אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עשירי ישראל לא ממהרים לבקש חיסיון על היתרי הבנייה צילום: אוראל כהן

בדיקת כלכליסט

עשירי ישראל לא ממהרים לבקש חיסיון על היתרי הבנייה

בעלי נכסים רשאים לבקש חיסיון על מבנה הבית שלהם, ולמנוע חשיפה של סגנון מגוריהם. אולם שלושה חודשים עברו מאז נכנסו לתוקף התקנות המאפשרות זאת, וטרם הוגשה כל בקשת חיסיון כזאת

20.12.2016, 07:42 | דותן לוי

מעניין אתכם מה שטח הווילה של השכן שלכם? היכן ממוקמים הג'קוזי, בריכת השחייה וחדר הקולנוע הפרטי של טייקון כזה או אחר? עד 4 בספטמבר הרשויות המקומיות היו מחויבות לחשוף את מסמכי היתרי הבנייה לכל מי שדרש לעיין בהם ולהיחשף לסגנון המגורים של כל מי שבבעלותו נכס. אלא שאז נכנסו לתוקף התקנות שלפיהן בעל נכס שחפץ בחיסיון היתרי הבנייה יכול להגיש בקשה לרשות המקומית ולנמק בה מדוע הוא מבקש להימנע מחשיפה. עם זאת, מבדיקת "כלכליסט" עולה כי עד כה לא הוגשה שום בקשה לחיסיון על היתרי בנייה. על פי הערכות של גורמים בענף, הסיבה לכך היא בעיקר חוסר מודעות לתקנות, והצפי הוא שבהמשך יגיעו בקשות כאלה לפתחן של הוועדות המקומיות.

קראו עוד בכלכליסט

גם בוועדות המקומיות לתכנון ובנייה הופתעו מהשקט שלאחר אישור התקנות. מהנדס העיר הרצליה מייק סקה אמר ל"כלכליסט" כי ציפה שעם כניסת התקנות לתוקף, הרשות המקומית תוצף במאות בקשות, והוא הופתע מאוד שהתחזית לא התממשה: "כשזה יצא אמרתי אוי ואבוי, כי זה מסבך את כל המערכות שתוכננו לשקיפות מלאה, אבל לא הוגשה אפילו בקשה אחת, ואנחנו בהרצליה עוסקים בשמות הכי גדולים גם במגורים וגם בעסקים".

התקנות החדשות נועדו לא רק להגן על פרטיותו של בעל נכס כזה או אחר, אלא בעיקר למנוע מקרים של ריגול תעשייתי וזליגת מידע תכנוני שהוא בבחינת סוד מסחרי. מנגד, השיקולים נגד חיסיון הם פגיעה בחופש המידע ובשקיפות ופתיחת פתח להסתרת מידע תכנוני מעיני הציבור.

בניית הבית של לב לבייב בסביון. לא עומדים בתור כדי לבקש חיסיון, צילום: אוראל כהן בניית הבית של לב לבייב בסביון. לא עומדים בתור כדי לבקש חיסיון | צילום: אוראל כהן בניית הבית של לב לבייב בסביון. לא עומדים בתור כדי לבקש חיסיון, צילום: אוראל כהן

פסיקה שניתנה לאחרונה, ב־27 בנובמבר, בבית המשפט העליון דווקא צידדה בתקנות החיסיון. הנשיאה השופטת מרים נאור ציטטה את התקנות החדשות, ודחתה את בקשתה של חברת ביג לעיין בהיתר של שוק פייסל הגדול בנהריה. בית המשפט קבע כי החלטת בית המשפט המחוזי מ־2015 איזנה בין זכותה של רשת ביג להיחשף למידע תכנוני ובין הזכות של רשת פייסל להגן על האינטרסים העסקיים שלה. המחוזי גם קבע כי החיסיון לא ניתן על כל ההיתר, והעליון קיבל את עמדתו.

במהלך ההליך המשפטי של ביג נגד שוק פייסל אושרו תקנות החיסיון, ואלה כאמור אומצו גם על ידי בית המשפט. עורכי הדין שחר לוינזון ויאסר שאהין ממשרד יוסף ישורון ושות' מחיפה, המתמחים בדיני תכנון ובנייה ומייצגים בעתירה העקרונית בנושא זה את שוק פייסל אמרו: "אף שבתי המשפט ממעטים יחסית להתערב בשאלות מדיניות תכנון ובנייה, אנו רואים שבית המשפט קבע שהזכות לקבלת מידע אינה מוחלטת, ובהחלט חשוב לשים גבולות בשם התרת עיון תיקי היתרי בנייה לכל דורש על מנת ליצור רשת ביטחון להגנה על פרטיות ושמירה על סודות מסחריים והגנה מריגול תעשייתי".

תגיות