אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להשקיע בקנדה? 2017 תלויה בטראמפ, במחירי הנפט ובתוכנית התמריצים של טרודו צילום: איי אף פי

השורה התחתונה

להשקיע בקנדה? 2017 תלויה בטראמפ, במחירי הנפט ובתוכנית התמריצים של טרודו

מדד המניות של קנדה עלה ב־18% במהלך 2016. אחרי האכזבה שספגה מברק אובמה, המדיניות של מחליפו תהיה מכרעת עבורה

03.01.2017, 07:22 | אבי שגב ודנה אביב-אופיר

מדד המניות של קנדה סיים את שנת 2016 בעלייה מרשימה של כמעט 18%. מאז נבחר נשיא ארה"ב החדש ב־8 בנובמבר, עלה המדד ב־4.06%, רחוק 2.45% מרמות השיא שרשם ב־2014. 

קראו עוד בכלכליסט

שלושה נושאים יהיו משמעותיים השנה עבור שוק המניות הקנדי. הראשון, ארה"ב והממשל החדש שייכנס לתפקיד ב־20 בינואר; השני, מחירי האנרגיה והסחורות; והשלישי, תוכנית התמריצים של הממשלה שהושקה במרץ.

לקנדה כלכלה מפותחת ויציבה ואוצרות טבע מרובים, בהם אורניום, גז, נפט, ברזל, זהב ועופרת. היא חולקת עם ארה"ב את הגבול הארוך ביותר, נתון שמשפיע מאוד על כלכלתה ואף יוצר לה תלות מסוימת בנעשה בארה"ב. 80% מהיצוא הקנדי מיועדים לארה"ב, ויותר מ־90% מיצוא האנרגיה שלה מופנים אליה.

קנדה מחזיקה ב־40% מעתודות הנפט שמחוץ למדינות אופ"ק ונחשבת ליצרנית האנרגיה החמישית בגודלה בעולם. בארבע השנים האחרונות החלה המדינה, תחת שרביטו של ראש הממשלה לשעבר סטיבן הרפר, לצמצם את התלות בארה"ב ולפתח יחסי מסחר עם סין, הודו, דרום קוריאה, יפן ואירופה. מדיניות זו נולדה לאחר שקנדה ספגה אכזבה קשה, כשנשיא ארה"ב ברק אובמה דחה ב־2012 את בקשתה של החברה הקנדית Trans Canada להניח צינור חדש בין חולות אלברטה בצפון קנדה למפרץ מקסיקו ולבתי הזיקוק בדרום ארה"ב.

אף על פי כן, ארה"ב היא עדיין שוק חשוב ביותר עבור קנדה. אחד ההסכמים החשובים ביותר לכלכלת המדינה הוא הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה, NAFTA, שקנדה היא חלק ממנו מ־1994. ההסכם יצר אזור סחר חופשי בין ארה"ב, קנדה ומקסיקו, ותרם לעלייה משמעותית בנפח המסחר והתל"ג של שלושתן. היקף הסחר היומי בין ארה"ב וקנדה מוערך ב־1.5 מיליארד דולר.

נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ התבטא במהלך קמפיין הבחירות נגד הסכמי הסחר שעליהם חתומה ארה"ב, כולל NAFTA. לטענתו, ההסכמים כובלים את ארה"ב ופוגעים בעובדים אמריקאים משכבות סוציו־אקונומיות נמוכות.

בניגוד למקסיקו, טראמפ לא יצא נגד קנדה. פתיחת ההסכם לדיון מחודש או הכבדה על מדיניות ההגירה גם בגבול הקנדי עשויות להרע לכלכלת קנדה וללחוץ על שוק המניות שלה.

מן העבר השני, המדיניות הפיסקאלית המרחיבה שממשל טראמפ צפוי לנקוט אמורה להמריץ את כלכלת ארה"ב, להגביר ביקושים ולקדם סחר בין המדינות. בנוסף, סביר ששינוי הממשל בארה"ב יבשר על שינוי מדיניות בסוגיות איכות הסביבה והפחתת הרגולציה בעניינה. מגמה זו עשויה לסייע לתעשיית הנפט הקנדית ולחברות המציעות שירותים ותשתיות בתחום האנרגיה.

באוקטובר האחרון חתמה קנדה על הסכם CETA, הסכם סחר מקיף בינה לבין האיחוד האירופי. לפיו, יבוטלו בפועל המסים והמכס על יותר מ־98% מהסחורות המוחלפות בין האיחוד וקנדה. ההסכם ידע לא מעט ביקורת באירופה, על רקע טענות שהוא ייטיב בעיקר עם חברות גדולות ולא עם הצרכן הקטן או עסקים קטנים־בינוניים, אך זהו ההסכם הגדול עבור קנדה לאחר NAFTA, והוא עשוי להקטין מעט את התלות בארה"ב.

ג ג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה | צילום: איי אף פי ג

 

הנפט מהותי ליצוא הקנדי

 

מגזר האנרגיה מהווה 20% מהמדד הקנדי, השני בגודלו במדינה לאחר תחום הפיננסים, שבעקבות העליות האחרונות תופס כמעט 40% מהמדד. חלק ניכר מהעליות במדד הקנדי במחצית השנייה של 2016 מיוחס להתאוששות במחיר הנפט, לאחר שהיה בשפל חסר תקדים של פחות מ־30 דולר לחבית.

ההסכם לקיצוץ בתפוקה היומית, שעליו חתמו חברות אופ"ק בחודש שעבר, נתן דחיפה נאה למחיר חבית הנפט וסלל את הדרך לעליות חזקות בסקטור האנרגיה בארה"ב וגם בקנדה. כעת נראה שמחיר חבית הנפט אמור להתייצב על רמה של 50–55 דולר ב־2017. כך יתאפשר המשך ההתאוששות של חברות אנרגיה, בהן חברות חיפוש והפקה שרווחיהן נפגעו כשמחיר הנפט היה בשפל.

נוסף על כך ישנה חזרה לפעילות באזור חולות אלברטה, שממנו מופקות כ־2 מיליון חביות נפט ביום. האזור נפגע קשות בשריפת הענק שהשתוללה בחודש מאי ופגעה בנתוני היצוא של קנדה ברבעונים השני והשלישי. השיקום וההשקעה בתשתיות באזור כדי לשקמו צפויים לתת איתות חיובי בכלכלה ב־2017.

מגזר הבנקאות, המהווה כמעט 40% מהמדד הקנדי, עלה ב־26% ב־2016, לאחר שצנח ב־2015 ב־11%. אם הכלכלה תמשיך בצמיחה, ולו מתונה, ומחירי האנרגיה יעלו - הבנקים הקנדיים צפויים לעלות ולמשוך את המדד איתם.

הדולר הקנדי צפוי לסייע

 

מבחינת התנאים המאקרו־כלכליים, לאחר שנתיים לא קלות שלוו בשפל במחירי הסחורות (בעוד מגזר חומרי הגלם מהווה כ־11% מהמדד הקנדי), ניכר שיפור בכלכלת קנדה. הצריכה הפרטית במדינה צפויה לגדול במתינות. האינפלציה (ליבה) עומדת על 1.5% וצפויה להגיע ל־2% במהלך 2017. שיעור האבטלה עומד על 6.8% ושיעור ההשתתפות בשוק העבודה הוא 65.6%. שיעור הצמיחה בתל"ג עומד על 1.3% בשנה.

המדד הקנדי נסחר היום במכפיל 16, פחות מזה שבו נסחר מדד S&P 500, הגבוה מעט מ־21. סביבת הריבית במדינה נמוכה במונחים היסטוריים והריבית עומדת על 0.5%, לאחר שהבנק המרכזי חתך פעמיים במהלך 2016 את שיעורה — נתון נוסף שצפוי לתמוך בשוק המניות במדינה. הדולר הקנדי שנחלש מאוד בשנתיים האחרונות אמור לסייע אף הוא לחברות היצואניות שבמדד.

במרץ 2016 השיק ראש הממשלה ג'סטין טרודו תוכנית תמריצים לכלכלה בהיקף 46 מיליארד דולר אמריקאי. התוכנית, שתתפרס על עשר שנים, תכלול השקעה בתחבורה, בתחום המים ובתשתיות. על פי תחזיות הממשלה, התוכנית אמורה להוסיף כ־0.5% לתוצר הגולמי ב־2016 ועוד כ־1% במהלך 2018–2017. יש הטוענים שהשיפור יהיה קטן מהצפוי, אולם עדיין סביר שהתמריצים, שכוללים הטבות נדיבות וקצבאות ילדים, ישפרו את מצב הכלכלה והצרכן הקנדי.

לשם השוואה, תוכנית התמריצים בארה"ב אמורה לשפר את התוצר ב־0.20% על פי תחזיות הכלכלנים, ויש מתוכם כאלה שמעריכים שיפור מקסימלי של 0.30%. לפיכך, לתוכנית הקנדית המקבילה תהיה השפעה משמעותית על התוצר.

השורה התחתונה:

התנאים המאקרו־כלכליים נותנים למדד המניות בקנדה רוח גבית, בסיוע שיפור במחירי הסחורות ועלייה צפויה בצריכה הפרטית.

הכותבים הם מנכ"לים משותפים באביב־שגב בוטיק השקעות

תגיות