אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קצת חירות: העובדים בצרפת יוכלו להתנתק מבדיקת אימיילים מחוץ לשעות העבודה צילום: שאטרסטוק

קצת חירות: העובדים בצרפת יוכלו להתנתק מבדיקת אימיילים מחוץ לשעות העבודה

לפי חוק התעסוקה שייכנס מחר לתוקף, ארגונים הכוללים 50 עובדים ומעלה יחלו במו"מ כדי להגדיר את הזכות להתעלם מהודעות

31.12.2016, 14:05 | שירות כלכליסט

חברות בצרפת יידרשו החל ממחר (א') להבטיח לעובדיהן את "הזכות להתנתק" מטכנולוגיה - זאת בעוד המדינה מנסה להתמודד עם דרישות המעסיקים לבדוק אימיילים גם מחוץ לשעות העבודה. כך לפי כתבה המתפרסמת היום ב"גרדיאן". 

קראו עוד בכלכליסט

החל מה-1 בינואר, ייכנס חוק תעסוקה לתוקף, ובמסגרתו ארגונים בעלי למעלה מ-50 עובדים יחלו בדיונים כדי לקבוע את זכותם להתעלם מהסמארטפונים שלהם.

 

סוג של רווחה, צילום: shutterstock סוג של רווחה | צילום: shutterstock סוג של רווחה, צילום: shutterstock

השימוש המופרז במכשירים דיגיטליים גורם למגוון בעיות כגון שחיקה, חוסר שינה ובעיות בזוגיות, ועובדים רבים לא יודעים מתי מותר להם לכבות את המכשירים הסלולריים שלהם. המהלך נועד להתמודד עם תרבות עבודה של "זמין תמיד" המובילה לעלייה בשעות נוספות שלא זוכות לשכר, אך גם מאפשרת לעובדים את הגמישות של עבודה מחוץ למשרד.

"יש ציפייה ממשית שחברות יממשו את יוזמת 'הזכות להתנתק' כאמצעי הגנה", אומר מומחה לסביבת עבודה, קסוויאר זוניגו, במחקר חדש בעניין שפורסם באוקטובר, "בה בעת, העובדים לא רוצים לאבד את האוטונומיה ואת הגמישות שהמכשירים הדיגיטליים מקנים להם".

המהלך הושק בידי שרת התעסוקה הצרפתית מרים אל-קומרי, שהורתה על עריכת מחקר בנושא, והוא הוגש בספטמבר 2015. המחקר התריע מפני ההשלכות של "יתר משקל אינפורמטיבי" על בריאות העובד.

במסגרת החוק החדש, יהיה על חברות וארגונים לנהל דיונים עם העובדים במטרה להגיע להסכמות בנוגע לכיבוי מכשיריהם באופן שיאפשר לצמצם את מידת החדירה של חיי העבודה לחייהם הפרטיים. אם לא יושג הסכם כזה, על החברה לפרסם אמנה שבה תגדיר בבהירות את הדרישות ואת הזכויות של העובדים במהלך השעות שמעבר לעבודה.

האיגודים המקצועיים, הרואים עצמם כמגיני מקום העבודה בצרפת ועל שבוע העבודה בן 35 השעות, דורשים מזה זמן רב פעולה בעניין העבודה מחוץ לשעות המקובלות. אולם, החוק החדש לגבי "הזכות להתנתק" - חלק מרפורמה עמוקה ומעוררת מחלוקת בחוקי התעסוקה הצרפתיים - לא קובע סנקציות נגד חברות שלא מיישמות אותו.

כמה אתם שווים? כמה שאתם זמינים

העיתון הצרפתי "ליברסיון" שיבח את המהלך במאמר מערכת מאתמול, וכתב שיש צורך בחוק זה בשל העובדה ש"פעמים רבות עובדים נשפטים לפי המחויבות שלהם לחברה ועד כמה הם זמינים".

 , צילום: רפאל קאהאן צילום: רפאל קאהאן  , צילום: רפאל קאהאן

כמה חברות גדולות כגון פולקסווגן ודיימלר בגרמניה, חברת מתקני הכוח הגרעיניים "ארבה" וחברת הביטוח "אקסה" בצרפת כבר נקטו צעדים להגבלת העברת ההודעות לעובדים לאחר שעות העבודה, במטרה למנוע את שחיקתם. כמה מצעדים אלו כוללים ניתוק חיבורי האימייל בערבים ובסופי השבוע ואפילו מחיקה אוטומטית של מיילים שנשלחו לעובדים במהלך חופשות.

על פי מחקר חדש שפורסם על ידי חברת "אליאס" (Eleas), למעלה משליש מהעובדים בצרפת משתמשים במכשיריהם כדי לעבוד לאחר שעות העבודה בכל יום. כ-60% מהעובדים רואים בחיוב את היוזמה להסדרת זכויותיהם.

אולם אנה קוקס מלונדון קולג' אומרת שחברות לוקחות בחשבון דרישות מצד העובדים - הן להגנה והן לגמישות. "אנשים מסוימים מעדיפים לעבוד שעתיים בכל ערב כדי שיוכלו להתנתק לשעתיים בצהריים, אז הם אוספים את ילדיהם ומכינים להם ארוחה", זאת בשעה שאחרים שמחים להשתמש בשעות הנסיעה לעבודה כדי להספיק לבצע מטלות טרם הגיעם למשרד.

יתר על כן, קוקס אמרה שעולם העבודה משתנה בקצב שבה משתנה הטכנולוגיה, ויותר ויותר עובדים מבצעים את עבודתם מרחוק או בשיתוף עם עמיתים מאזורי זמן אחרים בעולם. לדבריה, "כמה מהאתגרים הכרוכים בגמישות הם ניהול הגבולות בין עבודה לבית והיכולת לומר שכרגע אתה לא עובד". עוד הוסיפה כי אחת מההשלכות החיוביות של החוק תהיה לעודד "שיח בין אנשים העובדים יחד לגבי ציפיותיהם".

תגיות