אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך ישראל יכולה להרוויח מקו הרכבות בין סין לאירופה

איך ישראל יכולה להרוויח מקו הרכבות בין סין לאירופה

אם נדע למצב את עצמנו כמובילים בלוגיסטיקה אזורית, נוכל להוות אלטרנטיבה לשכנותינו כגון מצרים וטורקיה ובכך למזער את מעמדן

06.01.2017, 07:13 | גלעד קבילו

השבוע, השיקה סין קו רכבות משא ישיר הראשון מסוגו המחבר בין לונדון למחוז ז׳ייז׳יאנג שבמזרח סין. הפרוייקט השאפתני משתרע על פני 12 אלף ק״מ, ומהווה צעד אסטרטגי בתכניתו של נשיא סין שי ג׳ינפינג לחבר את מדינתו למערב. התכנית, המכונה ״דרך אחת״, מתבססת על דרך המשי העתיקה, ומורכבת מרשת נתיבים ענפה המחברת בין ערים בסין לערים באירופה.

היוזמה מציגה הזדמנויות ואתגרים רבים הן לישראל והן לסין, ומציעה את האפשרות של תשואות נאות אם ממשלת ישראל תשכיל לפעול בצורה הנכונה.

רכבת מהירה בסין רכבת מהירה בסין רכבת מהירה בסין

ראשית, המטרה של הפנטזיה הסינית היא להגביר את הייצוא מסין מערבה ולהפך, בעיקר לשווקים באירופה. מיקום ישראל, בין הים ההודי לים התיכון, מאפשר לסין לעקוף את המזרח התיכון הנפיץ, ובתוך כך את איראן ואפגניסטן. עלינו לחבר את נמל אשדוד החדש, הנבנה בימים אלו על ידי חברת צ׳יינה הרבור הסינית, לנמל אילת בעזרת תשתית לרכבות מסע. צעד זה יאפשר מעבר חלק ומהיר של סחורות בין הים ההודי (דרך ים סוף) לים התיכון, ויהווה אלטרנטיבה לתעלת סואץ.

בנוסף, לישראל יכולת ייחודית לחבר בין מזרח ומערב כחלק ממדיניות ״חגורה אחת״. כמדינה דמוקרטית ויציבה בתוך מזרח תיכון גועש, ישראל אינה סובלת מהאנדרלמוסיה הפוקדת את מדינות האזור, ובו בזמן נהנית מחברה מתקדמת טכנולוגית ושפע קרקעות שאינן מנוצלות בנגב. על ממשלת ישראל לנצל את המצב הזה בכדי לפתח מרכזים לוגיסטיים לחברות המשנעות סחורות כחלק מהמדיניות הסינית. צעד זה, ביחד עם תשתיות משופרות, ייצור מציאות תעסוקתית חדשה לתושבי הנגב וימצב את מדינת ישראל כמרכז לוגיסטי עולמי.

בתזמון מושלם, יכולת הפקת הגז של ישראל מאפשרת שדרוג משמעותי ביכולת הייצור. הקרבה למקורות אנרגיה ושווקי אירופה, ביחד עם גישה נוחה הן לים התיכון וכן לים ההודי יאפשרו ייצור והובלה במחירים נמוכים בהרבה ממה שעד היום נחשב לאפשרי, ויציע הזדמנויות ייצור ופיתוח חדשות בכל הארץ.

לבסוף, על ישראל לתמרן בתוך המציאות הגיאו-פוליטית החדשה הנובעת ממדיניות ״חגורה אחת״. אם ישראל תדע למצב את עצמה כמובילה בלוגיסטיקה אזורית, היא תוכל להוות אלטרנטיבה לשכנותיה כגון מצרים וטורקיה ובכך למזער את מעמדם, ובו בזמן להגביר את חשיבותה של ישראל באזור. למרות שסין לעולם לא תהיה בעלת ברית קרובה כמו ארצות הברית, השתתפות במדיניות ״חגורה אחת״ תשפר את מעמדה של ישראל אל מול הכלכלה השניה בגודלה בעולם, ומדינה שאינה מעורבת בסכסוכינו.

באותו עניין, יש לזכור כי מדיניות ״חגורה אחת״ מבוססת על הבנק האסייתי לתשתיות בהשקעות (AIIB), יוזמה שלא התקבלה יפה בארצות הברית, עד כדי כך שיפן נמנעה להשתתף מתוך רצון שלא להכעיס את וושינגטון. ישראל, לעומת זאת, דווקא כן הצטרפה לבנק האסייתי לתשתיות בהשקעות, ולכן עליה לנהל את פעילותה מול סין מבלי לגרוע מיחסיה בבירה האמריקאית.

צעדים אלו יאפשרו לישראל ליהנות מהחיבור הגלובלי שסין שואפת לבנות. היסטורית, ארץ ישראל הייתה חיבור בין אסיה ואירופה. עכשיו הזמן להחיות את החיבור הזה.

גלעד קבילו עוסק בייעוץ בזירת העסקים אסיה-ישראל. לשעבר שימש רכז תחום אסיה של StandWithUs

תגיות