אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת התחזיות

אשכנזי: "ציבור קטן נושא על גבו ציבור הולך וגדל שלא משרת ולא עובד. זה איום על החברה"

הרמטכ"ל לשעבר לא פוסל את האפשרות שייכנס לפוליטיקה יחד עם יריבו אהוד ברק. עוד אמר כי יותר מהמלחמה הבאה, "מטרידה אותי התופעה של חברה פחות סולידרית ושאין שיוויון הזדמנויות"

28.12.2016, 14:49 | שחר אילן

הרמטכ"ל לשעבר ויו"ר קרן רש"י גבי אשכנזי אמר ש"מה קרה בניו יורק ולונדון צריך ללמד אותנו שהפריפריה היא לא דבר מינורי. היא גם בוחרת ובכמה מקרים גם מכריעה. ניו יורק היא לא ארצות הברית. לונדון היא לא אנגליה ואולי גם תל אביב היא לא ישראל". אשכנזי אמר את הדברים היום (ד') בוועידת התחזיות 2017 של כלכליסט, בראיון לעורכת הראשית של כלכליסט גלית חמי.

אשכנזי משמש כבר שנים כמושיע התורן הפוטנציאלי של המערכת הפוליטית. חמי שאלה אותו שוב ושוב על תוכניותיו הפוליטיות. למרות נסינותיו להתחמק, הוא הפתיע כשאמר שהאפשרות שירוץ במפלגה עם יריבו הקשה שר הביטחון לשעבר אהוד ברק "איננה דמיונית לחלוטין. אני לא פוסל את זה".

אמרת שפוליטיקה אצלך היא אופציה ולא אובססיה. נראה אותך רץ בבחירות הבאות?

"פוליטיקה היא לא מילה גסה. היא הדרך לממש את העתיד של ילדינו ואלה דברים שחשובים לי. אבל זו לא אובססיה. כרגע אני לא שם".

מה אתה אומר על התסריט הדמיוני שתלך עם אהוד ברק?

"הכתבה הזאת לא היתה דמיונית לחלוטין. אם החיים וההזדמנות יקרו, אני לא פוסל את זה. כרגע זה לא רלבנטי".

בתחומי החברה אמר אשכנזי ש"צריך תקציב דיפרנציאלי בחינוך ולהפסיק עם המצ'ינג". כן אמר ש"צריך להטריד אותנו שציבור קטן של צעירים משרת את המדינה, הולך ללמוד, עובד ומשלם מיסים ונושא על גבו ציבור גדל והלך שלא משרת, לא עובד ולא משלם מיסים. אם זה ימשיך להתפתח, המגמה הזו היא איום לחברה". אשכנזי לא הזכיר מפורשות את הציבור החרדי, אבל דבריו לא מותירים ספק שהוא מבקר בין היתר ובעיקר את הציבור הזה.

לדבריו יותר מהמלחמה הבאה, "מטרידה אותי התופעה של חברה פחות סולדירית ויותר מקוטבת, פחות שיוויונית במובן שאין הזדמנות שווה. כשהייתי צעיר בשנות ה-60 יכולתי לבחור לאיזה תיכון ללכת. היום זה בלתי אפשרי. הוא הסביר שהסכים לעמוד בראש קרן רש"י "כדי לראות איך מביאים את אלה שנשארו מאחור למרכז. פחות מ-50% מהצעירים מסיימים תיכון עם בגרות. אני לא רוצה לחיות בחברה שבה אפשר לדעת מה יהיה העתיד של צעיר לפי המקום שגדל. אנחנו בקרן יודעים להצביע על דרכים להזדמנות שווה".

זה לא תפקיד המדינה לשנות?

"אנחנו עושים תוכניות עם משרדי החינוך והרווחה והרשות ומראים שאפשר אחרת. אנחנו יכולים לתת אינספור דוגמאות איך בהשקעה נכונה מביאים להישגים בנתיבות, בקרית מלאכי, בבית ג'אן או שדרות. אין סיבה שבית ספר שם יסיים במאה אחוז בגרות וזה לא יהיה בכל מקום".

גבי אשכנזי, הרמטכ"ל לשעבר, צילום: צביקה טישלר גבי אשכנזי, הרמטכ"ל לשעבר | צילום: צביקה טישלר גבי אשכנזי, הרמטכ"ל לשעבר, צילום: צביקה טישלר

אשכנזי ביטא בראיון מה שאפשר להגדיר כהתחלה של מצע חברתי: "חייבים תקציב דיפרנציאלי בחינוך. אי אפשר להמשיך בתקציב הקיים". בדברים האלה הוא מתכוון ליישום הדרישה שבתי ספר ביישובים חלשים יקבלו תקציב גדול יותר מבתי ספר באיזורים חזקים, דרישה ששר החינוך נפתלי בנט ופורום ה-15 של הערים החזקות מטרפדים. הוא התייחס גם לבעיה אחרת של בתי הספר בערי הפריפריה. הדרישה של משרד החינוך שיממנו בעצמם חלק מהעלות של פעולות שונות ("מאצ'ינג"), דרישה שגורמת שהם מוותרים על שירותים אלה כליל. "אי אפשר לעבוד עם מצ'ינג כשרשויות חלשות לא יכולות להשתתף".

לגבי תקציב הביטחון, אשכנזי טען ש"התועלות והתרומות של צה"ל למציאות הכלכלית והחברתית צריכות להילקח בחשבון. שקט ביטחוני תורם לכלכלה, לתעשייה, לתיירות ולביטחון האישי". הוא הדגיש ש"צריך לשבח את הרמטכ"ל הנוכחי שמבין את נטל הביטחון והצורך לקחת סיכונים. הוא לקח פעולות לא פשוטות לצמצם את סדר הכוחות, לוותר מעל יציבות, לצמצם 4000 איש שילכו הביתה. אני לא רואה דברים דומים קורים בשירות הציבורי".

אשכנזי ציין גם ש"הצבא תורם לחברה. מדברים על הסטארט אפ ניישן. לצה"ל יש חלק בזה. אני מאוד גאה שהצבא חברתי. הוא מקבל אנשים בלי בגרות ומציידים בוגרים בארגז כלים. לצה"ל יש תועלות שקשה למדוד במונחים כלכליים".

בנושא המדיני חמי שאלה: "האם להחלטת האו"ם תהיה השפעה קריטית על ישראל"?

"צריך לבחון את ההחלטה הזו לפי השאלה באיזו מידה היא מקרבת את הסיכוי לפתרון. ככל שאני הופך בה, וקראתי אותה מתחילתה ועד סופה, אני לא רואה שהיא מקרבת פיתרון. היא עושה הפוך. זו החלטה רעה בעיתוי גרוע, ונדמה לי שהיא משיגה אחורה את הסיכוי להביא את שני הצדדים לשבת מסביב לשולחן ולפתור את הבעיה".

אשכנזי ציין ש"אולי היה אפשר למנוע את ההחלטה". לדבריו, "מה שישראל צריכה לעשות זה להמתין לנשיא הנבחר ולבסס ולחזק את הקשרים האינטימיים בעלת הברית הגדולה והחשובה ביותר שלנו, ארצות הברית שהיא אבן הפינה ביחסי החוץ שלנו. זאת, בלי לזלזל ביחסים עם רוסיה וסין. לקשר האינטימי עם ארצות הברית אין תחליף".

ומה דעתך על התגובה של ראש הממשלה?

"אני לא רוצה להכנס לזה. למדתי בחיי שכשאתה לא אחראי ויושב בכסא המרואיין, קל לבקר. הדבר החשוב ביותר זה לוודא שמערכת היחסים עם ארצות הברית מבוססת וחזקה. יש לנו אפילו הזדמנות. אני מכיר את שר ההגנה הצפוי. הוא מבין את המזרח התיכון. הוא מבין בניואנסים ומבין מי הטובים ומי הרעים. אני לא רואה בעיה ליצור קשר הדוק אינטימי פורה בין שני הממסדים הבטחוניים".

תגיות