אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שביתת המורים: ועדה - יש, מסקנות - יש, שכר - אין צילום: עמית שאבי

שביתת המורים: ועדה - יש, מסקנות - יש, שכר - אין

שביתת המורים נעצרה אתמול, אבל רבים מהם עדיין מקבלים משכורות מקוצצות. בנט אמנם הקים ועדה לבחינת העניין וגם מסקנות יש, אבל הבעיה נמשכה גם החודש. הפתרון, לפי משרד החינוך, רק בספטמבר

04.01.2017, 08:02 | ספי קרופסקי

הדיווחים מצד המורים על טעויות הנעשות בתלושי השכר שלהם נמשכים וזאת על אף שבמשרדי האוצר והחינוך הביעו תמיהה על הכוונה להשבית את הלימודים אתמול עד שעה 11:00 ואף טענו אמש בתגובה משותפת כי "כך לא בונים יחסי עבודה".

לידי “כלכליסט” הגיעו תלושי שכר של מורים בהם נעשו טעויות משמעותיות. במקרה אחד שכח משרד החינוך להכניס למשכורת את התשלום עבור חודש דצמבר והמורה קיבל באותו החודש רק גמולים, השלמות והחזרים על תשלומי גמול שהורדמו ממשכרותו בטעות בחודשים לפני. במקרה אחר הורד למורה כ־20% ביטוח לאומי, למרות שאותו המורה היה אמור לשלם רק 6.8%. משכורתו הסופית של אותו המורה עמדה על כ־155 שקל בלבד.

קראו עוד בכלכליסט

הסתדרות המורים החליטה לצאת לשביתת האזהרה שלבסוף בוטלה לאחר שבית הדין הארצי הוציא נגדה צו מניעה, בשל התקלות בתלושי השכר, וזאת לאחר הבטחות חוזרות ונשנות מצד משרד החינוך שהבעיה מטופלת ולאחר שכונסה ועדה מיוחדת לטיפול בבעיה בראשות מנכ"לית המשרד שהגישה את המלצותיה בחודש שעבר.

אייל נמר, מורה מתל אביב ואחד מראשי ארגון חדר מחנכים ומחנכות המפעיל עמוד בפייסבוק, אמר אתמול כי “לאחר 3 חודשים של מאבק החליטו בהסתדרות המורים להצטרף אל מאבק עובדי ההוראה עם שביתת אזהרה שהיא לטעמי מעט מידי ומאוחר מידי. לצערי פעם נוספת הגענו למצב שבו 4 חודשים משרדי החינוך והאוצר גונבים כספים לעובדי ההוראה מחשבון הבנק וכולם שותקים. חמור יותר שבארגון המורים עדיין שותקים ובמקום לפעול מתעסקים בפרסום צילומי נשף חנוכה והקמת אתר אינטרנט חדש".

ביום ראשון התקיימה פגישה בין נציגי הסתדרות המורים ובהם המזכ"לית החדשה יפה בן דוד ופרופ' ירון זליכה המייעץ לארגון, עם מנכ"לי משרדי האוצר והחינוך שי באב"ד ומיכל כהן וכן בכירים נוספים בשני המשרדים. בפגישה דרשו נציגי המורים לבטל באופן רטרואקטיבי את קיזוזי השכר בשל חישובים שגויים שנעשו. כמו כן דרשה המזכ"לית ביטול הקיצוץ על החזרי הנסיעות. אולם לדברי נציגי המורים, לא התקבלו דרישותיהם.

מימין: שר החינוך נפתלי בנט ומנכ”לית משרד החינוך מיכל כהן, צילום: עמית שאבי מימין: שר החינוך נפתלי בנט ומנכ”לית משרד החינוך מיכל כהן | צילום: עמית שאבי מימין: שר החינוך נפתלי בנט ומנכ”לית משרד החינוך מיכל כהן, צילום: עמית שאבי

משרדי האוצר והחינוך הפנו בימים האחרונים אצבע מאשימה למזכ”לית הסתדרות המורים וטענו כי השביתה נעשתה בחוסר תום לב ונועדה לקדם את בחירתה לתפקיד שוב בבחירות שיערכו במאי. קשה לדעת אם אכן בן דוד פעלה בתום לב או לא, אבל בתגובות המשרדים התעלמו מהסיבה העקרונית שבגינה הוכרז על השביתה — טעויות לכאורה בתלושי השכר של המורים שלא מתוקנות כבר זמן רב למרות ההבטחות.

המשרד אימץ את מסקנות הוועדה אך לא מיישם אותן

 

בחודש שעבר הציגה בוועדת החינוך של הכנסת מנכ”לית משרד החינוך את מסקנות הוועדה לתשלומי שכר עובדי ההוראה. בעקבות ההמלצות מהפרק הראשון של הדו”ח הוחלט כי ניכויי שכר בשל תשלום יתר יבוצעו רק בתיאום מראש עם עובד ההוראה ובאישורו. בנוסף הוחלט כי חישוב הוצאות נסיעה בתחבורה ציבורית יעשו גם על ימי חג ומועד (ולא רק בימי חול); תוקם מערכת ממוחשבת משופרת לחישוב קצובת הנסיעה; ישולמו מקדמות על נסיעות בחודשים ספטמבר ואוקטובר, הלכי הזכאות לקבל גמול השתלמות יקוצרו ושיאוחדו מערכות המחשוב של ניהול עובדי הוראה על מנת למנוע טעויות.

כמו כן המליצה הוועדה לרכז את השירותים בסוגיות התשלום בנקודה אחת — משרד החינוך מתעתד להעמיד לרשות עובדי ההוראה נקודת שירות אחת, שבה יינתנו כלל המענים הנדרשים בנושא תנאי שכר. העובד יוכל לבנות מחשבון סימולציית שכר לצורך חישוב שכרו עוד טרם קבלת התלוש; לבצע עיצוב מחדש של תלוש השכר, כך שיהיה ברור וקריא יותר וכן להעמיק את מאגר השירותים המקוונים. זאת בעקבות תלונות רבות שהוגשו על ידי המורים על מערכת מסורבלת ומיושנת.

מורה שעובדת במקצוע כ־12 שנה אמרה אתמול כי “אף תלוש שכר שקיבלתי אינו זהה לקודמו. כמות הטעויות שהתגלו בתלושים שלי מבהילה. משום מה, המשרד טועה תמיד לטובתו. בפעמים הבודדות שהטעיות נעשות שלא לטובת המשרד, עוד לפני שהספקתי להבין מה קורה, איך נפלו בידי סכומי עתק של כמה מאות שקלים, הכסף ירד מהחשבון ודווקא בחודש הכי לא נוח. מצאתי את עצמי עם שכר חסר וללא כל התראה מוקדמת”.

מזכ”לית הסתדרות המורים יפה בן דוד מזכ”לית הסתדרות המורים יפה בן דוד מזכ”לית הסתדרות המורים יפה בן דוד

 

משרד החינוך: תיקון הטעויות רק בשנת הלימודים הבאה

במשרד החינוך הסבירו כי המבחן הראשון מבחינתם ליישום מסקנות הוועדה הוא ספטמבר 2017, כלומר פתיחת שנת הלימודים הבאה. תלושי השכר של המורים מורכבים מטלאים־טלאים של תוספות שונות הנקבעות לפי היקף העבודה של המחנך. כך למשל, כשמורה מחנך כיתה הוא זוכה לתוספת, כאשר הוא משמש גם כרכז שכבה הוא זוכה לתוספת וכן הלאה. מי שמרכזים את הנתונים הללו הם מנהלי בתי הספר והם אלו שמדווחים עליהם למשרד שמוציא למורים את תלוש השכר הסופי. המשמעות היא, לדברי אנשי המשרד, כי הפוטנציאל לטעויות בשיטה הנוכחית הוא גדול, ומכאן מקור המשבר. הנתונים בנוגע לכל מורה ומורה משתנים ומתעדכנים בכל פתיחת שנה, ולכן, לדבריהם כשיעודכנו שוב בפתח שנת הלימודים הבאה יצומצמו הטעויות.

אלא שההסברים של משרד החינוך לבעיה מתעלמים מחלק גדול ממנה. לא כל הטעויות בתלושי השכר מקורן בדיווח שגוי של מנהלים וחלקם נובע משיטת חישוב השכר המסורבלת של המשרד. ובנוסף לכך קשה לקבל ממשרד ממשלתי תשובה שטעויות במשכורות של עובדיו יתוקנו רק בעוד 9 חודשים ועד אז אמורים המורים שלא להסתמך על משכורתם.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
תלוש השכר - המשך
התוצאה כפי שאני חווה אותה היא שרוב המורים פשוט מוותרים, ואינם בודקים את תלוש השכר שלהם ביסודיות. במקרים רבים של עמיתי הוראה של אשתי, הדבר מתבטא (כמעט תמיד) בטעויות לרעת המורה. סעיפים שלמים שצריכים להיות משולמים למורה, גמולים למיניהם, חישובי ותק – שגויים או חסרים. זמן התגובה של משרד החינוך לשינויים בשטח הוא בלתי נסבל. לדוגמא – עלייה בדרגה של מורה, שינוי ותק – דברים שאמורים להתעדכן באופן אוטומטי (מוזר, הייתם מצפים שכל שנה ישתנה הותק של המורה – אבל לא במשרד החינוך...) אורכים חודשים ארוכים.
בעל של מורה  |  04.01.17
4.
תלוש השכר - המשך
לכשבסוף מתעדכנים הנתונים, צריך המורה לרדוף אחרי המשרד ולקבל החזר רטרואקטיבי על כל החודשים בהם שכרו היה נמוך מהמצופה. הנושא של קיזוזי הנסיעות תפס ותרות לאחרונה ונוח לכולם להתמקד בו, אבל הבעיות הן כרוניות וחורגות בהרבה מנושא זה. עכשיו – לכל אלה תוסיפו רעה חולה נוספת והיא הפיצול של שכר מורים לעתים בין משרד החינוך לבין הרשות המקומית, והצורך של מורה ללחום בשני גופים במקביל (ולבצע תאום מס ותאום ביטוח לאומי) – ותקבלו מצב בלתי נסבל בעליל.
בעל של מורה  |  04.01.17
3.
תלוש השכר - המשך
חלק גדול מהבעיה הוא אי מתן מענה מטעם משרד החינוך לשאלות המתעוררות. למרות טענות משרד החינוך (שאינן עולות בקנה אחד עם האמת) - אין שום מוקד שיכול לתת תשובה ברורה לשאלות על שכר. התוצאה היא שמורה שרוצה לבדוק את תלוש השכר נאלץ להקדיש את היום החפשי שלו ולהגיע פיזית (!) ולשבת עם ה'מומחה' של חישובי השכר במשרד. תשובות במייל כמובן הן בגדר מדע בדיוני... אותו 'מומחה' עסוק עד מעל לראש (במיוחד בתחילת שנת הלימודים) מאחר ולאף מורה אין מושג איך לבדוק את תלוש השכר, ולכן התשובות הן בהתאם. המשך...
בעל של מורה  |  04.01.17
2.
תלוש השכר של מורה מכיל טעויות כרוניות
כבעל של מורה אני יכול להעיד שתלוש השכר הוא בלתי נסבל. מדי חודש אשתי ואני מקדישים שעות ארוכות בנסיון להבין כיצד מחושב השכר החודשי – ללא הועיל. שכר עובדי ההוראה אכן מורכב מעשרות סעיפים המורכבים טלאי על גבי טלאי בתלוש השכר. הנסיון להבין כיצד מחושב סעיף כלשהו נדון לכשלון, מאחר והנוסחאות אין נגישות ובכל חודש ישנם סעיפים המוחזרים כהפרשים על 'חוסרים' שהיו בחודשים קודמים. המשך...
בעל של מורה  |  04.01.17
לכל התגובות