אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי 121 שנים של עליות ומורדות: דאו ג'ונס עומד למבחן 20 אלף הנקודות צילום: בלומברג

אחרי 121 שנים של עליות ומורדות: דאו ג'ונס עומד למבחן 20 אלף הנקודות

ריצת האמוק שהחלה במדד האמריקאי, שהחלה עם בחירתו של טראמפ לנשיאות לפני כחודש הובילה לזינוק המהיר ביותר בהיסטוריה של אלף נקודות • לראשונה מאז נוסד ב־1896 נושק המדד שמורכב מ־30 חברות תעשייה אמריקאיות לגבול שנראה בלתי אפשרי ממעמקי המשבר של 2008 • אבל המדד לא ייבחן באמצעות חציית המחסום העגול, אלא ביכולתו לשמור על רמה זו לאורך זמן

15.12.2016, 07:05 | דרור רייך

לראשונה מאז נוסד ב־1896 עמד מדד דאו ג'ונס לשבור אמש את מחסום 20 אלף הנקודות. מרבית המשקיעים בעולם כלל לא ציפו שהדבר יקרה ב־2016, אך הבחירה בדונלד טראמפ לנשיאות שהבטיח להפוך את אמריקה לגדולה שוב, ניכרת היטב במדד המייצג ביותר של הכלכלה האמריקאית.

קראו עוד בכלכליסט

כל יהלומי הכתר החל מחברות האנרגיה ועד ענקי וול סטריט כלולים במדד יוקרתי זה ולכן המדיניות המובטחת של טראמפ העניקה להן רוח גבית חסרת תקדים.המדד Dow Jones)Industrial Average), שהתפרסם לראשונה לפני 121 שנה על ידי העיתונאי צ'ארלס דאו, כולל כיום 30 מניות של חברות ענק אמריקאיות בבורסה לניירות ערך בניו יורק. דאו ג'ונס היה במשך עשרות שנים מדד הייחוס לאנליסטים ומנהלי השקעות שניסו להכות אותו עד שאיבד את הבכורה בעשור האחרון למדד S&P 500 שהביס אותו בתשואות ב־6 מתוך 7 השנים האחרונות.

דונלד טראמפ , צילום: גטי אימג דונלד טראמפ | צילום: גטי אימג'ס דונלד טראמפ , צילום: גטי אימג

דאו, מייסדו של המדד, הוא גם זה שייסד את ה"וול סטריט ג'ורנל" והיה לעורכו, ואף הקים גם את חברת דאו ג'ונס אנד קומפני, שבדומה לסוכנות בלומברג, מפרסמת מידע מהשווקים הפיננסיים למשקיעים. המדד נולד כתוצאה מרישומים לשימוש עצמי של דאו שהפך למדד הנמדד ברציפות והוותיק ביותר בכל הבורסות ברחבי תבל.

בתחילה הכיל המדד 12 מניות בלבד של חברות תעשייה גדולות בארצות הברית, והוא החל ברמה של 40 נקודות. כבר ביום הראשון למסחר בו ננעל המדד ברמה של 41 נקודות ובאותה שנה, 1896 כאמור, הוא גם נגע בשפל כל הזמנים של 28.5 נקודות. הנוסחה לקביעת המדד היא שכל עלייה של דולר אחד באחת מ־30 המניות שמרכיבות אותו מקבילה ל־6.85 נקודות. נכון להיום, 121 שנים אחרי שנוסד, רק חברה אחת שרדה את השינויים במדד – חברת ג'נרל אלקטריק.

17 שנים לקח לדאו ג'ונס להכפיל את עצמו

מדד דאו ג'ונס שזור לאורך ההיסטוריה הארוכה של ארצות הברית. ב־1914, לדוגמה, בזמן מלחמת העולם הראשונה, הוא השיל כ־25% מערכו. באוקטובר 1929, היום שבו קרסה הבורסה של ניו יורק, קריסה שסימנה את תחילתו של השפל הכלכלי הגדול בארצות הברית, הוא צלל לשפל שממנו לא התאושש עד 1954. בנובמבר 1972 דאו ג'ונס חצה לראשונה את רף 1,000 הנקודות.

ב־1987 נרשמו שני אירועים משמעותיים למדד, הראשון שבהם, באוגוסט, הוא חצה לראשונה את רף 2,000 הנקודות. באוקטובר של אותה השנה הוא צנח ביותר מ־20% במה שידוע כיום שני השחור. ב־1995 הוא חצה לראשונה את רף 5,000 הנקודות ולפני 17 שנים, במרץ 1999 חצה המדד לראשונה את רף 10,000 הנקודות ו־5 שבועות לאחר מכן הוא כבר חצה את קו ה־11,000 הנקודות.

דאו ג דאו ג'ונס דאו ג

נכון לשלשום בערב, בתום המסחר בוול סטריט המדדים המובילים בניו יורק ננעלו ברמות שיא, כאשר דאו ג'ונס התקרב מאוד לרמת 20 אלף הנקודות לאחר עלייה רצופה של 7 ימים. בתום יום המסחר שלשום דאו ג'ונס טיפס ב־0.6% בהובלת מניות האנרגיה שהושפעו מעליית מחירי הנפט וננעל ברמה של 19,910 נקודות, פחות ממחצית האחוז מרמה חסרת תקדים של 20 אלף נקודות.

במקביל, מדד S&P 500 עלה ב־0.7%, מדד נאסד"ק זינק ב־1% כשברקע הבנק המרכזי של ארה"ב צפוי להעלות את הריבית זו הפעם השנייה מאז המשבר הפיננסי של השנים 2009-2007, כשהאינדיקטורים בשוק נותנים סיכוי של כמעט 100% להעלאת הריבית.

הסיבה לוודאות הכמעט מלאה להעלאת הריבית משתקפת בחוזים על הריבית המשקפים את ציפיות השוק, שמעריך כעת בוודאות מלאה כי ג'נט ילן, יו"ר הבנק המרכזי (הפד), תעלה את הריבית בארה"ב ב־0.25% לטווח של 0.75%-0.5%. עם זאת, סימן השאלה הגדול נעוץ בהודעת הסיכום שהיתה צפויה להתפרסם אמש, לאחר סגירת העיתון, אחרי ישיבת ועדת הריבית של הפד שבה תתפרסם התחזית להמשך תוואי העלאת הריבית והאם אנחנו עומדים בפני גל של העלאות ריבית שככל הנראה לא ייטיב עם שוק המניות. אמש, בפתיחת המסחר וטרם הודעת הריבית פתחו הבורסות בניו יורק את יום המסחר ביציבות: המדדים דאו ג'ונס, נאסד"ק ו־S&P 500 נסחרים בקרבת רמת הפתיחה.

מי שהשקיע במדד דאו ג'ונס קיבל תשואה של 4% מתחילת החודש, 10.5% בשלושת החודשים האחרונים, 14.3% מתחילת השנה ותשואה של 26.4% בשלוש השנים האחרונות. בין 30 המניות המרכיבות את המדד בלטו לחיוב השנה מניית חברת קטרפילר שעוסקת בייצור ושיווק מיכון וציוד לתעשיית הבנייה והחקלאות מאז 1925, שזינקה ביותר מ־40% לשווי שוק של 56 מיליארד דולר, ומניית ענקית הרפואה יונייטד־הלת' שמספקת שירותי תוכניות בריאות וביטוחים משלימים למיליוני מבוטחים בארה"ב מאז 1974 שזינקה ב־38% לשווי שוק של 152 מיליארד דולר.

ג ג'נט ילן | צילום: בלומברג ג

מניות נוספות שבלטו השנה הן מניות הפיננסים של גולדמן זאקס וג'יי.פי מורגן שהתחזקו ב־34% ו־28% בהתאמה, ומניות חברות האנרגיה שברון ואקסון מוביל שנהנו מהקיצוץ בתפוקת הנפט של אופ"ק, והתחזקו מתחילת השנה ב־30% ו־19% בהתאמה. מנגד העיבו על המדד מניית ענקית הספורט נייקי, שהשילה 16% מערכה מתחילת השנה על רקע התחרות הגוברת בענף אל מול אדידס ואנדר ארמור, והמניות של חברת המשקאות קוקה קולה ואולפני וולט דיסני שנחלשו ב־3% ו־1.2% מתחילת השנה.

יהיה קשה לשבור מחסום של מספר כל כך עגול

"בגדול, הפלח של מדד דאו ג'ונס מייצג את התעשייה המסורתית של ארצות הברית" אמר אתמול ל"כלכליסט" אמיר איל, בעליה של קבוצת ההשקעות אינפיניטי, "אבל הסיבה הראשונה והמרכזית לרמות השיא שמציגים כל המדדים בארה"ב היא מחירי הכסף – כלומר הריבית. מחירי הריביות האלטרנטיביות כמעט ולא קיימות ולכן שוק המניות נדחף כלפי מעלה, וזה הקטליזטור המרכזי בשוק המניות נכון להיום. "בנוסף, בחירתו של דונלד טרמפ לנשיאות ארה"ב ככל הנראה תמשיך להכניס כסף למניות המדד שכן מדובר ב־30 מניות תעשייתיות נבחרות ומייצגות. מעבר לזה יש בארה"ב גם תחושה של צמיחה טובה, אולי יותר טובה מכל המקומות האחרים בעולם, וסנטימנט חיובי שהכלכלה האמריקאית יותר חזקה מיריבות הסחר המרכזיות באירופה יפן וסין.

"בנוסף, אם משווים ספציפית את דאו ג'ונס שמייצג את מניות הבלו צ'יפ מול מדד נאסד"ק, נראה שבנאסד"ק יש המון חברות שמושפעות משינויים וביקושים מחוץ למדינה בניגוד למניות דאו ג'ונס שמושפעות יותר מהכלכלה הפנים מדינתית. אין ספק ש־20 אלף זה מספר עגול. כל כך עגול שהוא יתקל גם בהתנגדות טכנית של סוחרים רבים, וכדי לחצות ולהתבסס ברמה שגבוהה מרף זה בצורה קבועה המדד יצטרך גל של גאות חיובית מצד השווקים. אנחנו אומנם נמצאים על סיפו של השינוי במדד, אבל ארה"ב של עידן טרמפ עם האג'נדה שלו תתחיל אי שם במרץ־מאי. אם הייתי צריך להמר, לדעתי טרמפ מתקרב לפוטין ולכן מניות האנרגיה והנפט יכולות עוד לטפס".

"השיא שעומד להישבר אינו התחנה הסופית"

"שנת ההשקעות 2016, שהתחילה ברגל שמאל, מסתיימת בראלי חזק שמביא את מדדי המניות האמריקאיים לתשואות דו־ספרתיות שנתיות" אומר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר. "בחירתו המפתיעה של דונאלד טראמפ לנשיאות ארה"ב לא רק שלא גרמה למימוש בשווקים, אלא אף האיצה את מגמת העלייה, במיוחד במגזרי הפיננסים והאנרגיה.

"שני הסקטורים הללו מפגינים התאוששות דרמטית לאחר שנתיים קשות, ולהערכתי הם עשויים להמשיך ולהוביל את שוק המניות האמריקאי לאור תוכניות מוצהרות של הנשיא הנבחר והממשל הרפובליקני בנוגע להגברת ההשקעות בתשתיות והורדת שיעור מס החברות. מהלכים אלה צפויים להיטיב גם עם ביצועי החברות האמריקאיות הקטנות והבינוניות, שחשופות במידה מרבית לכלכלת ארה"ב המקומית, ונוהגות לשלם שיעורי מס גבוהים בהשוואה לחברות רב־לאומיות.

"מהלך העליות ב־2016 ממשיך מגמה ארוכה שהחלה לאחר המשבר הפיננסי העולמי לפני 7 שנים, והובילה לזינוק של כ־200% במדדי דאו ג'ונס ו־S&P500 בארה"ב. עם זאת, יש לזכור כי בראייה ארוכת טווח, מאז התפוצצות בועת הטכנולוגיה בשנת 2000, מדדי המניות בארה"ב דרכו במקום ורק לאחרונה שברו שיאים חדשים. אם נראה התאוששות בקצב הצמיחה הכלכלית בארה"ב בשנים הקרובות, ייתכן כי גם השיא של 20 אלף נקודות במדד דאו ג'ונס אינו התחנה הסופית במהלך העליות המרשים בשוק המניות האמריקאי".

תגיות