אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המניה עלתה לאחר החתימה על ההסדר: השוחד מאחורי טבע, המהמורה הגדולה לפניה צילום: עמית שעל

המניה עלתה לאחר החתימה על ההסדר: השוחד מאחורי טבע, המהמורה הגדולה לפניה

החברה נמצאת, יחד עם 12 חברות פארמה נוספות, בליבה של חקירה שבמרכזה חשד לתיאום מחירים של 20 תרופות גנריות. בנוסף, טבע שקועה גם בהליך משפטי מול חברת רימסה המקסיקאית, שאותה רכשה בשנה שעברה תמורת 2.3 מיליארד דולר

26.12.2016, 07:00 | דרור רייך

טבע דיווחה בסוף השבוע על ההסדר שאליו הגיעה עם הרשויות בארה"ב לפיו היא תשלם קנס של 519 מיליון דולר בשל הפרת החוק לאיסור שחיתות במדינות זרות, אבל בתגובה לאירוע מניית טבע עלתה ב־2.25% במסחר בבורסת ניו־יורק - עלייה שככל הנראה גרמה לבכירי החברה למעט נחת בתקופה הקשה שעוברת על טבע.

קראו עוד בכלכליסט

טבע כבר הפרישה בדו"חות הרבעון השלישי של השנה (יולי־ספטמבר) את סכום הקנס, כך שהוא לא צפוי להשפיע עליה פיננסית מעבר לכך. יחד עם זאת, לטבע יש סיבות אחרות לדאגה בשל פרשה גדולה בהרבה - חשד לתיאום מחיריהן של 20 תרופות גנריות בארה"ב - ובשל עסקה כושלת שביצעה במקסיקו.

"החברה השתנתה"

"ההסדר חיובי בסה"כ. הוא מתייחס לאירועים שהתרחשו לפני זמן רב, מחוץ לגבולות ארה"ב ומעורבים בו אנשים שכבר אינם בחברה", אמר ל"כלכליסט" זיו נרקיס, אנליסט במיטב דש ברוקראז'. ואכן גם טבע עצמה הסבירה כי אף אחד מהעובדים שקשורים לתשלומי השוחד אינו מועסק בטבע, כולל ברוסיה שבה הוחלף כל צוות הניהול ב־2013. בטבע אף הדגישו כי "כשלמדנו לראשונה על ההפרות ב־2012, האצנו את קצב הטמעת השינויים בתוכנית הממשל התאגידי שלנו, בכל הרמות. במדינות הנדונות מינינו צוותי הנהלה חדשים לחלוטין במטרה למנוע הישנות של הפרות מסוג זה".

מנכ"ל טבע ארז ויגודמן, צילום: צביקה טישלר מנכ"ל טבע ארז ויגודמן | צילום: צביקה טישלר מנכ"ל טבע ארז ויגודמן, צילום: צביקה טישלר

מנכ"ל טבע ארז ויגודמן, שלא היה בתפקיד בזמן שהתבצעו תשלומי השוחד, אמר כי "טבע היום היא חברה שונה מהיסוד. ההתנהלות שהובילה לחקירה הסתיימה לפני מספר שנים ואינה מקובלת עלינו לחלוטין".

הפרשה הגדולה יותר

פרשת השוחד אמנם מאחוריה, אך בכך לא תמו צרותיה של טבע בארה"ב. החברה נמצאת, יחד עם 12 חברות פארמה נוספות, בליבה של חקירה שבמרכזה חשד לתיאום מחירים של 20 תרופות גנריות - חקירה שכבר גבתה מחיר מחלק מהמעורבות: פרדריק וילקינסון, נשיא ומנכ"ל אימפקס לברטוריז, שנסחרת בנאסד"ק במיליארד דולר, עזב את החברה באופן מיידי בשבוע שעבר, ולפני שבועיים הוגשו כתבי אישום ראשונים בפרשה נגד ג'פרי גלזר וג'ייסון מאלק, המנכ"ל והנשיא לשעבר (בהתאמה) של חברת התרופות הריטג'. טבע ומיילן כבר קיבלו זימונים להעיד בנושא מול חבר מושבעים בארה"ב. הפרשה הזו עלולה לגרום לפרשת השוחד להיראות כמו נזק קטן לחברה הישראלית.

אם לא די בכך, טבע שקועה גם בהליך משפטי מול חברת רימסה המקסיקאית, שאותה רכשה בשנה שעברה תמורת 2.3 מיליארד דולר. הרכישה התבררה ככישלון ולטענת טבע המוכרים, האחים אספינוסה, רימו אותה. האחים אספינוסה, מנגד, טוענים כי החברה הישראלית מתחרטת על העסקה ומחפשת תירוצים כדי לסגת ממנה לאחר שהרסה את רימסה באמצעות פיטורים וסגירת קווי ייצור. לטענת האחים, טבע האשימה אותם בכך שהציגה לרגולטורים נתונים שגויים אודות מוצרים של רימסה.

טבע מסרה בתגובה כי רק לאחר סגירת העסקה גילתה על ההפרות של המוכרים. לדבריה, היא עובדת עם עובדי רימסה והרגולטורים במקסיקו כדי לפתור את הבעיות, תוך שמירה על הצרכים והביטחון של המטופלים. "טבע מתכוונת להגיב במלוא הכוח לתביעה, ותחפש שורה של פתרונות להונאה ולהפרת החוזה", נכתב אז בתגובה של טבע. "אנחנו מאמינים שהעובדות ידברו בשם עצמן, ויוכיחו שהמוכרים של רימסה הטעו את טבע, את הרגולטורים ואת הציבור".

תגיות