אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעלי עסקים: חלון ההזדמנויות שפותחת לכם סגירת חברות הארנק צילום: שאטרסטוק

בעלי עסקים: חלון ההזדמנויות שפותחת לכם סגירת חברות הארנק

היום ועד ספטמבר 2017 יוכלו בעלי מניות שימשכו דיבידנד לשלם מס מופחת של 25% בלבד; מי שצריך לקחת הלוואה מהחברה - יכול לעשות זאת החל מהיום כדי להחזיר את הכסף עד סוף 2018

01.01.2017, 19:28 | מעין מנלה

חוק ההסדרים שאישרה ועדת הכספים כולל בתוכו מספר תיקונים שנועדו לסגור את חברות הארנק. מדובר בחברות שהקימו בעלי תפקידים ששכרם גבוה במטרה להימנע מתשלום מס הכנסה גבוה המוטל על שכירים ולמשוך את הכסף בדרך אחרת מתוך החברה. במסגרת החוק תוקנו תיקונים שנועדו לסגור פרצות מס של שימוש בחברות כדרך להימנע מתשלום מס על דיבידנד ולהם השפעה על בעלי מניות בחברות ולא רק על חברות ארנק.

החוק משפיע על בעלי עסקים קטנים במספר דרכים והראשונה בהן היא על הכדאיות במשיכת דיבידנד. בחוק ההסדרים נקבע לגבי חברות ארנק כי רשות המסים באישור ועדה ציבורית תוכל לחייב חברות לשלם מס דיבידנד על רווחים צבורים מעבר ל-5 שנים בסכום של עד 50% מהסכום הנצבר.

עם זאת, שימו לב לחלון ההזדמנויות שנפתח היום וייסגר בספטמבר 2017. כדי להקל על בעלי השליטה בחברות הארנק, וחברות בכלל, נקבע כי בעלי מניות שימשכו דיבידנד במהלך ינואר עד ספטמבר 2017 יוכלו לשלם מס דיבידנד שלל 25% בלבד במקום מס דיבידנד שעומד היום על 30% בתוספת מס יסף. לכן, נוצר חלון הזדמנויות למשיכת דיבידנדים במס מופחת, מסביר רו"ח אבי קרעין מנכ"ל ומנהל כספים בניהול נטו. "חשוב לגשר על הצורך של בעלי עסקים ליהנות מפרי עמלם ולקחת הבייתה כסף נוסף מלבד המשכורת (בהנחה שהם עומדים ב'מבחני החלוקה') לבין חשיבה על עתיד החברה, או יותר נכון כיצד אנשים אחרים יסתכלו על החברה", הוא אומר. כאשר חברה ניגשת לבקש הלוואה או הגדלת מסגרות אשראי היא נדרשת לספק את הדו"חות הכספיים, כאשר הבנקאי, או מי שאמור לאשר את ההלוואה, רואה שבוצעה חלוקת דיבידנד משמעותית הוא לרוב ישקול פעמיים אם להיענות לבקשת הלקוח. הסיבה היא חשש שמא הכסף שיולווה נועד ל"ריפוד" כיס בעלי העסק ולא לפיתוח העסק עצמו.

עסקים קטנים, צילום:" אוראל כהן עסקים קטנים | צילום:" אוראל כהן עסקים קטנים, צילום:" אוראל כהן

דרך נוספת שבה חוק ההסדרים משפיע על בעלי חברות הוא על הכדאיות ללקיחת הלוואה מהחברה. במסגרת החוק סוכם כי משיכת כספים מהחברה כהלוואה תמוסה בתום שנה מהשנה שבה נלקחו הכספים. כיום, בעל עסק שמושך כספים שאינם משכורת מהחברה הפעולה נרשמת כ"משיכת בעלים" ובדו"ח הכספי נרשמת יתרת חובה (הלוואת כסף של החברה לבעלים) והוא מחוייב בריבית על המשיכה. בחוק ההסדרים אושר שמי שלוקח הלוואה מהחברה בשנה מסויימת חייב להחזיר אותה בתום שנה משנת הלקיחה אחרת יצטרך לשלם על המשיכה מס דיבידנד או, במידה והחברה לא עומדת בתנאי חלוקת הדיבידנד, הכנסת עבודה לפי המס השולי. לכן, ממליץ קרעין, מי שצריך לקחת כספים מהחברה ועלול להיכנס לייתרת חובה בדו"חות הכספיים, עדיף שימתין לינואר 2017 בכדי שירוויח שנה עד לצורך להחזיר את הכסף (סוף 2018).

"לא פעם בעלי החברה לווים כסף מהחברה בסכומים ניכרים ולתקופות יחסית ארוכות. ביקורות מס הכנסה שבוצעו בשנים האחרונות אינן מקלות עם בעלי העסקים ובלא מעט מצבים חייבו את החברה להכריז על דיבידנד רעיוני על הכסף שהלווה לבעלים . מס ההכנסה רואים את המצב כאילו הבעלים משך דיבידנד ולא באמת לקח הלוואה שהוא מתכוון להחזיר ומחייבים את המס בגובה 30%. לפיכך, ישנה הזדמנות בתשעת החודשים הראשונים של 2017 למשוך דיבידנד בשיעור מס נמוך ולכסות את יתרות החובות האלה", הוא אומר.

החוק, כאמור, נועד להפוך את חברות הארנק ללא כדאיות ולכן יש לשקול את המשך הרישום כחברה. בנוסף, מס החברות ירד וכך גם המיסוי של שכירים ולכן מומלץ לבעלי עסקים לבחון את המשך הכדאיות ברישום כחברה על פני למשל עוסק מורשה. כמו כן, אם בעבר בעל שליטה היה יכול לקחת הלוואה מהחברה וזו הייתה נשארת פתוחה, כלומר הוא לא היה מחזיר אותה, במשך שנים - היום קשה יותר לפעול בדרך זו.

תגיות