אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צדיק בינו ירד לאחזקה של 15% בפז - מכר מניות למוסדיים בהיקף 920 מיליון שקל צילום: צביקה טישלר, אוראל כהן

צדיק בינו ירד לאחזקה של 15% בפז - מכר מניות למוסדיים בהיקף 920 מיליון שקל

בינו נדרש למכור את אחזקותיו בפז בגלל חוק הריכוזיות - שלא מתיר לו להחזיק במקביל בחברת הדלקים וכן בבנק הבינלאומי. בינו ניסה בעבר ללא הצלחה למכור את פז - והיה צריך לקבל את אישור האוצר על מנת לרדת מתחת לאחזקה של 30%

15.12.2016, 19:57 | גולן חזני

פז בדרך להיות החברה הריאלית הראשונה ללא גרעין שליטה הנסחרת בבורסה ואיננה דואלית. היום (ה') מכר בעל השליטה בפז צדיק בינו באמצעות הפצה בבורסה 15.6 מיליון מניות החברה, המהוות כ־15% ממנה. המכירה, שנעשתה תמורת כ־920 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

זוהי ההפצה הגדולה ביותר שביצעה חברה הנכללת במדד ת"א־25. היא בוצעה על ידי לידר חיתום, שבה מחזיק ב־20% הבנק הבינלאומי שבשליטת בינו.

בינו החזיק עד עתה ב־23% ממניות פז, ואילו שותפיו האוסטרלים, משפחות ליברמן ואבלס, החזיקו בכ־7%. בינו מחויב להציע לשותפיו למכור את החלק היחסי של מניותיהם — כ־360 אלף מניות בשווי 212 מיליון שקל. אם שותפיו לא ירצו לרכוש, הוא ימכור את הנתח כולו, ואז יישארו בידיו 8% ובידיהם כ־7%. על פי הערכות, האוסטרלים ישתתפו במכירה, ואז בינו יישאר עם 11.5% והשותפים עם כ־3.5%.

במסגרת המכירה התחייב בינו שלא ימכור כלל מניות פז בשלושת החודשים הקרובים, וכי אם ימכור מהן בשנה הקרובה, אסור לו לרדת מתחת למחיר בהפצה, 590 שקל למניה. הכמות הגדולה ביותר של מניות, כ־5%, נרכשה על ידי כלל ביטוח, שלא נמנתה עד היום עם בעלי העניין בחברה.

בינו לא הגיע להסכמות לגבי המחיר ופנה לבורסה

על פי חוק הריכוזיות, בינו מחויב למכור עד 2019 את אחת משתי אחזקותיו הציבוריות: הבנק הבינלאומי ופז. בינו בחר להיפרד מפז, אבל לא הצליח למכור את השליטה בה. במגעים שקיים מול גופים שונים הוא לא הצליח להגיע להסכמות לגבי המחיר. לרוכש ציפה מכשול רגולטורי — קבלת היתר שליטה בבית הזיקוק. עבור רוכשים זרים רבים זהו מכשול מהותי, שכן משיקולי ביטחון, המדינה לא מעניקה היתר לחברות בעלות ממשק עם מדינות שלישראל אין עמן יחסים. כך סורבה בעבר חברת הסחורות גלנקור לקבל היתר שליטה בחברות ישראליות, משום שיש לה משרדים באיראן.

משראה שהמכירה לא עולה יפה, פנה בינו להפצת המניות בבורסה. הוא מכר את מניות השליטה בנתחים לאורך השנתיים האחרונות. בספטמבר האחרון העניקה לו המדינה הקלה משמעותית, כשהסכימה שהיתר השליטה בבית הזיקוק יוחזק ישירות בידי פז, כחברה - ללא קשר לבינו שהחזיק בהיתר עד לאותה נקודה. כתוצאה הותר לבינו להקטין את אחזקתו לפחות מ־30%. הוא עשה זאת ומכר 0.2% מהמניות. לאחר 22 שנה שבהן שימש יו"ר החברה, התפטר בינו מדירקטוריון פז ועמו ילדיו. במקומו מונה יצחק עזר, ששימש דירקטור בפז מטעם בינו במשך 11 שנה. עזר משמש במקביל לתפקידו בפז גם כיועץ למשרד האוצר בנושאים שונים ביניהם הרפורמה בחברת החשמל, מה שעלול לכאורה להעמיד אותו במצב של ניגוד ענינים.

צדיק בינו
צדיק בינו צילום: צביקה טישלר, אוראל כהן

פז רשמה ב־2015 רווח נקי של 719 מיליון שקל

אלמלא חוק הריכוזיות בינו היה מוריש את החברה לילדיו. עם זאת, אחזקתו במניה וההכרה בשוק כי הוא מחויב למכור נתח יצרו, לדברי מקורבים לחברה, לחץ על המניה. בינו ביקש לשחרר את הלחץ וליצור בהירות. ההערכות בשוק הן כי בינו ימכור מניות נוספות עד 2019 ויישאר עם 5% מפז, כפי שמתיר לו החוק.

פז שבניהול יונה פוגל נסחרת בשווי 6.07 מיליארד שקל. בשבוע שעבר גייסה החברה 1.1 מיליארד שקל בשתי סדרות אג"ח, לאחר שהגדילה את הגיוס שתוכנן בתחילה ל־600 מיליון שקל. זאת לאור ביקושים של 2.5 מיליארד שקל. הסדרות גויסו בריבית של 2.95% קבועה ו־1.94% צמודה. החברה, הנחשבת למכונת מזומנים, סיימה את תשעת החודשים הראשונים של 2016 ברווח נקי של 439 מיליון שקל ואת 2015 כולה ברווח של 719 מיליון שקל. הונה העצמי עמד בסוף הרבעון השלישי על 3.75 מיליארד שקל. מדיניות החברה היא לחלק 70% מהרווחים כדיבידנד.

תגיות