אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המטבעות הגרועים של השנה: הלירה המצרית התרסקה בכמעט 60%, המטבע הניגרי צנח ב-37% צילום: שאטרסטוק

המטבעות הגרועים של השנה: הלירה המצרית התרסקה בכמעט 60%, המטבע הניגרי צנח ב-37%

ברקזיט, נסיון הפיכה כושל בטורקיה, בחירת טראמפ לנשיאות בארה"ב, ומשברים כלכליים קשים - שנת 2016 הייתה רכבת הרים למטבעות רבים בעולם, אך יש כמה שנפגעו בצורה הדרמטית ביותר

30.12.2016, 18:06 | שירות כלכליסט

2016 הזכירה רכבת הרים, במובן זה של העליות והירידות שידענו, ושוקי המטבעות הפגינו זאת בצורה הטובה ביותר. חלק מהמדינות רשמו ביצועים טובים, בעוד שאחרות חוו ירידה חדה בשווי המטבע שלהן.

באתר CNN פרסמו את רשימת המטבעות שחוו את השנה הקשה ביותר:

לירה מצרית: ירידה של 59%

מצרים קיבלה בנובמבר את ההחלטה הקיצונית לאפשר למטבע להיסחר בחופשיות בלי הצמדה. המהלך הזה היה חלק מניסיון להקל על המשבר הכלכלי העמוק במדינה ולהבטיח קבלת הלוואת חירום מקרן המטבע הבינלאומית. מיד לאחר ההחלטה הלירה המצרית נפלה ב-48% מול הדולר. היא המשיכה ונחלשה מאז, ומסיימת את השנה בירידה של 59% מול הדולר.

לירה מצרית, צילום: בלומברג לירה מצרית | צילום: בלומברג לירה מצרית, צילום: בלומברג

נאירה ניגרי: ירידה של 37%

ניגריה נאלצה השנה להתמודד עם המציאות של מחירי נפט נמוכים, מגמה שהפעילה לחץ רב על המטבע שלה, שכן הנפט מייצג 70% מהכנסות הממשלה. הכלכלה הניגרית נפגעה גם מהתקפות טרור, רבות מהן מכוונות נגד תעשיית הנפט. מאז תחילת השנה נחלש המטבע ב-37% מול הדולר.

לירה טורקית: ירידה של 18%

הלירה הטורקית נחלשה ב-6% מילד לאחר ניסיון ההפיכה הכושל ביולי. היא המשיכה במגמת הירידה במחצית השנייה של השנה, על רקע החלטת סוכנויות הדירוג להוריד את דירוג האשראי של המדינה לטריטוריית "זבל". בנוסף, בעשור האחרון צברה טורקיה חובות חיצוניים גבוהים, עד כדי כך שבקרן המטבע כבר הזהירו את הממשלה מפני המשיכה שלה למט"ח. מאז תחילת השנה נחלשה הלירה ב-18% מול הדולר.

לירה טורקית, צילום: בלומברג לירה טורקית | צילום: בלומברג לירה טורקית, צילום: בלומברג

פסו ארגנטינאי: ירידה של 17%

המטבע של ארגנטינה, הכלכלה השנייה בגודלה בדרום אמריקה, שכבר ידע טלטלות קשות, עבר גם כן שנה לא קלה. בעוד שרפורמות מרכזיות העלו את התקווה שהמדינה תחזור לצמיחה, הכלכלה דווקא התכווצה השנה בשיעור של 1.8%, השכר נפל והאינפלציה טיפסה לשיעור הקרוב ל-40%, כך לפי נתוני קרן המטבע. מאז תחילת השנה נחלש הפסו ב-17% מול הדולר.

הליש"ט הבריטית: ירידה של 17%

משאל העם שנערך בבריטניה ביוני והסתכם בהחלטה לעזוב את האיחוד האירופי הוביל לצניחה חופשית בשווי המטבע. המשקיעים חוששים מהשפעת הברקזיט על הכלכלה, ובינתיים נראה שהליש"ט היא הקרבן המיידי. המטבע נחלש ב-17% מול הדולר. ביולי זכתה הליש"ט בתואר המפוקפק של המטבע עם הביצועים הגרועים בעולם, אך היא המשיכה ונחלשה גם באוקטובר, אז נפלה לשפל של 31 שנה. לשם השוואה, ביוני ביום משאל העם הליש"ט נסחרה ברמה של 1.50 דולר, ואילו באוקטובר היא עמדה על 1.22 דולר.

שטר 5 ליש"ט, צילום: איי פי שטר 5 ליש"ט | צילום: איי פי שטר 5 ליש"ט, צילום: איי פי

פסו מקסיקני: ירידה של 17%

הפסו המקסיקני נפגע מבחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב. הרטוריקה של טראמפ במהלך הקמפיין נגד הסכמי הסחר ונגד ההגירה דחפו את המטבע למטה, ומאז תחילת השנה נחלש המטבע המקסיקני ב-17% מול הדולר.

בוליבר של ונצואלה: אין לדעת

ונצואלה נמצאת בעיצומו של משבר כלכלי חמור במיוחד, שמתבטא בין השאר במחסור במוצרי יסוד, מזון ותרופות. לפי הערכות קרן המטבע, האינפלציה צפויה לעלות לרמה של 1,660% בשנה הבאה. מאז תחילת השנה הנוכחית נפל הבוליבר ב-71% מול הדולר, כך לפחות לפי dolartoday.com אתר לא רשמי שמנטר את שער החליפין בוונצואלה.

תגיות