אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל פיצוץ: כללי אצבע בהתמודדות מנהלים עם העולם התחתון צילום: יח"צ

מנכ"ל פיצוץ: כללי אצבע בהתמודדות מנהלים עם העולם התחתון

הפיצוץ אמש בסמוך לביתו של איש העסקים מאיר שמיר מדגים את ההסלמה באלימות העולם התחתון. כיצד אנשי עסקים יכולים להימנע מסכסוך עם עבריינים?

21.12.2016, 12:46 | רונן צירין
הפיצוץ אמש בסמוך לביתו של איש העסקים מאיר שמיר, הוא עליית מדרגה נוספת בעוצמת המסר המאיים שמישהו מעביר לשמיר, לאחר שבתחילת החודש כבר הונח מטען ליד רכבו. שני המקרים עודם נחקרים. הפיצוץ הנוסף, אמש, מפחית כמובן מאוד מאמינות טיעון ה"טעות בזיהוי" הכמעט אוטומטי שמשמיע בדרך כלל אדם נורמטיבי שמוצא עצמו מאוים ברמה כזאת. אמנם עדיין ייתכן גם שמדובר ב"זאב בודד" מעורער כלשהו, אלא שהפיצוץ השני, הלילה, מחזק את סבירות החשד שמדובר כאן ב"אזהרה חמורה" נוסח העולם התחתון.

בכל מקרה, כבר היו דברים מעולם ואנשי עסקים לא מעטים מצאו עצמם מתמודדים עם כללי משחק שונים בתכלית מאלו שהם מורגלים בהם. הגם שישראל אינה חווה  את רמת האלימות שמאפיינת מדינות שונות במרכז אמריקה, אפריקה ומדינות עולם שלישי - שם אנשי העסקים וגם בני משפחתם מאובטחים 24/7, בשנים האחרונות ניכרת הסלמה באלימות של עולם התחתון הישראלי – במלחמות בין העבריינים כמו גם בדרכי הפעולה שלהם כלפי קורבנות נורמטיביים.

מבלי להתייחס לפרטי הפיצוצים ליד ביתו ורכבו של שמיר חשוב להדגיש כי ההתמודדות הטובה והיעילה ביותר עם אלימות קשה – בין אם מדובר ב"פרוטקשן" ובין אם בסכסוך עסקי שהתדרדר, מתחילה הרבה לפני שהדברים מגיעים לכדי פיצוץ – תרתי משמע.
מאיר שמיר על רקע פיצוץ רכבו, צילום: אוראל כהן מאיר שמיר על רקע פיצוץ רכבו | צילום: אוראל כהן מאיר שמיר על רקע פיצוץ רכבו, צילום: אוראל כהן

הכלל הראשון, הוא לא להתפתות ולבקש עזרה מגורמים עבריינים. טריוויאלי? לא. יש אנשי עסקים שטועים לחשוב שקשר מוגדר במשימה או בזמן – קבלת הלוואה, עזרה בגביית חוב או סיוע נגד מתחרה, יסתיים עם "ביצוע הג'וב". אך לא היא. מבחינת העבריינים – ובוודאי הבכירים שבהם – זוהי רק ההתחלה לקשר שהמשכו ממש לא יהיה עוד בשליטה כלשהי של איש העסקים הלגיטימי.

הכלל השני, מתייחס לאותם מקרים בודדים שהקשר לא ניזום ע"י איש העסקים ואיום הסחיטה אמנם נופל עליו "כרעם ביום בהיר". כל ניסיון להתמודד לבד עם סחיטה ואיומים, נדון מראש לכישלון וטומן בחובו סכנה ממשית להסלמה. למרות כל הביקורת הציבורית, יש לנו משטרה טובה, וככל שנמהר לערב אותה כך היא תוכל לסכל מהר יותר את מימוש הכוונות הפליליות. הסתרת האיום –גם כשהעבריין מזהיר מפורשות לא להתקשר למשטרה – היא טעות חמורה גם במקרה שהקשר הראשוני עם אותו עבריין ניזום ע"י איש העסקים או מנהל בחברה. התמודדות עם מערכת האכיפה או המשפט תמיד כדאית יותר מהתמודדות עם העולם התחתון.

הכלל השלישי, הוא גיוס גורם מקצועי מהימן בתחום האבטחה הארגונית ובשום אופן לא עבריין שכנגד. בדיוק כפי שהעסק נעזר במומחים מתחום המשפט או החשבונאות או התקשורת כשצצה בעיה חריגה, ראוי לגייס מומחה באבטחה ארגונית שימפה את מכלול הסיכונים, יפעל באופן גלוי וסמוי וייעל גם את הקשר עם הגורמים הרלבנטיים במשטרה או ברשויות אחרות. מומחה האבטחה הארגונית ימליץ על מעטפת צילום, תיעוד ובקרה על נקודות רגישות – בית, חניון, כניסה למשרד ויגבש נהלי אבטחה ייעודיים למול האיום: אבטחת אתרים, אישים ועד להגדרת שינויים מתחייבים בשגרת החיים, עד "יעבור זעם".

 

הכותב הוא מומחה לאבטחה ארגונית

תגיות