אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אורנשטיין נגד ההתאחדות. פרק 2 ולא אחרון צילום: גיל יוחנן

אורנשטיין נגד ההתאחדות. פרק 2 ולא אחרון

השופט מרגיז את ההתאחדות לכדורגל בגלל שאינו מבין את העקרונות הספורטיביים של תקנון הארגון

12.12.2016, 18:41 | משה גורלי

השופט איתן אורנשטיין מצליח שוב להרגיז את ההתאחדות לכדורגל. בהחלטתו היום (ב') להורות על הקפאת הליכים ל-30 יום להפועל תל אביב הוא החליט להתעלם, לעת עתה לפחות, מתקנון ההתאחדות לכדורגל – להפחית תשע נקודות ממאזנה של קבוצה שנכנסת להליכי חדלות פירעון.

קראו עוד בכלכליסט

איתן אורנשטיין. מזלזל בתקנון ההתאחדות לכדורגל, צילום: שאול גולן איתן אורנשטיין. מזלזל בתקנון ההתאחדות לכדורגל | צילום: שאול גולן איתן אורנשטיין. מזלזל בתקנון ההתאחדות לכדורגל, צילום: שאול גולן

ולמה שוב? כי בסוף העונה שעברה החליט אותו אורנשטיין לבטל את עונש ההרחקה של שוער מכבי תל אביב פדראג ראיקוביץ'. גם החלטה זו הרגיזה, ובצדק לדעת הח"מ, את ההתאחדות לכדורגל. אלא שאז עוד ניתן היה איכשהו להבין אותה כי מדובר היה בהפקעת זכות הטיעון. ההחלטה הנוכחית לעכב את הפחתת הנקודות היא בעייתית מכמה סיבות:

ראשית, היא מתעלמת מההיגיון הספורטיבי בכך שהיא מעניקה יתרון להפועל תל אביב שבונה סגל ומנהלת תקציב וירטואלי שאינו קשור למציאות בעוד שקבוצות אחרות נאלצות להתנהל במסגרת תקציב מוגבל וידוע מראש. למה שרק הפועל תוכל להעסיק שני מאמנים כמו אלי גוטמן וגיא לוזון?

שנית, היא מתעלמת מפסיקות של שופטים מחוזיים שכבר קבעו בעבר שהפחתת נקודות היא עונש ראוי ומידתי בנסיבות.

שלישית, אם קבוצות יידעו שביום סגריר הם ייחלצו מהעונש הזה ייעלם תמריץ מרכזי שלהן לכלכל את צעדיהן בתבונה כלכלית וביושר ספורטיבי.

רביעית, איך רוכש פוטנציאלי יכול להחליט אם לקנות את הקבוצה, או להיכנס למו"מ על הרכישה כשהוא לא יודע אם יופחתו תשע נקודות במאזנה. ההבדל הזה יכול להיתרגם לרכישת קבוצה בליגת העל או בליגה הלאומית.

אורנשטיין מעדיף להמתין עם השאלה הזו. לטפל בה בהמשך. ההמתנה הזו גם תוקעת במידה רבה את האפשרות של ההתאחדות להגיש בקשת רשות ערעור המשפט העליון. נכון שהיא יכולה להגיש, אבל סביר ששופטי העליון יבקשו במקרה כזה להמתין לסיום ההליך אצל אורנשטיין.

ומעבר לשיקולים הטקטיים והאסטרטגיים שנמנו, גישת אורנשטיין מבטאת חוסר כבוד לתקנון של ההתאחדות לכדורגל בנקודה שאין מחלוקת על נכונותה וצדקתה. זה אגב מאפיין לא מעט שופטי פירוקים שלא תמיד מכבדים רשויות ומוסדות בבואם לפסוק בסוגיות של הבראה, פירוק וחדלות פירעון.

משימתם של שופטי חדלות פירעון מורכבת ובראשה לאזן בין השאת הערך לנושים לבין האחריות הכבדה לשאלת המשך או חיסול החברה. למה להוסיף על אלה גם את תקנון ההתאחדות שמכביד ומסבך את ההליך. וצריך לזכור עוד הכבדה שבדרך: חוקי פיפ"א שמחסנים מתספורת תביעות על חוזים, בעיקר בינלאומיים, כמו הההתחייבות למאמן ססאר מנדיונדו שהקדים את גיא לוי ושני הטאלנטים הנוכחיים, גוטמן ולוזון.

תגיות