אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת התחזיות

אמיר אשל: "ה-F35 הוא כלי המלחמה הטוב ביותר שהיה לנו"

מפקד חיל האוויר אמר את הדברים בוועידת התחזיות של "כלכליסט" והכריז על רכישת המטוס כלא פחות מ"מהפכה": "הטיסה באדיר אפשרה לי להביט בטלסקופ בעתיד של מדינת ישראל"

28.12.2016, 13:35 | עמרי מילמן
"בחיי כל ארגון, במקרה שלנו חיל, יש התפתחויות לא לינאריות. יש פוטנציאל לשינוי מהותי, לפני יומיים היה לי הזכות לגעת בשינוי באופן ישיר. טסתי על ה-F35. יש פה את הפוטנציאל לעשות את השינוי הגדול הזה", כך פתח היום, מפקד חיל האוויר אמיר אשל את נאומו, שבועיים לאחר נחיתת המטוס החדש- F35 בארץ.

קראו עוד בכלכליסט

לדבריו, "הרבה דובר על היכולות והליקויים שלו. זה כלי המלחמה הטוב ביותר by far. מכל מה שיש פה, כולל מדינות שהן לא ארצות הברית. יש פה איכות שלא הכרנו כמותה, עם יכולות קצה טכנולוגיות, עם יכולות בהגנה והתקפה בכל הזירות. בתנאים הקשים ביותר".

אשל הוסיף לספר על המטוס החדש ואמר כי "הטיסה הזו אפשרה לי להביט בטלסקופ בעתיד של מדינת ישראל, לדמיין מה אפשר לעשות עם זה, צפויה מהפכה בהקשר הצבאי אווירי שתשפיע על הרבה גורמים. להסתכל על זה לא כעל מטוס בודד, אלא מה זה ייתן למערכת כולה ולצה"ל, מרכז מידע שיקלוט וינתח מידע לכל רוחב המערכת. המידע הזה מבצעי, מודיעיני. הולך לקחת את כל חיל האוויר להיות יותר אפקטיבי וקטלני. הוא הולך לתת מידע בזמן אמיתי שיהפוך אותם להרבה יותר חזקים ומשמעותיים. השילוב הזה ביחד ייקח את כל החיל קדימה".

אשל התייחס גם להשפעה של המטוס החדש על התנהלות חיל האוויר עצמו ואמר כי "יש פה פוטנציאל לשינוי תרבותי בתוך חיל האוויר, נגיעה בטכנולוגיות על, פיתוח, תפיסות הדרכה, רמת אבטחת מידע, שמירת סוד זה דבר שאנחנו הישראלים פחות מורגלים אליו. גם התייעלות, נעביר הרבה יותר שעות טיסה מהאוויר לסימולטור בקרקע. רואים את הניצוץ הראשוני של החיבור בין יכולות חדשות שהן קצה, צרכים שאנחנו חווים אותם במזרח התיכון, והיכולות הבלתי רגילות של חיל אוויר והתעשיות הביטחוניות לפתח יכולות חדשות. קשה לי לדמיין לאן הניצוץ יגיע. זה ברמה הלאומית וכבר שנה הבאה 2017 הוא יהיה מבצעי".

אשל הוסיף כי "השבוע הדממנו את אחרון מטוסי הנץ, מטוסים שהיו מיועדים לאיראן, אך בעקבות המהפכה האירנית הגיעו לישראל. הם חתומים על התקיפה בעיראק ועל עוד משימות".

"כשה-F16 הגיע בשנות ה-80 הוא פגש מציאות שונה. היו מדינות, צבאות מסורתיים. מסתכלים היום על 2017 ומה ה"אדיר" יפגוש, זה מזרח תיכון משתנה, אמנם יש פה כמה גורמים שיישארו קבועים. הלחימה בטרור תמשך, התעצמות האויבים תמשך, ריבוי השחקנים והשמיים מאד צפופים. אבל יהיו שינויים שאני לא יודע לאן יגיעו ובאיזה קצב".

אשל. "קשה לי לדמיין לאן הניצוץ יגיע", צילום: צביקה טישלר אשל. "קשה לי לדמיין לאן הניצוץ יגיע" | צילום: צביקה טישלר אשל. "קשה לי לדמיין לאן הניצוץ יגיע", צילום: צביקה טישלר

דיפלומטיה אווירית

אשל התייחס להשפעה של כוחה הצבאי של ישראל על הקשרים הדיפלומטים שלה ואמר כי "דיפלומטיה זה המילים שנאמרות או נכתבות בתהליכים המוכרים. אנחנו מוסיפים למימד הזה את החיבור בין מילים לטילים. החיבור הזה במזרח התיכון, הוא השילוב שלאורו אנחנו פועלים, לא מאתמול. לדיפלומטיה האווירית הזו יש משמעות אסטרטגית".

"בתחום הלחימה בטרור, חיל האוויר מהווה גשר בין מדינות במזרח התיכון בלחימה בטרור, התוצרים של זה הם בהקשרים שונים גם פיזיים בשטח וגם אסטרטגיים. מדובר בקשר שמתבסס על יכולות אווירות- מיידיות- צץ איום או הזדמנות, הכוח האווירי יודע לממש בפרקי זמן של דקות או שעות משימה ולא צריך להתכונן חצי שנה. קצב האירועים כה מהיר, שאם תתכונן חצי שנה ,כבר לא תהיה רלוונטי".

נקודה נוספת שהעלה בהקשר זה אשל היא הדיסקרטיות של חיל האוויר. לדבריו "הכח האווירי יכול לפעול בדיסקרטיות רבה. כמו בדיפלומטיה יש רכיבים מאד דיסקרטיים. השכלנו עם השנים לקחת את העוצמה של חיל אוויר ולהתאים אותו לפעול בדיסקרטיות, באופן פעולה של אזמל מנתחים, בשקט, כמעט מאחורי הקלעים למטרות שאנחנו נדרשים אליהם".

אשל התייחס גם לגמישות של חיל האוויר שמאפשרת לדרג המדיני לשנות את דעתו ואמר "השליטה בכח האווירי מאפשר להחליט על עצירת פעילות - לא התחייבת, אתה לא משלם מחיר. זה מקנה גמישות גדולה לדרג המדיני, אם החליט לחזור בו. בסביבה רבת שינויים זה חשוב מאד".

בנוגע לקשר של ישראל עם המעצמות, ברקע המעורבות שהן מגלות בסוריה, אמר אשל כי "השמיים צפופים מאד, אפשר לעשות טעויות גדולות שיגבילו את חופש הפעולה של חיל אוויר. אנחנו חייבים להמשיך לפעול לממש את האינטרסים של המדינה, אך צריך לפעול נכון. צריך להפוך את הקשר שבין הנהגת מדינת ישראל למעצמות לכללים ופקודות שהסגן בקצה שצריך להחליט תוך שניות אם הוא יורה או לא יורה, שייקח את ההחלטות הנכונות שלא יסבכו את מדינת ישראל. צריך לקחת את הדירקטיבה הזו ולתרגם להחלטות ולא לסבך את מדינת ישראל עם טעויות דיפלומטיות קשות".

על שיתוף פעולה בין חיל האוויר הישראלי לצבאות זרים אמר כי "הידע של חיל האוויר הוא נכס, עומדים אצלנו בתור ללמוד על מלחמה בטרור, מניעת פגיעה בחפים מפשע ועוד. השיתוף פעולה בידע מאפשר לאותם שחקנים להיות אפקטיביים, בטוחים, משרת לא רק ביטחונית אלא גם אסטרטגית. אנחנו בשנת שיא של פעילות אווירית משותפת, בשנה הבאה בנובמבר ייערך פה התרגיל האווירי הגדול ביותר של מדינות. במבט קדימה אותו 'אדיר' הולך להשתלב בכל הדברים הללו ולהביא את היכולות המיוחדות שלו ולהעניק מימדים נוספים".

אשל סיים את נאומו בהתייחסות לטקס הענקת הכנפיים ואמר, "מחר אנחנו מעניקים כנפיים ל-33 לוחמת ולוחמים חדשים. למה אני אומר את זה? כי דברתי על אסטרטגיה ועל טכנולוגיה ועל טלסקופ לעתיד והם לא יוכלו להמריא בלי המערך של חיל האוויר. מאחורי כל מה שאמרתי עומדים אנשים, שיותר חזקים מכל מה שאמרתי, והם גאוותנו והם תקוותנו".

תגיות