמירה ברורה — החברה מיועדת להישאר בבעלות משפחתית והופכת את הראל לחברת הביטוח המשפחתית מהיציבות ביותר בענף ברמת ההמשכיות. בחברות הביטוח המשפחתיות האחרות המצב מורכב יותר.

בן המבורגר. צמח מלמטה בן המבורגר. צמח מלמטה בן המבורגר. צמח מלמטה

 

החתנים שירשו את מנורה

 

את מנורה מבטחים, שבבעלות יורשות מנחם גורביץ' (62%), מוביל בכלל ערן גריפל, חתנו של בעל השליטה המנוח שהותיר אחריו שתי בנות שלא מעורבות בניהול העסק המשפחתי. לגריפל מסייע ארי קלמן, הדמות המזוהה ביותר עם מנורה בעשורים האחרונים שמקושר אף הוא דרך נישואים עם בעל השליטה. בעוד קלמן מכהן כיו"ר חברת הביטוח ומנכ"ל חברת האחזקות, גריפל מכהן כיו"ר חברת האחזקות. הגם שגריפל פחות מזוהה עם מנורה, אין ספק שהוא הדמות הדומיננטית בה ועל פניו אין בכוונתו למכור את מנורה בעתיד הנראה לעין.

עם זאת, עולה השאלה מה לגבי ההמשכיות המשפחתית מצדו של קלמן שבנו מיכאל מכהן בתפקיד ניהולי בכיר בחברה, ועד כמה שתי המשפחות ברמת הדור השני ימשיכו לעבוד בהרמוניה כפי שהיתה קיימת בין גורביץ' המנוח לקלמן.

רחמני לא מרפה מאיילון

בחברת הביטוח איילון הסיטואציה מורכבת גם כן. החברה נשלטת (64%) על ידי לוי רחמני בן ה־80 שלמרות גילו לא רומז על כוונה להוריד הילוך ומעורב מאוד במתרחש בחברה. רק לפני שבוע נודע כי רחמני ירכוש את חלקו (22%) של שותף המיעוט שלו באיילון, יונל כהן, וזאת שנה בלבד לאחר שהאחרון נכנס להשקעה בחברה. לרחמני בן שהיה בעבר מעורב מאוד בניהול החברה — נגה רחמני — אך לאחר שהיחסים בין האב והבן לא היו טובים במיוחד, עזב במאי 2012 הבן את העסק ולא היה ברור אם ישוב.

לפני שנה יושרו ההדורים בין השניים והבן חזר כאחראי על עסקי הנדל"ן של הקבוצה. עם זאת, גם אם רחמני היה רוצה למנות את בנו לתפקיד היו"ר, הוחא לא יכול לעשות זאת, שכן המפקחת על הביטוח דורית סלינגר מתנגדת לכהונת קרובי משפחה של בעלי שליטה בתפקידים ניהוליים בכירים. פלונטר זה מעלה שאלות ביחס לעתידה של איילון ואת מי ימנה לבסוף רחמני כיו"ר החברה, בד בבד עם שמירת מערכת היחסים העדינה עם בנו כיורש הפוטנציאלי.

גם נחמה רחמני סברון, אחותו של נגה, הפעילה בחברה, עשויה להעמיק את מעורבותה ולהיות מסומנת כיורשת לצידו של אחיה.

מגדל צבועה באליהו

 

במגדל התמונה ברורה יותר — שלמה אליהו רכש (69%) את חברת הביטוח לפני ארבע שנים במטרה ברורה: להותירה כירושה לילדיו. שניים מהם מעורבים כבר שנים בעסקיו: עופר אליהו מנכ"ל חברת הביטוח וישראל אליהו יו"ר בית ההשקעות מגדל שוקי הון ויו"ר ועדת הנוסטרו של חברת הביטוח. עבור אליהו, על פניו, מכירת מגדל לצד שלישי אינה אופציה. לא פעם הוא הצהיר כי רכש את השליטה כדי להוריש לילדיו עסק הנתון לפיקוח שישמור על יציבותו.

במגדל יש אמנם יורשים ברורים, אך אלו לא נחשבים לקרובים ולא פועלים זה עם זה בהרמוניה. בינתיים, בשנים האחרונות תחת ניהולם, מתמודדת מגדל עם אתגר יציאת כספים מסיבית מקופות הגמל וקרן הפנסיה מקפת, שאותה בשלב זה היא מתקשה לעצור. בעיה נוספת היא שהמפקחת על הביטוח לא מרוצה מכך שעופר אליהו, בנו של בעל השליטה, מכהן כמנכ"ל ויזמה טיוטת חקיקה שבינתיים לא קודמה שתאלץ אותו לעזוב את התפקיד ולעלות למעלה לדירקטוריון תוך מינוי מנהל שכיר.

תגיות