אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד המכון הישראלי לדמוקרטיה: אמון הציבור בביהמ"ש העליון ירד ב־6% צילום: יאיר שגיא

מדד המכון הישראלי לדמוקרטיה: אמון הציבור בביהמ"ש העליון ירד ב־6%

מדד הדמוקרטיה של המכון הישראלי לדמוקרטיה מעלה תמונת מצב עגומה בנוגע לאמון הציבור במערכות אכיפת החוק. למרות זאת, במדד הבינלאומי בנושא שלטון החוק חל שיפור בציון שקיבלה ישראל

20.12.2016, 08:40 | משה גורלי

אמון הציבור בבית המשפט העליון ירד ב־6% מהשנה שעברה — רק 56% מהנשאלים ציינו כי הם מאמינים במוסד השנה. אמון הציבור במשטרה ירד ב־2.5% ביחס לשנה שעברה, ל־40% מהציבור. כך עולה מממצאי מדד הדמוקרטיה הנוגעים למערכת אכיפת החוק. עוד נמצא כי 40% מהציבור סבורים שבתחום שמירת הסדר הציבורי, מדינת ישראל מבצעת את תפקידה בצורה רעה מאוד או די רעה, בעוד שרק 32% סבורים שתפקודה של המדינה הוא טוב או טוב מאוד. 78% סבורים שבישראל אפשר לקדם עניינים רק אם יש פרוטקציה ורק אם מכירים את האנשים המתאימים.

קראו עוד בכלכליסט

מדד 2016 של המכון הישראלי לדמוקרטיה הוגש אתמול לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין על ידי נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה, יוחנן פלסנר. המדד מתפרסם מאז שנת 2003, ונערך על ידי צוות מרכז גוטמן לחקר דעת קהל ומדיניות בראשות פרופ' תמר הרמן.

  , צילום: עמית שאבי צילום: עמית שאבי   , צילום: עמית שאבי

רוב הציבור הישראלי סבור שההנהגה הישראלית מושחתת, כאשר בסקאלה של 1 (מאוד מושחתת) עד 5 (בכלל לא מושחתת), הציון הממוצע שניתן היה 2.3. תפיסה זו עומדת בסתירה למצבה של ישראל ביחס לעולם. במדד הבינלאומי בנושא שלטון החוק של הבנק העולמי המבוסס על הערכות מומחים, סקרים ונתונים סטטיסטים נוספים, חל שיפור במצבה של ישראל שקיבלה את הציון 1.11 (בסקאלה שבין 2.5– ל־2.5). ציון זה מבטא עלייה מהציון של 0.95 שקיבלה בשנה שעברה, והוא מציב את ישראל

ברבעון העליון של סולם המדד שבודק למעלה מ־200 מדינות.

28% מהיהודים סבורים שכאשר נוצרת סתירה בין ההלכה היהודית לבין פסיקת בית המשפט יש לנהוג לפי ההלכה. בקרב החרדים והדתיים הלאומיים המצב הפוך — רובם היו נוהגים לפי ההלכה ולא לפי פסיקת בית המשפט. בקרב הערבים, 48% ציינו שינהגו לפי הוראות הדת.

58% מהציבור סבור שבכדי לשמור על הביטחון מותר למדינה לעקוב אחר מה שאזרחיה כותבים באינטרנט. 47% סבורים שאם השב"כ, המשטרה או הצבא חושדים שמישהו מעורב בטרור, יש לתת להם את הסמכות המלאה לנהל חקירה לפי שיקוליהם בלי שום מגבלה חוקית, לעומת 52% שלא מסכימים עם קביעה אמירה זו.

תגיות