אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אתה, רובוט: גל האבטלה הבא יהיה הבעיה של טראמפ צילום: איי פי, אי פי איי

מאקרו טכנולוגי

אתה, רובוט: גל האבטלה הבא יהיה הבעיה של טראמפ

דו"ח חדש של הבית הלבן מזהיר מפני אובדן מאסיבי של מקומות עבודה לטובת אוטומציה ובינה מלאכותית. האם טראמפ ידע להתמודד עם המשבר?

22.12.2016, 12:15 | עומר כביר

חודש לפני שייכנס דונלד טראמפ לחדר הסגלגל כנשיא ארה"ב, ממשלו של הנשיא היוצא ברק אובמה דאג להניח לו שם מוקש קשה לנטרול. אובמה לא אחראי ליצירת המוקש, אבל הוא חפר אותו מעומק האדמה, חשף אותו לעיני כל והבהיר ליורשו בתפקיד ולאומה כולה עד כמה חשוב להתחיל לפעול לנטרולו.

קראו עוד בכלכליסט

המוקש, שנחשף בדו"ח בן 55 עמודים שפורסם השבוע, הוא ההשלכות הכלכליות והחברתיות שעתידה ליצור כניסתן של בינה מלאכותית (AI) ואוטומציה לשימוש נרחב. הדו"ח מכיר בהשפעה החיובית של AI על התפוקה והפריון בעבודה, אך מזהיר משינויים קשים לחיזוי על שוק העבודה והכלכלה. "מספר גדול של עובדים יהיו זקוקים לסיוע ולהכשרה מחדש, שכן הכישורים שלהם כבר לא תואמים לביקוש של שוק העבודה", מציינים החוקרים. לפי הדו"ח אין מספיק מידע לספק תחזיות מדויקות אך "מקצועות מסוימים כמו נהגים וקופאים עלולים להיעלם".

לא מדובר באמירה חדשה. כלכלנים ומומחים מזהירים כבר כמה שנים שעליית ה־AI והאוטומציה עלולה להעלים מספר עצום של מקומות עבודה מבלי ליצור להם תחליפים מספקים. אך הדו"ח הנוכחי מוציא את הדיון מהעולם התיאורטי של האקדמיה והופך אותו לסוגיה שמחייבת תגובה מעשית.

אובמה וטראמפ. עוד מתנה לממשל החדש, צילום: איי אף פי אובמה וטראמפ. עוד מתנה לממשל החדש | צילום: איי אף פי אובמה וטראמפ. עוד מתנה לממשל החדש, צילום: איי אף פי

השאלה היא מה יעשה טראמפ עם המוקש. חלק מרכזי בקמפיין שלו היה קריאה להחזיר משרות ייצור ומפעלי תעשייה לארה"ב, קריאה שהביאה לו את קולם של חלקים נרחבים באוכלוסייה שאיבדו את פרנסתם או יציבות כלכלית על רקע תהליכי גלובליזציה. אלא שלפי הדו"ח החדש אלו בדיוק המשרות שצפויות להיעלם בשנים הקרובות לטובת AI.

גם אם טראמפ יבין את חומרת הבעיה וירצה להתמודד אתה, לא בטוח שיש לו את היכולת לעשות זאת. הוא לא אוהב פרטים או מהלכים מורכבים שקשה להסביר בציוץ של 140 תווים ודורשים התעסקות פרטנית ומעיקה. אך זה בדיוק מה שנדרש כדי להתמודד ולמזער את השפעת הבינה המלאכותית על הכלכלה. אין נוסחת קסם שתסדר את הכל, דרושה פעילות ארוכה ומסועפת שכוללת דיונים ושיתופי פעולה בין הממשל, התעשייה, מומחים ומדענים כדי למפות את השינוי הצפוי ואת השלכותיו, לא כל שכן להתמודד איתם. החשש שטראמפ לא מסוגל להוביל מהלך כזה הוא סיבה מהותית הרבה יותר לדאגה מהחשש שרובוט יטול לכם את מקום העבודה.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ל-(4): אבל הוא יוכל לחיות כמו מלך
בדיוק כמו שבזכות הטכנולוגיה מובטל היום חי כמו מלך לפני המון שנים, וגם הרבה יותר זמן . מקרר, תנור חימום, טלויזיה, פלאפון ואפילו מזגן קטן אפשר לקנות מדמי אבטלה. באנלוגיה, חסר עבודה יחיה חיים כמו של אדם ממוצע היום בזכות עלויות המחיה הנמוכות אבל ייחשב מסכן יחסית לשאר האוכלוסיה.
דני  |  25.12.16
4.
ל- (3) מי שפוטר אין לו יותר הכנסה פנויה
למעשה, אין לו בכלל הכנסה, אלא אם כן יאמצו את המודל שמנסים כעת בפינדלנד: המדינה מחלקת לאזרחים סכום כסף, בין אם הם עובדים ובין אם לא. קשה להאמין שהרפובליקאים יסכימו למודל הזה. הוא מנוגד לרעיון שלהם שצריך לעבוד קשה ובתמורה להיות עשיר.
בת שבע  |  22.12.16
2.
בכלכליסט עדיין לא התגברו על ההפסד של קלינטון
אוטומציה ושימוש ב-AI קיים כבר עשרות שנים וזה הולך וגדל. זה לא הגדיל את האבטלה. להיפך, זה יצר מקומות עבודה חדשים ומגוונים יותר. הטלוויזיה לא שיתקה את הרדיו והאינטרנט לא עצר את קריאת הספרים. בכלל, מנסיון העבר, קידמה רק יוצרת מקומות עבודה לא מבטלת אותם. טראמפ עדיין לא בתפקיד, אבל הציל מעל 1,100 מקומות עבודה והביא להתחייבות להשקעה בסך $50 מיליארד, של בנק יפני. השקעה שתיצור כ-50,000 מקומות עבודה חדשים. בהתחשב בעובדה כי יהיה גרוש מסיבי של שב"חים שם, זה ייצור עוד מיליוני מקומות עבודה "לעמך".
YZ  |  22.12.16