אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר יפעל לסכל את ביטול ההפרדה בבזק צילום: יובל חן

האוצר יפעל לסכל את ביטול ההפרדה בבזק

במשרד האוצר אומרים כי ביטול ההפרדה התאגידית בבזק הוא ניסיון של משרד התקשורת לפצות את הקבוצה על חיובה לפתוח תשתיות למתחרים. ההטבה המרכזית: יכולת לקזז הפסדים בשווי מיליארדים

25.12.2016, 08:04 | אלירן מלכי

במשרד האוצר מתכוונים להילחם בכוונת משרד התקשורת לקדם ביטול של ההפרדה המבנית בקבוצת בזק לפי המתכונת שעליה הודיעה החברה ביום שישי. גורמים באוצר אומרים כי נראה שמשרד התקשורת מבקש לפצות את בעל השליטה בבזק ומקורבו של ראש הממשלה שאול אלוביץ', לאחר שהחברה חויבה לפתוח את תשתיותיה למתחרות במסגרת חוק ההסדרים.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הדיווח של בזק לבורסה, משרד התקשורת אישר לקבוצה ביטול של ההפרדה התאגידית הקיימת בה, המהווה צעד ראשון לקראת ביטול ההפרדה המבנית. ביטול ההפרדה התאגידית כשלעצמו אינו מהווה כל בשורה עבור ציבור הצרכנים ובעיקר מקנה לבזק את היכולת לקזז הפסדים בין החברות־הבנות בה לצורכי מס, דוגמת ההפסדים הקבועים בחברת הלוויין yes.

בהמשך, לאחר ביטול ההפרדה המבנית, תוכל קבוצת בזק למכור סל שירותי תקשורת שלם במחיר שיאפשר לה להתחרות בחבילת הטריפל של HOT. במשרד התקשורת מתנים את ביטול ההפרדה המבנית בכך שבזק תאיץ את פריסת תשתית הסיבים האופטיים שלה ותתחיל להציע עליה שירותים כבר ב־2017. לפי דיווח הקבוצה, היא נדרשת "לקבע תוכנית פריסה מואצת ל־76% מבתי האב שתסתיים בתוך שלוש שנים, ולהשלים את חובת הפריסה האוניברסלית המלאה שלה מחויבת בזמן שייקבע".

משמעות ההתניה היא כי בזק תחויב להתחיל לספק שירות על תשתית הסיבים האופטיים שכבר פרסה אך טרם הפעילה, מאחר שאין לה אינטרנס מסחרי לכך, והרגולטור לא חייב אותה לעשות זאת. בעוד תשתית זו מסוגלת לספק שירותי אינטרנט במהירות של 1 ג'יגה, התשתית המתחרה של HOT מגיעה למהירות מקסימלית של 100 מגה בלבד ונדרשת לשדרוג טכנולוגי. מיזם הסיבים האופטיים של חברת החשמל לא מסוגל להיות אלטרנטיבה לבזק בשל פריסתו האטית.

בזק לא דיווחה כי ביטול ההפרדה עוד כפוף לשימוע

 

קבוצת בזק כוללת את חברת התשתיות בזק המספקת טלפוניה קווית ותשתית אינטרנט, חברת הסלולר פלאפון, חברת הטלוויזיה הרב־ערוצית בלוויין yes, ספקית האינטרנט והשיחות הבינלאומיות בזק בינלאומי וגוף התקשורת וואלה. ההפרדה המבנית בקבוצה נקבעה בשנות התשעים ונועדה להגן על המתחרות הצעירות בשוק התקשורת מפני דריסה בידי מונופול התקשורת. ההפרדה קובעת כי החברות בקבוצת בזק נדרשות להפרדה פיזית, חשבונאית ותפעולית, מחייבת אותן להחזיק בהנהלות נפרדות ואוסרת על הקבוצה לשווק חבילות תקשורת משולבות, כפי שעושה המתחרה HOT.

ב־2014 גיבש משרד התקשורת הבנות עם בזק שלפיהן תבוטל ההפרדה המבנית בקבוצה לאחר שמספר קווי האינטרנט שהחברה תמכור למתחרות במסגרת רפורמת השוק הסיטונאי תגיע ל־200 אלף לקוחות. בשנה האחרונה נחצה רף זה ובמשרד החליטו להודיע על ביטול ההפרדה התאגידית בקבוצה ולהציב התניה חדשה לביטול ההפרדה המבנית כולה.

להחלטה קדמו דיונים מול רשות הגבלים עסקיים, שם סברו שמבחינה תחרותית המהלך הוא חסר משמעות, שכן ברשות כבר מתייחסים לחברות כיחידה עסקית אחת ובוחנים את השפעת מהלכיהן במשותף. כך, מהלכים שננקטים בפלאפון או ב־yes נבחנים כמהלכים של מונופול בזק ולאור השפעתם על השוק ביחס לעצמתה העסקית של הקבוצה כולה.

ביטול ההפרדה התאגידית בקבוצת בזק עוד טעון שימוע, שבמהלכו משרד התקשורת צפוי לאפשר למתחרותיה, בעיקר פרטנר וסלקום, להביע את עמדתן בנושא. בבזק טוענים כי פרט זה לא נמסר לה ממשרד התקשורת ולכן הושמט מהדיווח לבורסה, אולם במשרד אומרים כי קיום השימוע הובהר לחברה מפורשות.

אישורה העתידי של ההפרדה המבנית יאפשר לבזק להציע מחירים אטרקטיביים יותר לסל שירותי התקשורת שלה וידחוף את השוק כולו לתחרות מחירים. עם זאת, בטווח הארוך יותר הציבור עלול למצוא עצמו נפגע מהמהלך, שכן מחירים טורפניים עלולים להביא להתרסקות חלק מהמתחרות בשוק, להביא להיעלמותן או למיזוגים שעשויים לצמצם את התחרות ולהביא לעליית מחירים. עבור בזק עצמה ביטול ההפרדה יחסוך סכומים המוערכים בעשרות עד מאות מיליוני שקלים, שיוזרמו קרוב לוודאי כדיבינדים לבעלי המניות ובראשם אלוביץ'.

מבקר המדינה יבחן את ההתנהלות בנושא

 

במשרד התקשורת חיכו ככל הנראה עם ההודעה על ביטול ההפרדה התאגידית בבזק לאישור תקציב המדינה בכנסת בשישי בבוקר. כעת ייכנסו רואי החשבון של בזק לעבודה מואמצת כדי שהקבוצה תזוכה בקיזוז המס על הפסדי yes לפני סגירת הדו"ח השנתי שלה.

גורמים במשרד האוצר מסרו ל"כלכליסט" כי מאחר ופקידי המשרד עסקו אינטנסיבית בתקציב המדינה הם לא הספיקו לנתח את המלצות משרד התקשורת וצפויים לעשות זאת בתחילת השבוע. במשרד ציפו לתגובה ממשרד התקשורת לאחר שהאוצר חייב את בזק במסגרת חוק ההסדרים לפתוח את תשתיותיה הפסיביות למתחרות כפרטנר וסלקום, ולאפשר להן לפרוס תשתית עצמאית בתוך הצנרת הקיימת שלה. נראה כי ביטול ההפרדה היא פיצוי על מהלך זה. מנגד, גורמים במשרד התקשורת אומרים כי ביטול ההפרדה התאגידית היא יישום החלטה של שר התקשורת לשעבר ושר האוצר כיום משה כחלון, וכי התנגדות האוצר אליה נובעת מסכסוך פנימי בין גורמים באוצר ובין אגף התקציבים.

ממשרד מבקר המדינה נמסר כי יבחנו את התנהלות השר הממונה על בזק צחי הנגבי לאחר שקיבל בחודש שעבר את טיוטת דו"ח המבקר בנושא הרפורמה בשוק התקשורת הנייחת. לפי הודעת המבקר, "משרד התקשורת השיב כנדרש על הטיוטה. התייחסות מתאימה לנושא תינתן במסגרת דו"ח שיפורסם לציבור".

ממשר התקשורת נמסר כי "המשרד הודיע לבזק כי הוא מקדם בשלב ראשון ביטול הפרדה תאגידית בין בזק לבין החברות־הבת שלה. בטרם ההחלטה יקבל המשרד את עמדות הציבור בעניין. בשלב הנוכחי תמשך ההפרדה התפעולית והשיווקית ללא שינוי".

בהכנת הכתבה השתתף תומר גנון

תגיות