אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נעים להכיר: פינוי בינוי בציבור החרדי צילום: אלכס קולומויסקי

נעים להכיר: פינוי בינוי בציבור החרדי

מצוקת הדיור לא פוסחת על אף מגזר, בפרט לא על הציבור החרדי שמנסה להתמודד בדרכים יצירתיות עם המשבר. אחת מן דרכים היא פינוי-בינוי. מהם היתרונות והחסרונות וממה חשוב להיזהר?

03.01.2017, 11:29 | בשיתוף משפטיפ - אברהם קליגר

חוק התכנון והבנייה וחוק פינוי בינוי, מאפשרים למשרד השיכון והבינוי להכריז על אזור מסוים כמתחם "פינוי בינוי", כלומר - שניתן לפנות את התושבים, להרוס את המבנה הקיים ולהקים בניין חדש במקום. הדיירים הוותיקים יקבלו בבניין המוקם דירות חדשות ומרווחות, מחסן פרטי, חנייה ותשלום מלא של שכר הדירה אליה עברו, עד לכניסתם לדירה החדשה.

בדרך כלל, המיזם נולד בראשו של יזם פרטי, אשר בודק את התכנות מול הגורמים הרלוונטים. במקביל הוא בודק גם את כדאיות העסקה מבחינת רווח נקי. בהמשך, יפנה באופן ישיר לדיירים וינהל מו"מ עד לאישור מצדם. לעתים, המיזם יתנהל על ידי משרד השיכון עצמו, כמובן שבמקרים מעין אלו מדובר במאות או אלפי יחידות דיור ולא בבניין בודד.

לאחרונה, פורסם רעיון שמקודם על ידי משרד השיכון, להחלת תכנית פינוי בינוי במרכז ירושלים, בציר בר אילן. באזור זה, התושבים הם חרדים. במסגרת הפרויקט עשוי לשלש עצמו מספר הדירות באזור: לפי התכנית, בחלק מהאזור ייבנו בניינים בני חמש עשרה קומות ובחלק אחר ייבנו בנינים בני שבע ותשע קומות, עם שטחי מסחר בתחתיתם. בעקבות תכנון תוואי הרכבת הקלה שתעבור באזור, קיימת חשיבות רבה לתכנון באופן מדוקדק ומפורט ולכן לא עומד בראש הפירמידה איש פרטי אלא מעורבים כלל הגורמים ביניהם: משרד השיכון, עיריית ירושלים, חברת מוריה ועוד.

מדובר בציר מרכזי ביותר בעיר ירושלים, כזה המחבר את התחנה המרכזית עם שכונות רבות ובו עוברים עשרות, אם לא מאות, אוטובוסים מדי יום.

חרדים בירושלים, צילום: גיל יוחנן חרדים בירושלים | צילום: גיל יוחנן חרדים בירושלים, צילום: גיל יוחנן

פנינו לעו״ד מנחם מושקוביץ העוסק בתחום המקרקעין ומכהן כיו"ר ועדת תכנון ובניה בלשכת עורכי הדין וסגן יו"ר הלשכה, על מנת להבין מהם זכויותיהם של התושבים וממה יש להיזהר טרם כניסה לסוגיית פינוי בינוי. "תוכנית זו ברוכה כיוון שבמקום לתכנן ערים חדשות במיליארדי שקלים, תוכנית פינוי בינוי היא כמעט ללא עלות וזאת מפני שמי שנושא בעול הכלכלי הוא היזם, שבמבט מפוקח לעתיד מבין שהשטח יניב הון רב", אומר עו"ד מושקוביץ.

לדבריו, "העובדה שהתשתיות העירוניות כבר תוכננו בשטח: בתי כנסת, בתי ספר ומרכזים קהילתיים פזורים באזור לרוב, והדבר מקל על התושבים החדשים שיבחרו להתגורר בדירות שייבנו. גם סוגיית הבנייה לגובה רב, שעולה מפעם לפעם ע"י הרבנים, בוודאי תטופל, כיוון שכיום קיימות אפשרויות טכנולוגיות רבות ומגוונות אשר נותנות פתרונות לנסיעה במעלית שבת מבלי לפגוע במאומה בהלכה וזאת במקביל למציאת פתרונות אדריכליים לבניה בגובה מבלי לשנות את אופי השכונה ו/או הצביון.

"אולם, מסייג עו"ד מושוקוביץ, "כגודל הבשורה, כך גודלו של המוקש, במקביל להקלה על איכות החיים המובטחת לדיירים, מגיע גם הניסיון לחסוך ע"י היזמים ולנסות להרוויח את כספם בקלות ומבלי להתחשב בצרכים של הציבור. ניתן בקלות 'ליפול בפח' מפני שלא כל היזמים הפרטיים ערים לצרכים המיוחדים של הציבור החרדי, כגון: מרפסת סוכה, התאמה של מערכות הבניין המודרני שיתאימו לאדם שומר תורה ומצוות, מבני ציבור מספקים כדוגמת בית כנסת, מקווה טהרה".

עו"ד מנחם מושקוביץ עו"ד מנחם מושקוביץ עו"ד מנחם מושקוביץ

עוד מסביר עו״ד מושקוביץ: "לא פעם, אני עד למקרים בהם אנשים ממהרים להתפתות ולחתום ליזמים המציעים ומבטיחים להם כל טוב, אך יש פער בין הבטחות בע"פ להתחייבויות בכתב. אני ממליץ להיעזר בעורך דין העוסק בנושא שינחה ויסביר על התהליך וילווה אתכם בבואכם לחתום על מאות עמודים ואלפי פסקאות. באי מתן שימת לב מיוחדת לכל פרט, עלול להיווצר מצב אשר יוביל להפסדים של עשרות אלפי שקלים. לפיכך, אל לכם מלהיכנס למשא ומתן עם יזם טרם היוועצות עם עורך דין הבקיא בפרטים. ניתן אף לפנות בשם כל הדיירים כגוף אחד ועורך הדין ייצג אתכם מול היזם. רק כך תוכלו להבטיח את כדאיות העסקה ושמירה על מהלך רווחי ונכון.״ חותם עוה״ד מושקוביץ.

עו״ד מנחם מושקוביץ עוסק במקרקעין, יו"ר ועדת תכנון ובניה בלשכת עורכי הדין וסגן יו"ר הלשכה.

מחפש עו"ד? השאר פרטים
*
*
* שדה חובה
שלחו
תודה,
הפרטים נשלחו והתקבלו במערכת

תגיות