אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבאטלר עשה את זה: המשטרה מבקשת מידע מאקו של אמזון צילום: amazon

דו"ח טכנולוגי

הבאטלר עשה את זה: המשטרה מבקשת מידע מאקו של אמזון

מכשיר הבית החכם של אמזון נדרש למסור עדות בפרשת רצח, בעיית הגברים הלבנים של ויקיפדיה לא נפתרה, והתרומה הגדולה של קארי פישר

28.12.2016, 14:27 | יוסי גורביץ

מרגל חכם 

לאמזון יש מוצר מצליח במיוחד בשם Echo. אקו מגיע עם "עוזרת אישית" בשם אלקסה. מתקינים את המערכת – בעיקרה רמקול חכם - בבית, מדברים אליה, והיא מפעילה מערכות חכמות אחרות, מעמעמת אורות, מדליקה חימום ובעיקר עונה על שאלות. אתה אומר "אלקסה", שואל מה שאתה רוצה, ומקבל תשובה. אפשר להשתמש בה לצרכי תזכורות וכן הלאה.

אמזון אקו. החברה סירבה להעביר את ההקלטות, צילום: טי אן סי אמזון אקו. החברה סירבה להעביר את ההקלטות | צילום: טי אן סי אמזון אקו. החברה סירבה להעביר את ההקלטות, צילום: טי אן סי

עכשיו מגיע מקרה ראשון שבו כוח משטרה רוצה את כל מה שאלקסה יודעת על אדם מסוים. ג'יימס אנדרו בייטס, שעומד למשפט באשמת רצח, התקין את אלקסה וכן עוד כמה מכשירי בית חכם.

המשטרה הגיעה למסקנה, על סמך מד המים החכם של בייטס, שהוא השתמש בכמות חריגה של מים בלילה שבו קולינס נמצא מת באמבטיה שלו. עכשיו היא רוצה שאמזון תיתן לה את כל מה שאלקסה הקליטה מחייו של בייטס.

המערכת אמנם אמורה להקליט דברים רק כאשר אתה קורא בשמה, אבל המשטרה טוענת שיתכן שהרמקול קלט עוד כמה דברים שלא אמור היה לקלוט. יש פה כמובן פוטנציאל מטורף להפרת פרטיות. באמזון, על כן, נענו רק חלקית לדרישה המשטרתית: הם מסרו את כל פרטי החשבון של בייטס, אבל סירבו למסור הקלטות.

עורך הדין של בייטס התנגד כמובן לדרישה, וציין שלאנשים יש ציפייה לפרטיות בבתיהם. באמזון אמרו שהם מוסרים מידע רק על פי צו בית משפט ושהם מתנגדים לצווים רחבים מדי. השאלה היא מה קורה כשאמזון מקבלת צו מבית משפט סודי למודיעין בדרישה לרגל אחרי בעלי אקו. אין תשובה בינתיים, ולא בטוח שאנחנו רוצים לדעת מהי.

בעיית הגברברים של ויקיפדיה

הבעיה הזו לא חדשה, אבל עד כה ויקיפדיה מתקשה להתמודד איתה: ציבור העורכים שלה מכיל יותר מדי גברים לבנים גיקים ופחות מדי נשים ובני מיעוטים. מנכ"לית ויקימדיה – הקרן שמפעילה את ויקיפדיה – אמרה לפני כמה שנים שזו בעיה ושהם מטפלים בה. ההצלחה, עד כה, חלקית מאד.

מארי קירי. קיבלה ערך, צילום: ויקיפדיה מארי קירי. קיבלה ערך | צילום: ויקיפדיה מארי קירי. קיבלה ערך, צילום: ויקיפדיה

ביסי אדליי-פאיימי (Bisi Adeleye-Fayemi), למשל, היא פעילת זכויות אדם בריטית-ניגרית, שמפעילה ארגון חשוב בשם ה-African Women’s Development Fund, שבין השאר שיחק תפקיד בהפסקת מלחמת האזרחים בליבריה. אבל עד לאחרונה, לא היה ערך עליה בוויקיפדיה.

ויקיפדיה היא אחד הנכסים התרבותיים החשובים ביותר. היא הטיוטה הראשונה של ההיסטוריה ומקור מידע קריטי לחלק עצום מאוכלוסיית העולם. בדיוק בשל כך יש בעיה ניכרת בהשארתה בידיהם של גברים לבנים, שעם כל הרצון הטוב שלהם – ולא תמיד יש כזה – בכל זאת לא יודעים הרבה על מה שנמצא מחוץ לאופקים שלהם. התוצאה היא הטיה נגד נשים ונגד לא-לבנים. הטיה לא מודעת, אולי, אבל הטיה. יש ערכים שלמים על מושגים מהעולם הבדיוני של מלחמת הכוכבים, אבל ליבריה כנראה נמצאת רחוק יותר מגלקסיה רחוקה מאד.

המקרה של אדליי-פאיימי מאלף. עורכת כתבה את הערך עליה, והשתמשה בשלל ציטוטים מהתקשורת הניגרית כראיות. זמן קצר לאחר מכן, היא גילתה שעורך ויקיפדיה החליט שהערך ראוי למחיקה, בגלל הסיבה הידועה לשמצה של היעדר חשיבות – אתם עשויים לזכור אותה מהניסיון למחוק את הערך על דפני ליף. שגם היא - אישה.

למזלה של כותבת הערך, היא ישבה בכנס לצד דירקטורית לשעבר בוויקימדיה, והערך על אדליי-פאיימי ניצל. השיטה והעורכים עדיין שם, עם זאת.

חבל על דאבדין

קארי פישר, האישה שהעולם הכיר כנסיכה ליאה מ"מלחמת הכוכבים", נפטרה אתמול (ג') בגיל 60. היא לקתה בהתקף לב לפני כשבוע, וההתגלמות הנוכחית של מלאך המוות, שנת 2016, לא ויתרה על הטרף שלה.

קארי פישר כנסיכה ליאה. פורצת דרך קארי פישר כנסיכה ליאה. פורצת דרך קארי פישר כנסיכה ליאה. פורצת דרך

התפקיד, במיוחד סצנת ביקיני השריון הידועה לשמצה, הותיר צלקות ניכרות בפישר, שהתמודדה במשך שנים עם מאניה-דפרסיה והתמכרות לסמים. היא ניצחה את המחלה, ואחר כך הפכה לחלוצה בכך שדיברה על הנושא הזה בפומבי. היא כתבה ספרים, הרצתה, והקפידה לשמור על הומור אפל. היא כתבה, בין השאר, שהיא רצתה שנים לקבל איזשהו פרס – "טוב, לא על משחק, אבל מה לגבי כתיבה? לא" – ושבסופו של דבר היא קיבלה הרבה מאד פרסים על מחלת הנפש שלה: "מסתבר שאני מאד טובה בזה וזוכה לכבוד בקביעות... טוב, זה יותר טוב מאשר להיות גרועה בלהיות חולת נפש, נכון? כמה טראגי זה יהיה, להגיע למקום השני בתחרות האישה הבי-פולארית של השנה?"

וזה, בפני עצמו, מצריך הרבה יותר אומץ משאר להתמודד עם שרי אופל. כאן אפשר למצוא שורה של ציטוטים של פישר. הטוב שביניהם, עם זאת, לא שם: "אני לא רוצה שהחיים יחקו את האמנות. אני רוצה שהחיים שלי יהיו אמנות."

יקל עליך עפרך, קארי. נתגעגע.

קצרצרים

1. אל נא תתגאי, 2016: ורה רובין, המדענית שמחקריה איששו את קיומו של החומר האפל, נפטרה אתמול (ג'). החומר האפל מהווה 90% מהיקום וטיפה יותר מזה מחברי הכנסת. המדיה החברתית התמלאה אתמול בזעם של מדענים על כך שרובין לא קיבלה את פרס הנובל לפיזיקה. המחקרים של רובין נתנו סימוך מדעי מוצק לתיאוריה שהיתה קיימת כבר משנות ה-30 על קיומו של חומר אפל, ומדענים רבים חושבים שהם שינו לחלוטין את פני הפיזיקה. ועדיין, רובין לא זכתה בנובל – וכאן המקום לציין שאף אישה לא זכתה בפרס נובל בפיזיקה מזה 63 שנים, ושרק שני נשים (מארי קורי ומאריה גויפרט-מאייר) זכו בו.

2. ג'ייסון לאופולד, עיתונאי חוקר, הגיש יחד עם חוקר ב-MIT עתירת חופש מידע כנגד המחלקה להגנת המולדת, ה-CIA, ה-FBI, ומשרד מתאם המודיעין הלאומי של ארה"ב, בדרישה לחשוף את כל מה שמערכת המודיעין יודעת על ההתערבות הרוסית במערכת הבחירות של 2016, ועל הקשרים של רוסיה עם הנשיא הנבחר דונלד טראמפ. העתירה הוגשה לאחר שמערכת המודיעין לא נענתה לבקשת חופש המידע של לאופולד ולא הודיעה לו, כנדרש בחוק, תוך עשרה ימים מה היא מסוגלת לספק לו. המטרה של העתירה היא לקבל את המידע ולפרסם אותו קודם להשבעתו של טראמפ. בהתחשב ביכולת של סוכנויות המודיעין להתל בבתי המשפט, ספק אם זה אכן יקרה במועד.

דונלד טראמפ. מקווה לקבל את המידע לפני ההשבעה, צילום: אי.פי דונלד טראמפ. מקווה לקבל את המידע לפני ההשבעה | צילום: אי.פי דונלד טראמפ. מקווה לקבל את המידע לפני ההשבעה, צילום: אי.פי

 

3. חדשות חמוצות-מתוקות לאפל: כמדי שנה, הנתח הגדול ביותר של סמארטפונים שהופעלו מיד לאחר חג המולד יוצרו על ידיה. הבעיה היא שהשנה הנתח עומד על 44%. זה נראה הרבה, וזה אכן הרבה – המתחרה הקרובה היא סמסונג, עם 21% - אבל בשנה שעברה הנתח עמד על 49%. כמו כן, נרשמה עליה חדה בשימוש בפאבלטים, הפורמט שהומצא על ידי סמסונג והועתק על ידי אפל. האם הירידה במכירות האייפונים תמשך? נעדכן.

4. המפלגה הרפובליקנית מתכוונת להעביר תקנות חדשות בקונגרס, שיקנסו כל חבר בית שיצלם תמונה או ישדר וידיאו מהמליאה. הסיבה היא הידיעה הברורה שהדמוקרטים מתכוונים למחות כמעט על כל פעולה רפובליקנית, וההלם שפרץ לפני חצי שנה כשהדמוקרטים ביצעו שביתת שבת. הרפובליקנים ניתקו אז את המצלמות שמשדרות את האירועים בשידור חי, אבל הדמוקרטים שידרו מהסמארטפונים שלהם. בקרוב זה יהיה אסור, כי לא כדאי שהאזרחים יוכלו לקבל מידע על מה שקורה.

בית הנבחרים האמריקאי. אזור אסור לצילום, צילום: בלומברג בית הנבחרים האמריקאי. אזור אסור לצילום | צילום: בלומברג בית הנבחרים האמריקאי. אזור אסור לצילום, צילום: בלומברג

 

5. שליט ארה"ב החדש, דונלד טראמפ, החריד את שאר העולם לפני מספר ימים כשהודיע שלארה"ב יש פחות מדי נשק גרעיני ושהוא לא חושש מפני מרוץ חימוש. ההצהרה של טראמפ מבטלת באחת 30 שנים לפחות של פירוק נשק גרעיני, מימי גורבצ'וב ורייגן. עוד לא ברור אם הציוץ של טראמפ יתורגם למדיניות, אבל בינתיים מומלץ לשוב ולעיין במסמך משנת 1986, "ההשלכות הרפואיות של מלחמה גרעינית." מידע קליני, מזוקק וכתוב בשפה יבשה מתאר את ההשלכות של שימוש בנשק גרעיני. הח"מ נמנה על בני הדור שגדלו עם התפיסה שלגמרי יש סיכוי שבלי התראה של ממש יזכו לראות את שקיעתה של הזריחה.

ואנחנו ידענו מה משמעותו של ביקוע גרעיני: פיצוץ מסיבי שיהרוג את רוב האנשים באזור הפגיעה מיידית; סופות אש ענקיות, שיימשכו ימים, ויהרגו את רוב השאר; ענן רעל שיעלה השמימה מכל השריפות האלה, ויחנוק את מי שישרוד; קריסה טוטאלית של כל מערכות ההצלה; ואחר כך, יבוא החורף הגרעיני וימית ברעב את מי שבכל זאת נשאר. השורדים הבודדים – ומלחמה גרעינית היא בהחלט extinction event – יתמודדו עם המוות האיטי של הסרטן. ידענו, והדחקנו. 30 שנה הדבר הזה נמוג, והליצן עם השיער הכתום מחזיר אותו. נהדר.

תגיות