אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אם יש לך שמש: הייצור התייעל ואנרגיה סולארית תהיה זולה מפחם עד 2025 צילום: איי אף פי

אם יש לך שמש: הייצור התייעל ואנרגיה סולארית תהיה זולה מפחם עד 2025

מאז 2009 צנחה עלות הפקת החשמל מאור השמש בכ־62%. קצב הוזלת העלויות שונה ממדינה למדינה, בהתאם למידת תלותה בפחם. אף שהאנרגיה המתחדשת הפכה זמינה מאי פעם, היקף ההשקעה הגלובלית בה עדיין לא מספיק לריסון שינוי האקלים

03.01.2017, 22:02 | שירות כלכליסט

הפקת אנרגיה סולארית תהיה זולה מהפקת אנרגיה מפחם בתוך פחות מעשור. לפי מחקר של חברת בלומברג ניו אנרג'י פייננס (BNEF) הפקת ואט אחד של חשמל מפאנלים סולאריים תעלה בממוצע 73 סנט עד 2025, 36% פחות מהעלות הממוצעת כיום.

קראו עוד בכלכליסט

כבר כיום ישנן מדינות שבהן הפקת אנרגיה מאור השמש זול יותר מפחם. כך למשל, בשנה החולפת חתמו צ'ילה ואיחוד האמירויות על עסקאות להפקת אנרגיה מאור השמש במחיר שנמוך מ־3 סנט לקילו־ואט/שעה, חצי מהעלות הממוצעת לאנרגיה פחמית. ב־2017 צפויות גם סעודיה, ירדן ומקסיקו, לפרסם מכרזים ציבוריים לייצור אנרגיה מאור שמש, כך שהפוטנציאל להוזלת העלויות הולך וגדל.

שדה סולארי, צילום: אתר החברה שדה סולארי | צילום: אתר החברה שדה סולארי, צילום: אתר החברה

מאז 2009 צנח מחיר הפקת האנרגיה הסולארית בכ־62% בזכות הוזלת עלויות בכל חוליה בשרשרת הייצור. כתוצאה מכך הוזלו הריביות על ההלוואות שנותנים מוסדות פיננסיים למימון התקנת פאנלים, והיקף הפקת האנרגיה עלה.

רק לפני כשנתיים העריכה סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), גוף מחקר שמסונף לארגון המדינות לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD), שהאנרגיה הסולארית תהפוך תחרותית בהשוואה לאנרגיה מפחם רק סביב 2030. אלא שהשיפור בטכנולוגיות ייצור הפאנלים הוא ככל הנראה מהיר מההערכות, ותרם משמעותית לשגשוג בתעשייה. לדוגמה, שדרוג של מסורי החוט שאיתם מייצרים את מוליכי הפאנלים הגדיל את היקף האנרגיה שניתן לייצר מכמות נתונה של אור שמש.

עם זאת, הקצב בו צונחת עלות ייצור האנרגיה הסולארית אינו זהה בכל העולם, ומשתנה בהתאם לתנאים המקומיים. כך, למשל, במדינות שבהן מוטל מס על יבוא פחם ודלקים מזהמים אחרים, כמו באירופה ובברזיל, עלויות הייצור של אנרגיה סולארית יהפכו זולות מפחם כבר בתחילת העשור הבא. במדינות שלהן מלאי גדול של פחם, כמו הודו וסין, הירידה במחירים תארך זמן רב יותר, זאת חרף העובדה שסין היא שוק האנרגיה הסולארית הגדול ביותר בעולם כיום.

למרות הגידול בתמריץ הכלכלי ההשקעה העולמית באנרגיה מתחדשת עדיין לא הגיעה להיקף הנדרש כדי לרסן את ההתחממות הגלובלית. על פי נתוני הבנק העולמי, ב־2015 עמדה ההשקעה באנרגיה מתחדשת על 285 מיליארד דולר, רק 25% מהסכום שנקבע בוועידת פריז ב־2015 למלחמה בשינוי האקלים.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
מאי 2019
בתחילת השנה בישראל נסגרו מכרזים על אנרגיה סולרית ב 15 אגורות לקילו וואט שעה. כאשר המחיר לקילו וואט שעה בפחת עומד כנראה על 12-13 אגורות לפני עלות סביבתית ו 21 אגורות לאחר עלות בסיבתית וגז עולה כ 18 אגורות ו21 לאחר עלות סביבתית. כלומר אנרגיה סולרית היום זולה מגז באופן מוחט וזולה מגז בצורכה ניכרת כולל העלות הזיהום שלו. בתוך שנתיים יהיה יותר זול לייצר חשמל סולארי לא מזהם מאשר חשמל מפחם לפני עלויות הזיהם שלו. עכשיו רק צריך לסגור את התחנות המזהמות ולעבור לאנרגיה נקיה. לדעתי אפשר ללא אמצעי אגירה לעבור לאנרגיה נקיה 60-65 אחוזים ובגז 30-35 אחוזים (כי בלילה אין שמש. בסך הכל 30 אחוז מהאנרגיה נצרכת בלילה ולכן על השעות האלה חייבים חשמל מגז (עד שיהיו אמצעי אגירה מספיק טובים עם עוד 10 אחוזים לגיבוי כל השאר נצרך בשעות היום וניתן במדינה שלנו להיות על בסיס סולארי. אם ניקח בחשבון שהצפי הוא לגידול של פי 2 בצריכת החשמל תוך 20 שנה אז אפשר לסגור את התחנות הפחמיות ולהקים במקומם שדות סולאריים ועד שמגיעים ל 40 אחוז גז 60 אחוז סולארי לא להקים תחנות גז נוספות.
חם או יפת  |  05.05.19
1.
בישראל יש לובי גדול ואגרסיבי לאנרגיות הגז
בתחום חימום המים, הוצאה כספית על דוד סולארי מחזירה את עצמה תוך שנתיים/שלוש - כלומר יש כדאיות מוכחת. התחום הפוטו וולטאי כבר רווחי באזורים שמשיים ברחבי העולם - כולל אצלנו במזרח התיכון. ברור לכולם שאם יכסו את צד אחד של כל בניין במדינה - בפאנלים סולאריים (בפאנלים וולטאיים לא חייבים צד דרום - צריכים אור, לא חום), ישראל תהיה עצמאית אנרגטית. (למעשה עצמאות מלאה תתקיים כשנמצא דרכים לאגור עודפי אנרגיה לשעות החושך /שעות סגריר... יהיו הרבה עודפים באקלים שלנו).
אמיר  |  04.01.17