אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כנס החינוך

אמיר לוי: השלטון המקומי צריך להשתתף במאמץ לצמצום הפערים

לדברי הממונה על התקציבים באוצר בכנס הקרן לידידות וכלכליסט לצמצום העוני והפערים בישראל, "השלטון המקומי הוא אחד ממחוללי השוויון הגדולים במשק, וברור שכשיש רשות מקומית שמתקצבת 4,000 שקל לתושב היא יכולה להשקיע הרבה יותר בחינוך. החינוך הוא המפתח"

14.12.2016, 13:14 | ספי קרופסקי
הממונה על התקציבים באוצר, אמיר לוי, אמר בשיחה אחד על אחד עם כתב "כלכליסט", עמרי מילמן, בכנס הקרן לידידות וכלכליסט לצמצום העוני כי "אני לא חושב שאנחנו רוצים לצמצם את הפערים רק כדי לעשות טובה למישהו, אני חושב שכשהמשק הישראלי רוצה להתפתח, יש להכליל אוכלוסיות שלא נמצאות שם כרגע כגון חרדים וערבים. אנחנו מפסידים מזה והמטרה המרכזית שלנו היא לשלב את האוכלוסיות האלה". לדבריו, "זה מאוד קל להגיד – 'בוא נוסיף מתקציב המדינה', אבל כבר כעת התקציב עשיר מאוד, הוספנו המון משאבים הוספנו להיבטים חברתיים - אבל צריך לעשות טיפול שורש".

כדוגמה, הביא לוי את ניסיונות משרדי האוצר והחינוך לפעול לצמצום פערים במערכת החינוך הישראלית, כפי שבאו לידי ביטוי במבחני פיז"ה וטימ"ס האחרונים. "כשההקצאה היא לא שוויונית אז צריך לשנות אותה", אמר לוי, "תקציב החינוך הוא לא שוויוני עכשיו - אבל נעביר בשנים הקרובות יותר לבתי ספר חלשים. אנחנו בתהליך שינוי, זה תהליך מאוד ארוך וקשה לעשות את זה כי יש קבוצות לחץ שמקשות עלינו. בינתיים זה קיים ביסודי ובחטיבות ובתום חמש שנים יקבלו העל-יסודיים באופן מאוד דומה".

אמיר לוי, צילום: עמית שעל אמיר לוי | צילום: עמית שעל אמיר לוי, צילום: עמית שעל

יחד עם זאת, הממונה על התקציבים הפנה את האצבע לעבר הרשויות כאלו שעליהן להשתתף במאמץ לצמצום הפערים. לדבריו, "זה לא מספיק כי לא רק המדינה מתקצבת את החינוך - יש גורם נוסף שקוראים לו השלטון המקומי, הוא אחד ממחוללי השוויון הגדולים במשק, וברור שכשיש רשות מקומית שמתקצבת 4,000 שקל לתושב היא יכולה להשקיע הרבה יותר בחינוך. אני רואה מה הילדים שלי מקבלים ומה ביישובים אחרים מקבלים וברור שהחינוך הוא המפתח".

"צריך לזכור, הוסיף לוי, "שחינוך זה הבסיס וברור שמי שלא מקבל השכלה טובה לא מגיע לאוניברסיטה ומגיע לרמת השתכרות מאוד נמוכה. כשהוא במעגל הזה הוא לא יכול לתת לילדיו ואנחנו במין לופ כזה שלא יוצאים ממנו".

כשלוי התגאה בכך ש"אנחנו נמצאים כעת בתעסוקה מלאה", הוא נתקל בצעקות מהקהל בטענה כי מדובר בשקר, וזאת מכיוון שרבים מהמעובדים מועסקים במשרות חלקיות בלבד. כדי להדגים מדוע המצב בישראל הוא טוב, סיפר הממונה על התקציבים על ביקורו האחרון ביוון שבה 50% מהצעירים מובטלים, לדבריו. "כשמסתכלים על קו העוני וצמצום פערים - בערך 70% ממשקי הבית ששני ראשי הבית לא עובדים נמצאים מתחת לקו העוני, אבל כששני ההורים עובדים הם מעליו.

"אנחנו דוחפים לשם (לכך שמשפחות יהיו מעל לקו העוני, ס"ק), אני חושב שמהלך של קצבאות הוא חשוב וחיוני למדינה אבל לא כזה שישאיר משפחות מסוימות במלכודת עוני. יש לאפשר אנשים לצאת לתעסוקה".

תגיות